search icon

Τράπεζες

Νέα κόντρα κυβέρνησης – τραπεζών – Τι συμβαίνει με τη νέα… ομπρέλα στο «Γέφυρα 2»

Μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, το ΥΠΟΙΚ φέρεται να πέτυχε την ενσωμάτωση μίας σειράς νέων ευνοϊκών μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία

«Νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης με τους τραπεζίτες ρίχνει η απόφαση της κυβέρνησης να εμπλουτίσει τις παροχές του προγράμματος «Γέφυρα 2» για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – αφερέγγυες και μη – χωρίς, ωστόσο, να έχει προηγηθεί σχετική συνεννόηση με τους πιστωτές.

Πιο αναλυτικά, μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να πέτυχε την ενσωμάτωση μίας σειράς νέων ευνοϊκών μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλής («κούρεμα» τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

«Αυτό που κάναμε ήταν απλώς να ‘πατήσουμε’ πάνω στο κοινοτικό πλαίσιο για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα», σπεύδουν να σχολιάσουν στο newmoney κυβερνητικές πηγές, με τις τράπεζες να τοποθετούνται με την σειρά τους, ως εξής: «Δεν συμφωνήσαμε ποτέ με αυτές τις διευκολύνσεις που επικοινώνησε η κυβέρνηση. Είχαμε πει ναι σε ορισμένες εξ αυτών, αποκλειστικά, όμως, για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση», τονίζουν στο newmoney τραπεζικές πηγές, υπογραμμίζοντας πως στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων κατέστη σαφές πως σε κάθε περίπτωση εκτός του νέου… κάδρου θα μείνουν τα ενήμερα δάνεια.

Κι αυτό γιατί, πρόθεση των τραπεζών είναι το μεγαλύτερο μέρος του «Γέφυρα 2» – όπως, άλλωστε και του πρώτου προγράμματος – να κατευθυνθεί κυρίως σε ενήμερους και ήδη ρυθμισμένους δανειολήπτες, καλύπτοντας, μεταξύ άλλων και τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών και τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον επίφοβα να… σκάσουν. Προς επίρρωση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι επικεφαλής των τεσσάρων τραπεζών στους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του 2020, το «Γέφυρα Ι & ΙΙ» θα καλύψει περί το 20% των μορατορίων. Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση τα νέα μέτρα ανακούφισης για τα «πράσινα» δάνεια οι τράπεζες πρέπει:

1. Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης,

2. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Όσον αφορά στα «κόκκινα»:

1.  Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια οκτώ μηνών (όσο, δηλαδή, διαρκεί η επιδότηση) και

2.  Να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

α. μείωση του επιτοκίου ρύθμισης για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης   αποπληρωμής ή/και

β. διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων ή/και

γ. διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια,  όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κ.λπ.) ή/και

δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και

3. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Στο «Γέφυρα 1» εντάχθηκαν πάνω από 100.000 δανειολήπτες, με περίμετρο δανείων άνω των επτά δισ. ευρώ και στο «Γέφυρα 2» οι αιτήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 40.000, με περίμετρο δανείων επτά με οκτώ δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα επιλέξιμα δάνεια θα ανέλθουν σε έως πέντε δισ. ευρώ.

Μέτρα προπομπός και για άλλα προγράμματα

Τον φόβο πως το νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει προπομπό ανάλογων ρυθμίσεων και για άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δημιουργήθηκαν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, εκφράζουν αρμόδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνονται εξαπίνης από την κυβέρνηση. Το ίδιο συνέβη και με τους πλειστηριασμούς, η αναστολή των οποίων υπήρξε μεν, πολιτική απόφαση, οι συνέπειες, ωστόσο, διαχέονται στο σύνολο της αγοράς, από τα ποσοστά των ανακτήσεων από τους servicers μέχρι τον κίνδυνο κατάπτωσης των εγγυήσεων του «Ηρακλή».

Διαβάστε ακόμη

H σφαγή στα κανάλια, η στροφή της ΔΕΗ και το παιχνίδι για τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας 

Κουρέματα μισθωμάτων: Δεν πληρώνουν ενοίκιο Μαΐου μέχρι να βγουν οι ΚΑΔ

ΕΚΕΠ: Το σφυρί και η «κόντρα» Cepal-Intrum που υπερδιπλασίασε το τίμημα

Exit mobile version