Στη Βουλή θα μεταφερθεί την προσεχή Πέμπτη η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ιδιωτικό χρέος που ξεπερνά σήμερα τα 260 δισ. ευρώ, παρά τις όποιες προσπάθειες διευθέτησής του είτε διμερώς είτε πολυμερώς μέσω (και) της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ζήτησε τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους – από τους επικεφαλής τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης μέχρι τις διοικήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης – για την πορεία υλοποίησης του επίμαχου μηχανισμού που το τελευταίο διάστημα μοιάζει να έχει ανεβάσει… στροφές.
Σε αντίθεση, δηλαδή, με τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του, οπότε και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον απογοητευτικά, με τον ίδιο τον υπουργό να καταλογίζει σε τράπεζες και servicers μεγάλο μερίδιο ευθύνης, πλέον τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.
Ενδεικτικά, μέχρι τέλος Αυγούστου είχαν υποβληθεί οριστικά 7.670 αιτήσεις, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, ενώ είχαν γίνει συνολικά 840 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 176 εκατ. ευρώ. Μόνο τον περασμένο μήνα εισήλθαν στην πλατφόρμα 1.007 νέες αιτήσεις και υποβλήθηκαν οριστικά 727, ενώ η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων κυμάνθηκε στο 78%.
Οι λύσεις που προτείνονται είναι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλών. Συγκεκριμένα, στις πολυμερείς ρυθμίσεις η μέση διαγραφή χρέους ανέρχεται σε 24,9% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 15,7% για το Δημόσιο. Όσον αφορά στα δημογραφικά στοιχεία των δανειοληπτών που αναζητούν λύση μέσω του εξωδικαστικού, η συντριπτική πλειοψηφία είναι φυσικά πρόσωπα για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Συγκεκριμένα 78% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορούν σε χρηματοδοτικούς φορείς και το 74% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα.
Για τους επόμενους πέντε μήνες η κυβέρνηση αναμένει ρυθμίσεις από 827 εκατ. ευρώ έως και 1,1 δισ. ευρώ (αισιόδοξο σενάριο), οι οποίες θα προέρχονται από:
• 173 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
• 528 εκατ. ευρώ – ή 653 εκατ. ευρώ στο αισιόδοξο σενάριο – αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο
• 126 εκατ. ευρώ – ή 266 εκατ. ευρώ στο αισιόδοξο σενάριο – αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η πρωτοβουλία του ΥΠΟΙΚ εδράζεται στη γενικότερη πεποίθησή του πως όλα τα στοιχεία που αφορούν στο ιδιωτικό χρέος πρέπει να δημοσιοποιούνται, ώστε να είναι ξεκάθαρο τι κάνει κάθε εμπλεκόμενος και να βρίσκονται λύσεις προς όφελος των πολιτών.
Η συζήτηση στη Βουλή, ωστόσο, λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο, όπου ήδη η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, τόσο για το ζήτημα των εγγυήσεων του «Ηρακλή» εν όψει και της απόφασης της Eurostat, όσο και για την τροπολογία που φέρεται να ετοιμάζει για το θέμα των πλειστηριασμών από funds, μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου. Θεωρείται, λοιπόν, βέβαιο πως η αντιπαράθεση θα επεκταθεί και σε αυτά τα ζητήματα, με την κυβέρνηση να καλείται να ανοίξει τα «χαρτιά» της.
Διαβάστε ακόμα:
Οικογένεια Αγγελόπουλου: Από τον διπλό «εμφύλιο» στις λίστες των πλειστηριασμών (pics)
«Βράζει» η αγορά γάλακτος – Ισχυρές πιέσεις για ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, ΚΡΙ ΚΡΙ
Ε.Ε.: Προτείνει πακέτο στήριξης €40 δισ. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης