Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη δίωξη τραπεζικών στελεχών αυτεπαγγέλτως όταν αυτά διενεργούν απιστία. Και ενώ με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο κάτι τέτοιο ήταν επιτρεπτό μόνον κατόπιν εγκλίσεως από το ίδιο το τραπεζικό ίδρυμα που υπέστη ζημία, τώρα ο νόμος επιτρέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη.
Ωστόσο απαιτεί αυστηρή τεκμηρίωση της απιστίας στην προκαταρκτική μάλιστα εξέταση από την Τράπεζα της Ελλάδος με όρους απολύτως σαφείς, στις περιπτώσεις που αυτή αφορά παντός είδους αναδιάρθρωση δανείων η χρεών ή στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πέραν αυτού, το αυτεπάγγελτο δεν υπόκειται σε άλλους περιορισμούς
Tι προβλέπει η τροπολογία
Το άρθρο 69 προβλέπει λοιπόν την ανάγκη ύπαρξης Εκθέσεων επιθεωρητών της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον σκοπό της διερεύνησης τραπεζικών υποθέσεων.
Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για την αξιόποινη πράξη που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) αν η απιστία στρέφεται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και αφορά σε αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων οφειλών ή χρεών ή στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο επιθεωρητών αυτής, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας συντάσσουν έκθεση, με την οποία διαπιστώνεται παράβαση ή μη του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα και η ύπαρξη βέβαιης και οριστικής ζημίας που συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση και έχει προκληθεί στην περιουσία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτή αξιολογείται κατά τον σκοπό του ιδρυτικού του νόμου καθώς και το ύψος αυτής.
Διαβάστε ακόμη
Τέλος Χαρτοσήμου: Καταργείται σε περισσότερες από 600 συναλλαγές
Coolcationing: Αυτή είναι η νέα τάση στα ταξίδια – Οι τουρίστες αναζητούν δροσιά και επιλέγουν Βορρά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ