Μεγάλη βαρύτητα στην επαγγελματική διαχείριση κεφαλαίων των πελατών της δίνει η Τράπεζα Πειραιώς, με την συγκεκριμένη δραστηριότητα να καταγράφει αύξηση 20% τον χρόνο από το 2018.
«Η στρατηγική μας έχει αποδώσει καρπούς. Τα κεφάλαια πελατών υπό διαχείριση ενισχύθηκαν το 2021 κατά ένα δισ. ευρώ, στα 3,4 δισ. ευρώ», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο του 3oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, για να προσθέσει: «Το μερίδιό μας στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων διαμορφώνεται πλέον στο 18%, ενώ στοχεύουμε ακόμη υψηλότερα στα επόμενα έτη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζουν τον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σαν έναν αξιόπιστο και σύγχρονο θεσμό, ο οποίος δίνει την δυνατότητα μιας σημαντικής παροχής στους εργαζόμενους και παράλληλα, αποτελεί ένα σταθερό και αξιόπιστο μηχανισμό αποτελεσματικής μακροχρόνιας αποταμίευσης και ασφαλιστικής κάλυψης.
«Η υποστήριξή μας δεν είναι μόνον στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Είμαστε η πρώτη τράπεζα που ίδρυσε επαγγελματικό ταμείο. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας ως CEO στην τράπεζα. Είναι ένα ταμείο που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2020 και έχουμε την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνουμε τους δεσμούς με τους εργαζόμενους, συμβάλλουμε στην βελτίωση των μελλοντικών τους εισοδημάτων και προάγουμε και ενισχύουμε την αποταμιευτική και επενδυτική συνείδηση. Η αποδοχή του ταμείου από τους εργαζόμενους του Ομίλου ήταν καθολική. Μέσα σε λίγες εβδομάδες τα μέλη έφτασαν 9.000», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο μεγάλο πρόγραμμα μετασχηματισμού που υλοποιεί η τράπεζα σημείωσε: «Μέσω αυτού έχουμε ενισχύσει τα κεφάλαιά μας, έχουμε μειώσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είμαστε σε θέση να πρωταγωνιστούμε στη δυναμική πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που έχει ήδη ξεκινήσει. Τα σημαντικά επιτεύγματα της τράπεζας το 2021 απελευθερώνουν την αναπτυξιακή μας δυναμική και την εμπορική μας ισχύ, ενώ διατηρούμε ισχυρή ρευστότητα, με ενίσχυση της καταθετικής μας βάσης και διατήρηση ικανοποιητικής σχέσης δανείων προς καταθέσεις, η οποία μας δίνει την δυνατότητα για περαιτέρω δυναμικές χρηματοδοτήσεις».
Όσον αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, την οποία επιδιώκουμε για την χώρα, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως δεν νοείται χωρίς ένα εύρωστο και πλήρες ασφαλιστικό σύστημα για τους πολίτες. «Ο συνδυασμός ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας είναι το ζητούμενο σε μία σύγχρονη οικονομία και εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς πρωτοστατούμε στην υιοθέτηση αρχών που σχετίζονται με θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας, εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Η λειτουργία της Τράπεζας Πειραιώς διέπεται από τα κριτήρια ESG και με την υιοθέτησή τους στις χρηματοδοτήσεις, καθώς και στη διαχείριση των κεφαλαίων πελατών μας, συμβάλλουμε σημαντικά στην εναρμόνιση των επιχειρήσεων με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον, τους πελάτες, τους επενδυτές και τους μετόχους», τόνισε.
Ως προς το ασφαλιστικό σύστημα, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε πως αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. «Έκτοτε πολυάριθμες νομοθετικές ρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν, με κύριο στόχο να αποκαταστήσουν την βιωσιμότητα του συστήματος. Η προσπάθεια φαίνεται να αποδίδει. Παρά τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις οι μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στη μεγαλύτερη προβλεπόμενη μεταξύ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για την περίοδο από το 2019 μέχρι το 2070. Για να λειτουργήσει, ωστόσο, αρμονικά ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με διανεμητικό χαρακτήρα είναι καίριο να εξασφαλιστεί η διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου και στους τρεις πυλώνες του συστήματος. Στην κατεύθυνση αυτή, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας για την ίδρυση του Ταμείου επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης ενισχύει τον ρόλο του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης και είναι σημαντικό έργο. Πέρα, όμως, των ενεργειών του δημοσίου η συμβολή και των άλλων κοινωνικών συμμετεχόντων είναι το ίδιο κρίσιμη για την ενδυνάμωσή του», εξήγησε. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι σημαντική, τόσο η δομή, όσο και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας τους, όπως η ενισχυμένη εποπτεία, η διαφάνεια, η ενεργό συμμετοχή εργοδότη και εργαζόμενου, τα καθιστούν μία πολύ αξιόπιστη επιλογή.
Διαβάστε ακόμη:
ΛΑΡΚΟ: Σε σημείο εκκίνησης οι απολύσεις 1.080 υπαλλήλων – Στα 22 εκατ. οι αποζημιώσεις
Γεωργιάδης: Καμία ανησυχία για την επάρκεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα
To νέο μεγάλο project των Ισραηλινών στη Λεωφόρο Αμαλίας 40 στο Σύνταγμα (pics)