search icon

Τράπεζες

Morgan Stanley: Μειώνει τιμές στόχους και συστάσεις – πλην Eurobank – για τις ελληνικές τράπεζες

Μια ημέρα μετά την αλλαγή των τιμών στόχων από τη βρετανική HSBC και η αμερικανική Morgan Stanley έρχεται και παίρνει μια πιο επιφυλακτική στάση για τις εγχώριες τράπεζες - JP Morgan: «Χαραμάδα» για έξοδο στις αγορές τον Απρίλιο με 5ετές ή 7ετές ομόλογο

Η Morgan Stanley προχωράει σε υποβάθμιση σε underweight για την Τράπεζα Πειραιώς, θέση που αντανακλά τη σχετική προτίμηση των άλλων δύο τραπεζών εντός των ελληνικών τραπεζών. Η υποβάθμισή αντικατοπτρίζει: 1) τα χαμηλότερα κεφαλαιακά όρια στην Πειραιώς σε σχέση με τις άλλες τράπεζες ,και την υψηλότερη έκθεση του κεφαλαίου στη διεύρυνση των spreads των κρατικών αποδόσεων, 2) το ιστορικό της διαχείρισης σε σχέση με τις ομότιμες τράπεζες, η οποία υποδηλώνει ότι η Πειραιώς μπορεί να είναι πιο ευάλωτη από τις ελληνικές τράπεζες εάν τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα.

Η βασική θέση υπεραπόδοσης της Morgan Stanley είναι ο τίτλος της Eurobank. Οι νέες τιμές στόχοι που θέτει για τις ελληνικές τράπεζες που παρακολουθεί η αμερικανική τράπεζα είναι: για τη Eurobank είναι σύσταση overweight με αμετάβλητη τιμή στόχο τα 1,2 ευρώ ανά μετοχή, Alpha Βank equalweight με τιμή στόχο τα 1,4 ευρώ από 1,6 ευρώ προγενέστερα και τέλος Τράπεζα Πειραιώς υποβάθμιση σε underweight από equalweight με τιμή στόχο πλέον τα 1,6 ευρώ  από τα 1,7 ευρώ πριν.

Ο πόλεμος αναμένεται να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών και με αυτό επηρεάζει τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας που αλλάζει τιμές στόχους και συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

«Διατηρούμε μια πιο συντηρητική στάση, και μειώνουμε τις προβλέψεις μας για την αύξηση των δανείων για το ελληνικές τράπεζες σε 4% περίπου την περίοδο 2021-2024 έναντι 6% περίπου προηγουμένως. Η ποιότητα του ενεργητικού ήταν ιστορικά η κύρια ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες: η ποιότητα συνδέονται με την ασθενέστερη ανάπτυξη του ΑΕΠ και τον υψηλότερο πληθωρισμό. Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον κύκλο είναι πιθανό να δούμε λιγότερα προβλήματα ποιότητας ενεργητικού από ό,τι στο παρελθόν με γνώμονα:

1) Την απομόχλευση στην πανδημία: Μεταξύ 2005-08, η αύξηση των δανείων σε στον ελληνικό τραπεζικό τομέα ήταν 15-22% για τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αυτό είχε οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων της δανειακής επιβάρυνσης των νοικοκυριών σε 120% περίπου από 60% το 2005. Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε απομόχλευση, με αρνητική αύξηση των δανείων 6%-7% για τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τόσο τα εταιρικά όσο και τα επίπεδα χρέους των νοικοκυριών είναι χαμηλότερα αυτή τη φορά;

2) πιο συντηρητικός δανεισμός και χρέος πολιτικές διαχείρισης του χρέους», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.: Σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχε με τις διοικητικές ομάδες, τα κριτήρια δανεισμού των ελληνικών τραπεζών έχουν γίνει πιο αυστηρά μετά την τελευταία δεκαετία, με καλύτερα συστήματα πιστοληπτικής ποιότητας. Παράλληλα όμως, αυξάνει το κόστος των προβλέψεων για τις ελληνικές τράπεζες κατά 5 μ.β. περίπου κατά μέσο όρο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Η περιορισμένη αύξηση του COR αντανακλά την ήδη πιο συντηρητική στάση για την ποιότητα του ενεργητικού σε σχέση με την καθοδήγηση της διοίκησης με τα επιχειρηματικά σχέδια για το 2024.

Διαβάστε ακόμη:

Σε υψηλό 3,5 ετών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς – Ξεπέρασε το 2,80%

Μητσοτάκης: Επιταχύνονται οι έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε 6 περιοχές

Η Βίκυ Σάφρα και τα «ένοχα μυστικά» της οικογένειας – Πώς μοιράστηκε η περιουσία των $16 δισ. μετά τη δικαστική διαμάχη (pics)

Exit mobile version