Με μέτρα ανάλογα της πανδημίας που αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμά ότι θα περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, σημειώνοντας πως η έκθεση της τράπεζας σε Ρωσία και Ουκρανία είναι πολύ μικρή.
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν κινδύνους, επηρεάζοντας – μεταξύ άλλων – τις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων του αγροτικού τομέα και έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια, οι οποίες ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις.
Οι δευτερογενείς επιπτώσεις ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ωστόσο, με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να έχουν τεθεί, οι επιπτώσεις ενδέχεται να περιοριστούν με μέτρα ανάλογα της πανδημίας που αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2021.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκθεση της τράπεζας προκύπτει από την ουκρανική θυγατρική JSC PIRAEUS BANK ICB, με την καθαρή αξία ενεργητικού να υπολογίζεται σε 22 εκατ. ευρώ, καθώς, επίσης και 10 εκατ. ευρώ από ενδοομιλική χρηματοδότηση και 10 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
«Ακόμη και στην περίπτωση που ανασταλεί η δραστηριότητα στην Ουκρανία, η επίπτωση στα κεφάλαια θα είναι μόλις έξι μονάδες βάσης», σχολίασε ο CEO της τράπεζας. Υπό τη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει το αναθεωρημένο business plan για το διάστημα 2022 – 2025 στις 6 Απριλίου, στο οποίο εκτιμάται πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7% εφέτος, γεγονός που θα έχει επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (τοποθετείται στο 3% με 4%). «Όσον αφορά στο δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, δεν αναμένουμε σημαντική επίπτωση στον τουρισμό και στη γεωργία, ενώ παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο κομμάτι της ενέργειας, της βιομηχανίας και της λιανικής. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς να έχουμε μία πλήρη εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο 8% ο δείκτης NPE έως το τέλος του 2022
Σε τροχιά επίτευξης δείκτη 8% μέχρι το τέλος του 2022 βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατάφερε να μειώσει το «κόκκινο» απόθεμα στα 4,9 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 έναντι 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Ο επίμαχος δείκτης, δηλαδή, μειώθηκε σημαντικά στο 12,6% έναντι 45,3% στις 31 Δεκεμβρίου 2021, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής» (HAPS) και των συναλλαγών NPE εκτός HAPS, συνολικού ύψους 16,8 δισ. ευρώ, καθώς και της μείωσης NPEs κατά 800 εκατ. ευρώ μέσω οργανικής διαχείρισης. Αξίζει να αναφερθεί πως η τράπεζα έχει ολοκληρώσει το 95% του σχεδίου Sunrise, με την τρίτη τιτλοποίηση και ακόμη δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις που αποτελούν και το… τελευταίο μίλι να ολοκληρώνονται το γ’ τρίμηνο του 2022.
Όσον αφορά στα στοιχεία ροής των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για το 2021 ήταν καλύτερα από τις αρχικές προσδοκίες, ενσωματώνοντας εισροές που σχετίζονται με τον Covid-19. Η πλειονότητα των δανείων υπό μορατόρια έχει λήξει και η συμπεριφορά τους μέχρι σήμερα είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες (καμία σχετική εισροή το δ’ τρίμηνο του έτους). Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 100 εκατ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο, 400 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο και 450 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο). Ενθαρρυντική είναι η τάση στις εκροές NPE που είναι εμφανής το 2021 (1,4 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (1,5 δισ. ευρώ). Για το 2022 οι εκτιμήσεις μιλούν για νέα «κόκκινα» δάνεια που δεν θα ξεπερνούν τα400 με 500 εκατ. ευρώ.
Στα 6,5 δισ. ευρώ τα νέα δάνεια
Στα 6,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκταμιεύσεις νέων δανείων το 2021 – υψηλότερα από τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ – αποτυπώνοντας την πιστωτική ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις (μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις).
Η καθαρή πιστωτική επέκταση (εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές) διαμορφώθηκε σε ένα δισ. ευρώ το 2021. Και το χαρτοφυλάκιο της λιανικής, ωστόσο, έδειξε σημάδια ανάκαμψης, με τις εκταμιεύσεις να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας το πρώτο 3μηνο του 2022 οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στο ένα δισ. ευρώ, δείχνοντας την τάση για το σύνολο του έτους, ενώ προέβλεψε ότι το 2022 η καθαρή πιστωτική επέκταση (νέες εκταμιεύσεις, αλλά και αποπληρωμές δανείων) της τράπεζας θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ.
Έκδοση ομολόγων
Στην έκδοση senior notes, ύψους ενός δισ. ευρώ, σχεδιάζει να προχωρήσει εφέτος η Τράπεζα Πειραιώς, με τη διοίκηση να επισημαίνει πως η όποια κίνηση θα γίνει «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Διαβάστε ακόμη
Γραφείο Προϋπολογισμού: «Σειρήνες πολέμου» στην οικονομία
Μπαράζ συμφωνιών με τους Σαουδάραβες
Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων στα €665 εκατ., υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2020