Οι ελληνικές τράπεζες συνολικά παρουσίασαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, με βελτιωμένες τάσεις στον πυρήνα της κερδοφορίας προ προβλέψεων, γεγονός το οποίο αντανακλά κυρίως: α) το όφελος από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι οποίες αντιστάθμισαν τη μείωση του ΝΙΙ λόγω της λήξης του προγράμματος προνομιακού επιτοκίου TLTRO, β) την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις ύψους άνω των 5,8 δισ. ευρώ, σωρευτικά, και γ) σταθερά λειτουργικά έξοδα σε τριμηνιαία βάση, παρά τον πληθωρισμό, επισημαίνει η NBG Securities.
Οι προσπάθειες των τραπεζών να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος, τάσεις υποστηρίχθηκαν επίσης από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, λόγω των υψηλότερων επιχειρηματικών όγκων. Επιπλέον, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, με το μέσο όρο του δείκτη των NPE να μειώνεται κατά 57 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, χάρη σε οργανικές δράσεις καθώς και σε πωλήσεις NPEs.
Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορούν να συνεχίσουν να επενδύονται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.
Πιο αναλυτικά για τη Eurobank:
Η Eurobank ανακοίνωσε core PPI ύψους 462 εκατ. ευρώ (+0,7% σε τριμηνιαία βάση), λόγω των δανείων, τα ομόλογα, τα παράγωγα προϊόντα και τις διεθνείς δραστηριότητες. Η κατώτατη γραμμή διαμορφώθηκε σε 318 εκατ. (-7,4% τριμηνιαία βάση) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων, καθώς τα αυξημένα NII και οι υψηλότερες προμήθειες αντισταθμίστηκαν από μειωμένα έσοδα από συναλλαγές και λοιπά έσοδα, καθώς και από αυξημένα OpEx. Τα ακαθάριστα δάνεια διευρύνθηκαν κατά 66 εκατ. τριμηνιαία βάση σε 42,2 δισ. το 3ο τρίμηνο. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 145 εκατ. τριμηνιαία βάση σε 2,1 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε σε 4,9% από 5,2% το 2ο τρίμηνο και 5,6% το 3ο τρίμηνο του 2022. Η κεφαλαιακή θέση της Eurobank ενισχύθηκε στο 9μηνο, με συνολικό δείκτη κεφαλαίων CAD σε 19,5% και FL CET1 16,8% στο 9Μ23, αυξημένοι κατά 230 μ.β. και 260 μ.β. σε ετήσια βάση αντίστοιχα.
Πιο αναλυτικά για την Τράπεζα Πειραιώς:
Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε core PPΙ ύψους 457 εκατ. ευρώ (+10,9% σε τριμηνιαία βάση), υποστηριζόμενη κυρίως από τo ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων και τη διαχείριση του κόστους καταθέσεων. Τα έσοδα από αμοιβές ήταν χαμηλότερα το 3ο τρίμηνο, καθώς η εποχικά ηπιότερη δραστηριότητα σύναψης νέων δανείων επιβάρυνε τις επιδόσεις. Tα Opex ήταν επίσης χαμηλότερα, καθώς η Τράπεζα συνέχισε να επιδιώκει τη βελτιστοποίηση των πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού της. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 277 εκατ. ευρώ (+131,8% σε τριμηνιαία βάση), επηρεαζόμενα επίσης από τις χαμηλότερες προβλέψεις και τη μη εγγραφή ανόργανων χρεώσεων απομείωσης κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παρέμειναν στα 2 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο, μειωμένα κατά 39% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα, τόσο την εκτέλεση του σχεδίου εξυγίανσης του Ομίλου, όσο και την οργανική μείωση. Κατά συνέπεια, ο δείκτης NPE παρέμεινε στο επίπεδο του 5,5%, διαμορφούμενος σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 (8,8%). Ο δείκτης CET1 της Τράπεζας Πειραιώς με πλήρη επιβάρυνση στο τέλος του 3ου τριμήνου έφθασε στο επίπεδο του 12,9%, κυρίως λόγω της οργανικής κεφαλαιακής παραγωγής. Ο συνολικός δείκτης πλήρως επιβαρυμένου CAD διαμορφώθηκε σε 17,6%, άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και τις εποπτικές οδηγίες.
Πιο αναλυτικά για την Εθνική Τράπεζα:
Η ΕΤΕ σημείωσε core PPI ύψους 481 εκατ. ευρώ (+7,5% σε τριμηνιαία βάση), υποστηριζόμενη από το βασικό επιτόκιο που οδηγείται από την ανατιμολόγηση και ωφέλησε τα έσοδα από τόκους δανείων, παρά τη συμπίεση των spreads των δανείων, την αύξηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 31 μ.β. τριμηνιαία βάση σε 156 μ.β. το 3ο τρίμηνο, καθώς και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης χονδρικής. Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 353 εκατ. ευρώ (+19,9% τριμηνιαία βάση). Το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 570 εκατ. ευρώ τριμηνιαία βάση σε 1,2 δισ., με σχεδόν μηδενικό οργανικό σχηματισμό NPE που συμπληρώθηκε από την τελευταία NPE συναλλαγή. Ο δείκτης NPE μειώθηκε σε 3,7% (έναντι 5,4% το 2ο τρίμηνο) και η κάλυψη αυξήθηκε σε 93,1% (έναντι 82,1% το 2ο τρίμηνο). Ο δείκτης FL CET1 αυξήθηκε κατά 0,6% τριμηνιαία βάση σε 17,9%, υποστηριζόμενος από την ισχυρή οργανική κερδοφορία. Ο δείκτης συνολικών ιδίων κεφαλαίων (CAD) ανήλθε σε 20,3%.
Πιο αναλυτικά για την Alpha Bank:
Η Alpha Bank ανακοίνωσε core PPI Π ύψους 365 εκατ. ευρώ (+18,4% σε τριμηνιαία βάση), λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και την αυξημένη συνεισφορά από τίτλους, αντισταθμίζοντας την αύξηση του κόστους καταθέσεων και του αυξημένου κόστους από τα εκδοθέντα ομόλογα. Στην τελική γραμμή, η Alpha Bank παρουσίασε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 208 εκατ. ευρώ έναντι 191 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο, επωφελούμενη επίσης από τις υψηλότερες προμήθειες, και τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα (Opex). Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 1 δισ. σε τριμηνιαία βάση σε 2,9 δισ. ευρώ, καθώς οι σταθερά χαμηλότερες οργανικές εισροές υπεραντισταθμίστηκαν από την ισχυρή δραστηριότητα θεραπείας και τις αποπληρωμές. Ο δείκτης NPEs συρρικνώθηκε σε 7,2%, μειωμένος κατά 40 μ.β. σε σχέση με το 2ο τρίμηνο, ενώ η κάλυψη των NPEs διαμορφώθηκε στο 40,8%, αυξημένη κατά 1,2% τριμηνιαία βάση. Η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank ενισχύθηκε το 3ο τρίμηνο, με το δείκτη FL CET1 να διαμορφώνεται σε 13,9%, από 13,6% το β’ τρίμηνο, ενώ ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 18,2% το 3ο τρίμηνο έναντι 18,0% το 2ο τρίμηνο.
Διαβάστε ακόμη
«Γυάλινο Μουσικό Θέατρο»: Οδηγείται στη «σκηνή» των πλειστηριασμών (pics)
Elounda Hills: Έτσι θα είναι το επικό έργο των 800 εκατ. ευρώ στην Κρήτη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ