«So far, so good (Έως εδώ όλα καλά)». Με τη φράση αυτή απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, στις ερωτήσεις διεθνών αναλυτών για τη συμπεριφορά που έχουν επιδείξει τα δανειακά χαρτοφυλάκια της τράπεζας στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, υπογραμμίζοντας πως τα στελέχη παρακολουθούν διεξοδικά την πορεία τους.

«Οι αναλύσεις μας αφορούν, τόσο στα δάνεια λιανική, δηλαδή, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που θεωρούνται ως και τα πλέον επιρρεπή στις όποιες αναταράξεις των αγορών, αλλά και τα δάνεια μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει ανησυχητικά σημάδια ως προς το μέτωπο της εξυπηρέτησης», σχολίασε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων 9μήνου.

Σύμφωνα με αυτά, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 (2,6 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 400 εκατ. ευρώ στεγαστικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια), ενώ ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με έναν χρόνο πριν (5,9 δισ. ευρώ), με συνεισφορά, τόσο από την εκτέλεση των τιτλοποιήσεων του Ομίλου, όσο και από οργανική μείωση.

Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 8,7% από 9,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, σημαντικά χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2021 (16,6%), κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής», καθώς και των συναλλαγών NPEs εκτός «Ηρακλή», οι οποίες υλοποιήθηκαν το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά και της οργανικής μείωσης κατά 700 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα δε, κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό ακαθάριστων αθετήσεων το γ’ τρίμηνο, στα 99 εκατ. ευρώ. «Ο καθαρός ισολογισμός και η βελτιωμένη δυναμική της ποιότητας ενεργητικού είναι οι βασικοί παράγοντες που κράτησαν το οργανικό κόστος κινδύνου σταθερό στις 50 μ.β. για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο», εξήγησε ο κ. Μεγάλου, αποκαλύπτοντας πως ο στόχος είναι ο δείκτης να μειωθεί κάτω του 8% για το τέλος του 2022, ως συνέπεια του αναμενόμενου αρνητικού σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και διαγραφών το δ’ τρίμηνο του έτους.

Project Sunrise III

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Μεγάλου εστίασε στην υπογραφή συμφωνιών με τις Intrum και Waterwheel Capital Management LP για την πώληση ποσοστού συνολικά 95% ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes) της τιτλοποίησης Sunrise ΙII.

Το επίμαχο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 37.000 δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση της συναλλαγής να αντιστοιχεί σε 34,2% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

H Τράπεζα Πειραιώς θα διακρατήσει ποσοστό 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας στο σύνολό τους, ενώ αναμένεται η παροχή των εγγυήσεων από το δημόσιο, ύψους 0,16 δισ. ευρώ.

Μέρισμα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος, ο κ. Μεγάλου σχολίασε πως «θα εξετάσουμε την κατάσταση το 2023 και θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση της αγοράς με βάση τα «μαξιλάρια» και την κερδοφορία που θα έχουμε. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε ότι θα είναι μία χρονιά που θα είμαστε σε θέση να παράξουμε αξία για την τράπεζα και τους μετόχους μας».

Αξίζει να αναφερθεί πως η επιταχυνόμενη οργανική παραγωγή κεφαλαίου οδήγησε τον δείκτη fully loaded CET1 στο 10,7%, αυξημένο κατά περίπου 120 μονάδες βάσης τριμηνιαίως και κατά περισσότερο από 300 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο στόχος για το τέλος του έτους τίθεται πλέον σε επίπεδο υψηλότερο του 11%, βελτιωμένος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις για 10% – 11%. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησης για την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων για το έτος 2022 σε περίπου 9% από σχεδόν 8% προηγουμένως.

TLTRO

«Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποπληρωμής της ρευστότητας. Όλες οι επιλογές είναι στο ‘τραπέζι’». Αυτό τόνισαν τα στελέχη της τράπεζας, σημειώνοντας πως στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 η χρηματοδότηση του Ομίλου, στο πλαίσιο των δημοπρασιών TLTRO, ανερχόταν σε 14,4 δισ. ευρώ, ενώ η πρώτη αποπληρωμή πραγματοποιήθηκε το γ’ τρίμηνο 2022 (100 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά στο προφίλ ληκτότητας αυτής, ποσό 300 εκατ. ευρώ λήγει το 2022, 11 δισ. ευρώ το 2023 και το υπόλοιπο το 2024.

Το «πράσινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο και κατά 2,3 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2022 – στα 28,3 δισ. ευρώ έναντι 25,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021 – ξεπερνώντας ήδη τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο των δύο δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο οφείλεται στην παραγωγή νέων δανείων, ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών οφείλεται σε νέα επιχειρηματικά δάνεια, με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να ηγείται του μεριδίου της παραγωγής. «Έχουμε απορροφήσει με επιτυχία την πρώτη δόση των 200 εκατ. ευρώ των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχουμε λάβει την έγκριση για τη δεύτερη δόση», σχολίασε ο CEO της τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη:

Η… αποκαθήλωση της μεζονέτας – Ποια σπίτια και γιατί πωλούνται ακριβότερα (γραφήματα)

Αίτημα χρεοκοπίας από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

ΜcKinsey: Πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση οι CEOs (γραφήματα)