Στη σημαντική ευκαιρία που αποτελεί για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, επαναλαμβάνοντας την δέσμευση των τραπεζών για τη μόχλευση των πόρων του Recovery Fund, έχοντας ήδη περάσει με επιτυχία το τεστ της πανδημίας.
«Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε έναν κοινό μηχανισμό που θα αποτρέψει ένα παγκόσμιο σοκ από την υγειονομική κρίση. Eάν πάρουμε την Ελλάδα ως παράδειγμα, τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια θα επιτρέψουν στην χώρα να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3% κατά μέσο όρο, δηλαδή, 1,5% – 2% παραπάνω από ό, τι θα επιτυγχανόταν στην επταετία υπό κανονικές συνθήκες. Άρα, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία έχει σημαντικό επενδυτικό κενό, δίνεται η δυνατότητα μέσω των πόρων αυτό να γεμίσει, επιχειρώντας στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά στο ψηφιακό συνέδριο του Economist, για να προσθέσει: «Το μέγεθος της προσπάθειας είναι τεράστιο. Συνολικά – μαζί με τους πόρους που θα εισέλθουν στη χώρα από το ΕΣΠΑ, τα κονδύλια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2021 – 2027 και το εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα – θα εισρεύσουν κεφάλαια περί τα 80 δισ. ευρώ. Μιλάμε για το 40% του ΑΕΠ».
Όσον αφορά στους τομείς, αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, είναι εξαιρετικά χρήσιμοι, ειδικά για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για τομείς, όπως η πράσινη οικονομία, η ψηφιοποίηση, οι υποδομές, το agribusiness. «Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, παρέχοντας χρηματοδότηση μέχρις ότου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αλλά και εμπειρία και τεχνογνωσία. Ειδικά στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης θα αξιολογήσουμε τους κινδύνους, όχι μόνον τους οικονομικούς, αλλά και τους περιβαλλοντικούς».
Όπως ανέφερε, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, δοκιμάστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns και αντέδρασαν άμεσα στις προκλήσεις. «Εργαστήκαμε χέρι – χέρι με την κυβέρνηση για να διευκολύνουμε σημαντικά και γρήγορα την μόχλευση κεφαλαίων. Δόθηκαν μερικά δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια του 2020. Είναι σημαντικό να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη
Σωκράτης Κόκκαλης: Μπορεί να «γυρίσει την παρτίδα» για την ΙNTRALOT;
Η Εθνική πουλάει, η ΑΒΑΞ «αγοράζει» και ο Άρειος Πάγος… παιδεύει!
Τάσος Πιστιόλας: Με διψήφιο ποσοστό «τρέχουν» οι πωλήσεις της Agrino φέτος