Τη διαβεβαίωση πως, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την αβεβαιότητα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των καθυστερήσεων δανείων άνω των 30 ημερών, παρείχε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα συνεχίζει την πορεία μείωσης του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, διαθέτοντας τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης στην αγορά.
Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα τα «κόκκινα» δάνεια της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ ή 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 5,9% και το δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται στο 83%.
«Ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε κάτω από τον στόχο που έχουμε θέσει για το τέλος του έτους, καταγράφοντας μείωση κατά περίπου 20 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και περίπου 600 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση», σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το κόστος πιστωτικού κινδύνου συνέχισε να κυμαίνεται κοντά στις 70 μ.β., χωρίς ενδείξεις επιδείνωσης από δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Όσον αφορά στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο που, όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, είναι – από κοινού με αυτό των μικρών επιχειρήσεων – πιο επιρρεπές στην αύξηση των επιτοκίων, η ΕΤΕ εμφανίζει δείκτη θεραπείας πέριξ του 90%.
TLTROs
Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυστηροποιήσει του όρους του προγράμματος TLTRO, ο CEO της τράπεζας τόνισε:
«Η ισχυρή και σταθερή μας βάση σε καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου, καθώς και η πλεονάζουσα ρευστότητά μας, καθίστανται και πάλι ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα», αποκαλύπτοντας πως η ΕΤΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή της ρευστότητας που έχει αντλήσει.
Ο στόχος για τα εξυπηρετούμενα δάνεια
Σε εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 27 δισ. ευρώ, στοχεύει η ΕΤΕ μέχρι τέλος του 2022, σημειώνοντας καθαρή αύξηση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος και άρα, επιτυγχάνοντας τον στόχο που είχε θέσει για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Αξίζει να αναφερθεί πως το επίμαχο χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021, παρά τις υψηλότερες του αναμενομένου αποπληρωμές το γ’ τρίμηνο του 2022 και την εποχικότητα.
MREL
Όσον αφορά στην πιθανότητα έκδοσης ομολόγων MREL, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι παρακολουθεί τις αγορές, προκειμένου όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.
Διαβάστε επίσης