Στο προσκήνιο επανέρχεται στην Ιταλία η διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi με έδρα τη Σιένα. Αφού βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας, τώρα βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης.
Η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena προσπαθεί να ξαναβρεί μια προοπτική μετά από ένα πολυτάραχο παρελθόν. Στα όρια της χρεοκοπίας την περασμένη δεκαετία, έχει προσωρινά κρατικοποιηθεί εν αναμονή ολικής εξυγίανσης και υποψήφιων αγοραστών.
Βάσει συμφωνίας που μόλις υπεγράφη η Τράπεζα δεσμεύεται να καταβάλει στο ίδρυμα Monte dei Paschi di Siena 150 εκατομμύρια ευρώ. To ίδρυμα ήταν ο κύριος μέτοχος μέχρι την βαθιά της κρίση το 2017, όταν η ιταλική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να αναλάβει τον έλεγχο της ιστορικής αυτής τράπεζας. Η σημερινή συμφωνία αφορά και τη δυνατότητα προσωρινού δανεισμού σημαντικών έργων τέχνης από μέρους του τραπεζικού οργανισμού, επ΄ευκαιρία εκθέσεων και σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων.
Η αρχαιότερη τράπεζα της Ευρώπης
Η διαμάχη με το Ίδρυμα Monte dei Paschi αφορά κυρίως τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αύξηση κεφαλαίου, από το 2011 μέχρι και το 2015.
Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν θα μπορέσει να βρεθεί νέος αγοραστής για αυτή την τράπεζα της Τοσκάνης, που είναι και η αρχαιότερη της Ευρώπης.
Τα πολιτικά κόμματα της χώρας παίρνουν θέση και οι απόψεις, συχνά διίστανται: ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, χθες επισκέφθηκε την Σιένα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί η MPS. Αν χρειαστούν κι άλλα λίγα χρόνια για να μπορέσει η τράπεζα να βρει μια πραγματική ισορροπία, εμείς είμαστε υπέρ. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πιέσεις της Ευρώπης».
Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle
Διαβάστε ακόμα:
BofA: H Ελλάδα δίνει ελπίδες για τη μετάλλαξη Δέλτα
Πρώτη κατοικία: Ευνοϊκές ρυθμίσεις και δεύτερη ευκαιρία για ευάλωτα νοικοκυριά