Την «ετυμηγορία» του SSM, αναφορικά με τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους από τα κέρδη του 2023, αναμένει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το α’ τρίμηνο του 2024 κατέκτησε δύο σημαντικές πρωτιές: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αποπληρωμή του προγράμματος TLTRO.
Οπως ανέφερε ο CEO της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου, η απάντηση από τον επόπτη αναμένεται στις αρχές Ιουνίου, με την τράπεζα να έχει ήδη προϋπολογίσει μέρισμα 30%. «Το ποσοστό που θα εγκριθεί θα καθορίσει, ουσιαστικά και τη διανομή από τα κέρδη του 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2024, συστήνοντας υπομονή για ένα μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα παραμένει σε ανοδικό μονοπάτι, έχοντας αναδειχθεί στην πρώτη ελληνική τράπεζα που αφενός, ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης το 2010 και αφετέρου, αποπλήρωσε το TLTRO. Όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς, η αναβάθμιση προήλθε από την MDBRS, ως αποτέλεσμα του ισχυροποιημένου ισολογισμού, της υψηλής οργανικής κερδοφορίας, της σταθερής δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων, καθώς και της ισχυρής χρηματοδοτικής της θέσης και ρευστότητας. Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ), αυτό αποπληρώθηκε πλήρως το προηγούμενο διάστημα, με τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας να έχουν ενισχυθεί περαιτέρω σε 9,1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως των εκδόσεων, στα πλαίσια της αύξησης των Ελάχιστων Απαιτήσεων για τα Ίδια Κεφάλαια και τις Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities, «MREL»). Αξίζει να αναφερθεί πως ο δείκτης MREL της ΕΤΕ διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου σε 26,5%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση του Ιανουαρίου 2025, ύψους 25,3%, κατά 120 μ.β..
Νέα δάνεια
Αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, στα 30,2 δισ. ευρώ, εμφάνισε σε επίπεδο Ομίλου η ΕΤΕ, με τον CEO της τράπεζας να εστιάζει στην επιτάχυνση των εκταμιεύσεων Λιανικής Τραπεζικής που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αντιστάθμισαν τις αποπληρωμές.
Πιο αναλυτικά, αυτές «άγγιξαν» τα 400 εκατ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά.
Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, τα εγκεκριμένα, αλλά μη εκταμιευμένα, πέραν των εκταμιεύσεων του Απριλίου, ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εκταμιεύσεις ήδη σημειώνουν ισχυρή ανάκαμψη τον Απρίλιο, σε 850 εκατ. ευρώ, έναντι του εποχικά ασθενούς α’ τριμήνου του 2024, θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου πιστωτικής επέκτασης για το τρέχον έτος. Η προσοχή της διοίκησης, βέβαια, εστιάζεται στις αποπληρωμές, οι οποίες συνεχίστηκαν κυρίως από επιχειρήσεις σε κλάδους, όπως η ενέργεια και η ναυτιλία.
«Κόκκινα» δάνεια
«Κόκκινα» δάνεια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ ή 200 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις εμφάνισε το α’ τρίμηνο του 2024 η ΕΤΕ, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 3,7% σε επίπεδο Ομίλου. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκε σε 55 μ.β., σημαντικά χαμηλότερα του στόχου των 65 μ.β. που είχε τεθεί για το 2024, αντανακλώντας τα υψηλά ποσοστά κάλυψης ΜΕΑ σε όλα τα χαρτοφυλάκια.
Επιτοκιακά έσοδα
Τα καθαρά έσοδα από τόκους διατηρήθηκαν σε επίπεδα άνω των 600 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2.8% σε τριμηνιαία βάση, έναντι του ιστορικά υψηλού δ’ τριμήνου του 2023, αντανακλώντας τον αντίκτυπο από το κόστος αντιστάθμισης και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης που απορροφήθηκαν μερικώς από τη θετική επίδραση της αύξησης των μέσων υπολοίπων δανείων.
Διαβάστε ακόμη
Bloomberg για Ελληνικό: Η μεγαλύτερη έξυπνη πόλη της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα (pics)
ΤτΕ: Άγγιξαν τα €20,6 δισ. τα έσοδα από τον τουρισμό – Πάνω από 30 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα
Μάχη κατά της ακρίβειας με ελέγχους, πρόστιμα και πλατφόρμες – Πόσο θα μας κοστίσει ο οβελίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ