Ενα πολύ ευαίσθητο στοίχημα αποτελεί η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας μέσω δανεισμού. Κι ενώ οι τράπεζες δηλώνουν πρόθυμες να υλοποιήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ στη χώρα μας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κορμός της ελληνικής οικονομίας κατά γενική ομολογία, βρίσκονται συνήθως εκτός τραπεζικού συστήματος. Ο λόγος είναι πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αρκούντως μικρές έναντι, για παράδειγμα, των αντίστοιχων του ευρωπαϊκού Βορρά και συχνά οι τράπεζες δυσκολεύονται να μετρήσουν τα μεγέθη τους.

Πώς, όμως, ζητάμε από τις ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν χωρίς να τις δανείσουμε;

Σε πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας με το ερώτημα πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις και, κυρίως, οι μικρομεσαίες για την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ τους κατεγράφη ότι πάνω από το 40% βλέπουν θετικά αυτό το ενδεχόμενο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν στο 25%. Μάλιστα έξι στις δέκα (58%) ζητούν μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Ακόμα όμως και για τα παραπάνω απαιτείται δανεισμός. Και αυτό το κενό καλύπτει αποτελεσματικά η παρουσία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει πάνω από 48.000 δάνεια, αξίας πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ επιδοτεί τα επιτόκια για τα πρώτα χρόνια δανεισμού, παρέχει μακροπρόθεσμα δάνεια και μεγάλες περιόδους χάριτος και μειώνει πολύ τις εξασφαλίσεις.
Ετσι, διευκολύνει την πρόσβαση των ΜμΕ σε κεφάλαια, παρέχοντας σε ένα μόνο χρόνο κεφάλαιο κίνησης, δηλαδή ρευστότητα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αυτή την περίοδο έχει ενεργά προγράμματα συνολικά της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Γιώργος Ζαββός (κεντρική φωτο κειμένου), ο «Ηρακλής» εξυγίανε το τραπεζικό σύστημα από τα κόκκινα δάνεια και τώρα το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καλείται να μετασχηματιστεί σε ένα οικοσύστημα ικανό να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από την πρόκληση της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτές οι ανάγκες απαιτούν συντονισμένες συνέργειες μεταξύ των πυλώνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος: των τραπεζών, της ΕΑΤ, του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς και νέων καινοτόμων οργανισμών που μπορούν να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση.

Από το Ταμείο Πράσινων Δανείων (ύψους 415 εκατ. ευρώ) της ΕΑΤ χρηματοδοτούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπτυξης υποδομών για ηλεκτρικά οχήματα και παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης, για τη χορήγηση δανείων η ΕΑΤ εφαρμόζει κριτήρια ESG.

Οι μοντέρνες δράσεις – Η σύζευξη με την πραγματική αγορά

«Λειτουργούμε ως η πράσινη αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας μας», σημειώνει ο κ. Ζαββός. Τα εργαλεία εκσυγχρονίζονται αφού, ούτως ή άλλως, πιο μοντέρνες γίνονται και οι σχετικές δράσεις, αναφέρει ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τον «Ηρακλή» απαλλάσσοντας τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

H ΕΑΤ προετοιμάζεται για τη δημιουργία Ταμείου Ευρεσιτεχνιών για νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργώντας δράσεις για τη διασύνδεση με τα πανεπιστήμια και την πραγματική αγορά, ενώ στηρίζει την ψηφιακή αναβάθμιση των ελληνικών ΜμΕ μέσα από προγράμματα του Ταμείου Καινοτομίας ύψους 140 εκατ. ευρώ
Στήριξη προσφέρει στον χώρο το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός χρηματοδοτείται από Ταμείο με κεφάλαια 175 εκατ. ευρώ.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ωστόσο, μια και μιλούμε για μικρούς, ας μιλήσουμε και για τους πολύ μικρούς. Συμπεριληπτικότητα και κοινωνική τραπεζική από την ΕΑΤ είναι κάτι που δεν έχει μόνο κοινωνική διάσταση αλλά και οικονομική, μια και οι χρηματοδοτήσεις θεωρούνται κεφάλαιο που μπορεί να έχει άμεση ανταπόκριση στον ιστό της δικής μας κοινωνίας. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, σημειώνει ο κ. Ζαββός. Η ΕΑΤ φροντίζει ώστε να μη μείνει εκτός χρηματοδότησης οποιοσδήποτε αξιόχρεος δανειολήπτης.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λειτουργήσει η ΕΑΤ το Ταμείο των Μικροχρηματοδοτήσεων με δάνεια ύψους 25.000 ευρώ, αλλά και με τη στήριξη του λεγόμενου mentoring, δηλαδή παροχής συμβουλών, π.χ., για επιχειρηματικά σχέδια.

Οι μεγάλοι αριθμοί

Mε τη μόχλευση δημοσίων πόρων (ευρωπαϊκών και εθνικών), η ΕΑΤ κατορθώνει να προσελκύσει πολλαπλάσιους ιδιωτικούς. Εχει εξασφαλίσει 5,07 δισ. ευρώ δημόσιων πόρων (εθνικών και ευρωπαϊκών), οι οποίοι μέσω μόχλευσης αυξάνονται σε 14,85 δισ. ευρώ. Αυτοί οι πόροι διοχετεύονται στην αγορά σε συνεργασία με τις συστημικές και μικρότερες τράπεζες.

Οπως σημειώνει ο κ. Ζαββός, όλα αυτά είναι εδώ σε μια στιγμή που η ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε., καθώς το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να επηρεάζουν τους εταιρικούς ισολογισμούς, ιδίως των επιχειρήσεων εμπορικών ακινήτων, αλλά και των μικρομεσαίων.

Στην Ευρώπη ο δανεισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί το 19% των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Στη χώρα μας, ωστόσο, το μέγεθος αυτό είναι αισθητά μικρότερο, ενώ η ποιότητα των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει εξαιρετικά καλή και οι καινούριες επισφάλειες ελάχιστες. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΑΤ έρχεται ως ένας «εγγυητής» διασφαλίζοντας την ορθή διανομή πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποσοβώντας έτι περαιτέρω την επικινδυνότητα που επικαλείται η ΕΚΤ.

Η ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι φανερή και θα βοηθήσει την ισχυροποίηση της ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ερχονται κεφάλαια κίνησης μέχρι 500.000 ευρώ – Πού θα υποβάλλεται η αίτηση

Jaguar: Αποκάλυψε το πρωτότυπο «Type 00» και δέχεται επικρίσεις (vid)

Παναγία των Παρισίων: Οι «χρυσοί» χορηγοί που έδωσαν 500 εκατ. για την ανοικοδόμησή της (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα