ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Με «ειδικό βάρος» οι ελληνικές τράπεζες στο 29ο συνέδριο της BofA (γραφήματα)

Οι ελληνικές τράπεζες συνάντησαν μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι διαχειρίζονται πάνω από 5 τρισ. ευρώ σε αξία ενεργητικού - Τι συζητήθηκε

Ως μια αγορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γεωγραφικά, στρατηγικά πιστωτικά αλλά κυρίως χρηματιστηριακά κρίνουν αναλυτές και επενδυτές τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο όπως αποδείχθηκε στις συναντήσεις των εγχώριων ιδρυμάτων με διεθνή funds και οίκους στο 29 χρηματοπιστωτικό συνέδριο της BofA (29th Annual Financials CEO Conference) στο Λονδίνο που ξεκίνησε χθες και λήγει αύριο.

H αναβάθμιση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και το γεγονός πως το στοίχημα της ανάπτυξης τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές “παίζεται” στις τράπεζες, στρέφει ολοένα και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο.

Μεγάλα σπίτια από την Αμερική και την Αγγλία αλλά και από χώρες όπως η Ιταλία και ασφαλώς η Γαλλία βλέπουν επενδυτικά τη χώρα μας και τον συγκεκριμένο κλάδο μετ’ επιτάσεως.

Το συνέδριο αυτό είναι από τα πιο σημαντικά που διενεργούνται μέχρι το τέλος του έτους μιας και θα ακολουθήσει μια νεκρή επενδυτικά περίοδος καθώς αυτό επιτάσσουν παραδοσιακά οι εκλογές στις ΗΠΑ.

Η δυναμική των ελληνικών τραπεζών καταγράφει κέρδη που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, μερίσματα που θα φθάσουν και έως το 50% μαζί με buy back, προοπτικές από την ανάπτυξη στο εξωτερικό, από την πιστωτική επέκταση και τις υψηλές προμήθειες φαίνεται να αποτελούν ισχυρές μεταβλητές για τις ελληνικές τράπεζες.

Τα ραντεβού με μεγάλους διαχειριστές

Οι ελληνικές τράπεζες συνάντησαν μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι διαχειρίζονται πάνω από 5 τρισ. ευρώ ενεργητικά. Ορισμένοι εξ’ αυτών είναι οι Fidelity International Ltd, η Goldman Sachs Group, Inc., η Hosking Partners LLP – Companies House,η HSBC Global Asset Management,η JP Morgan Asset Management , το London Manulife Investment Management, η Millennium Management, η TFG Asset Management UK LLP ,η Banque Postale Asset Management,η Algebris Investment, η Amundi, ο Όμιλος Pictet, η Βank of America, η Brandes Investment Partners, L.P., η Credit Suisse Group κ.λπ.

Η ατζέντα

-Οι τόκοι και η ευαισθησία των τραπεζών στη μείωση των επιτοκίων ήταν βασικό θέμα συζήτησης προς όλες τις τράπεζες καθώς οι μεγάλοι αναλυτές μιλούν για τουλάχιστον μια ακόμη μείωση επιτοκίων φέτος αλλά και για πιο επιταχυνόμενη διαδικασία το 2025. Ας σημειωθεί πως για κάθε 0,25 μονάδες βάσης τα έσοδα από τόκους υποχωρούν κατά 18-30 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις τράπεζες.


Τρόποι αναπλήρωσης αυτής της πτώσης αποτελούν οι προμήθειες, οι χαμηλότερες προβλέψεις αλλά κυρίως η πιστωτική επέκταση

Η πιστωτική επέκταση στη χώρα μας το α’ εξάμηνο του έτους έχει καταγραφεί σε 3,3 δισ. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες. Το στοίχημα για τους στόχους του 2024 παραμένει. Οι συστημικές τράπεζες έχουν μιλήσει για 1,5 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση έκαστη μέσα στο χρόνο .
Ομως κάποιες από τις συστημικές τράπεζες θα ξεπεράσουν τους στόχους.

Τα μερίσματα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της συγκεκριμένης ατζέντας. Οι τράπεζες χώρας θέλουν να διασφαλίσουν την άδεια του εκδότη για υψηλές διανομές. Οι περισσότερες εκ των τραπεζών μιλούν για μερίσματα 40% έως και 50% τις προσεχείς χρήσεις. Για την ακρίβεια οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξαγγείλει διανομές στους μετόχους τους έως 50% των κερδών μέχρι το 2026.
Στην Ελλάδα, οι μετοχές των τραπεζών έχουν διπλασιαστεί κατά μέσο όρο από τα τέλη του 2022 ενώ από τις αρχές του έτους ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει άνοδο πάνω από το 40%.

Ο αναβαλλόμενος φόρος μπήκε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων από ένα πρίσμα διαφορετικό: Αυτό της επιταχυνόμενης μείωσής του, στοιχείο που τελικώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την απρόσκοπτη διανομή κεφαλαίων.

-O αναβαλλόμενος φόρος στην παρούσα φάση ανέρχεται σε 12,5 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η ετήσια απόσβεσή του στο πλαίσιο της κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι 750 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί από 150 έως 200 εκατ. ευρώ σε κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες.
Με αυτούς τους ρυθμούς απόσβεσης αναμένεται η ολοκλήρωση της απομείωσης να συντελεστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2040. Όμως οι τράπεζες φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα για γρηγορότερη απόσβεση και προετοιμάζονται να εκχωρήσουν γι’ αυτόν τον σκοπό άλλα 500 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η απομείωση του DTC θα κινείται στα 1,250 δισ. ευρώ ίσως και περισσότερο Στόχος είναι ο αναβαλλόμενος φόρος να πάψει να υπάρχει στις αρχές της δεκαετίας του 2030 εφόσον οι συνθήκες και η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων το επιτρέψει.

Οι μεγάλες παρουσιάσεις

Και μπορεί όλα τα παραπάνω να αποτελούν το ελληνικό κεφάλαιο όπως το 29ο Road Show της BofA είχε χαρακτήρα πανευρωπαϊκό. Ετσι οι μεγάλες τράπεζες και οι μεγάλες ασφαλιστικές δεν έκαναν μόνον be to be ραντεβού όπως οι μικρότερες μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, αλλά πραγματοποίησαν συνολικές παρουσιάσεις σε πολυπληθές κοινό από funds και αναλυτές.
Ανάμεσα σε αυτούς οι UBS, Barclays, NatWest, Bank of Ireland, Lloyds, Unicredit, Deutsche Bank, BofA, Credit Agricole, Satander, Danske Bank, Commerzbank, ING, Banco Sabadell, Millenium, Munich Re, NN, Prudential, Zurich Allianz κλπ.

Αρωμα από γερμανοϊταλικό πόλεμο

Iδιαίτερο κεφάλαιο άνοιξε στις παρουσιάσεις η αύξηση του μεριδίου της UniCredit στην Commerzbank ιδιαίτερα μετά την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανικής κυβέρνησης να αφήσει την Ιταλική τράπεζα να εξαγοράσει την πλειοψηφία της γερμανικής.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε κατά της εξαγοράς της Commerzbank από την UniCredit, αφού όταν η ιταλική τράπεζα ενίσχυσε το μερίδιό της στο 21%.
Η ιταλική τράπεζα έχει υποβάλει αίτημα για αύξηση του μεριδίου της στο 29,9% στην Commerzbank — μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Η UniCredit θα έπρεπε να επιστρέψει στην ΕΚΤ εάν ήθελε να αυξήσει το μερίδιό της πάνω από το 50%.
Στην περίπτωση που η Unicredit εξασφαλίσει την έγκριση της ΕΚΤ, η ιταλική τράπεζα θα ξεπεράσει το γερμανικό δημόσιο ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank, εντείνοντας την πίεση στη γερμανική κυβέρνηση.


Εν τέλει δείχνει να πρόκειται για τη μάχη δύο διαφορετικών σχολών: Τη γερμανική, που με κάποιο τρόπο δεν επέτρεπε την πλήρη εξέλιξη της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης και της ευρωπαϊκής που ευλογεί παρόμοιες κινήσεις.
Επειδή ωστόσο η Γερμανία δεν είναι οποιαδήποτε χώρα, μοιάζει μάλλον δύσκολο να περάσει μια τέτοια εξέλιξη χωρίς οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία.
Όπως και να ΄χει, το συνέδριο είχε ένα σχετικό άρωμα από τη διαφορετική τραπεζική προσέγγιση των δύο πλευρών.

Διαβάστε ακόμη: 

Ενέργεια: Σήμα για χαμηλότερες τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο

Εθνική Τράπεζα – Placement: Άρχισε η δουλειά των αναδόχων

Χήτος ΑΒΕΕ: Οι ζημιές και η μεγάλη πρόκληση μετά την απορρόφηση της Green Cola (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

string(0) ""