search icon

Τράπεζες

Moody’s: «Καμπανάκι» στις ελληνικές τράπεζες για την αύξηση των κόκκινων δανείων

Η Moody’s σημειώνει ότι η προβλεπόμενη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα θέσει περιορισμούς στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού τους

Τον κώδωνα του κινδύνου στις ελληνικές τράπεζες για την αύξηση των NPEs κρούσει σε σημερινό σημείωμά του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Πιο συγκεκριμένα η Moody’s σημειώνει ότι η προβλεπόμενη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα θέσει περιορισμούς στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού τους.

Επισημαίνει ότι η ΤτΕ στην τελευταία έκθεσή της εκτίμησε ότι τα NPEs θα αυξηθούν κατά περίπου 8-10 δισ. ευρώ το 2021 καθώς τα moratoria και τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών θα ολοκληρώνονται.

Τα υψηλότερα επίπεδα NPEs θα ασκήσουν επιπλέον πίεση στα σχέδια του κλάδου για μείωση της υψηλής του έκθεσης σε τέτοια ανοίγματα, που φτάνουν τα 58,7 δισ. ευρώ ή 35,8% του συνόλου των χορηγήσεων, με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου 2020, έναντι 3% περίπου κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το κύμα των νέων NPEs θα πλήξει και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, των οποίων τα δάνεια σε moratorium κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 5,5 δισ. ευρώ.

Όπως υποστηρίζει ο οίκος, το πρόβλημα της ποιότητας ενεργητικού θα είναι πιο οξύ για την Tράπεζα Πειραιώς (η οποία με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου είχε 15 δισ. NPEs pro forma για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης) απ’ ό,τι για τη Eurobank, η οποία μετά την τιτλοποίηση των 6,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο είχε περίπου 5,5 δισ. NPEs.

Τα νέα NPEs θα έχουν επίσης επιπτώσεις για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.
Και οι δύο πρόκειται να ολοκληρώσουν σημαντικές τιτλοποιήσεις NPEs στο α΄ μισό του έτους και θα μειώσουν την έκθεσή τους στο περίπου 8,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank από τα 18,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020, και στα περίπου 4,3 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από τα 10,3 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε μορατόριουμ χρέους για τους πιστωτές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της απάντησης της στην πανδημία, και περίπου 21 δισ. ευρώ των δανείων των ελληνικών τραπεζών ή περίπου 12% των συνολικών δανείων, έλαβαν αναβολή των μηνιαίων δόσεων από το Νοέμβριο του 2020.

Μεμονωμένες τράπεζες καθόρισαν τη διάρκεια των μορατόριουμ σύμφωνα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε δανείου, αν και οι περισσότερες περίοδοι αναβολής είτε έληξαν στο τέλος του 2020 ή θα λήξουν μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2021.

Τα νοικοκυριά αντιστοιχούν στο 40% των δανείων υπό moratorium και το υπόλοιπο 60% αφορά σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση επίσης εισήγαγε ένα πρόγραμμα επιδότησης – γέφυρα μεταξύ των moratorium και επανέφερε μοντέλα πλήρους πληρωμής σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο παρέχει μια εννεάμηνη επιδότηση δόσης για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

O οίκος εκτιμά ότι περίπου 3 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων υπό μορατόριουμ είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα επιδότησης.

Ο κλάδος φιλοξενίας και ο τουρισμός έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και αντιστοιχούν στο 33% των δανείων υπό moratorium.

Το εμπόριο και οι μεταφορές αντιστοιχούν στο 29% και η μεταποίηση στο 12%.

Διαβάστε ακόμη: 

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει τα χαρτιά της για την Εθνική Ασφαλιστική

Πλειστηριασμοί: Στον «αέρα» το θέμα μέχρι να ανοίξουν τα δικαστήρια

Ελλάκτωρ: Οι προκλήσεις και τα ερωτήματα της επόμενης μέρας

Exit mobile version