Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα προσλάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως προς την πώληση των μετοχών  της Εθνικής Τράπεζας.

Η short list καταρτίστηκε με τρείς από τους 15 μεγαλύτερους οίκους που δήλωσαν συμμετοχή και τώρα είναι η σειρά του Υπουργείου Οικονομικών να αποφασίσει το σύμβουλο, ενώ όλα δείχνουν πως η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο. Αυτά βεβαίως των αγορών επιτρεπουσών καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι διαφοροποιούν το κλίμα.
Μαζί με την επιλογή του χρηματοοικονομικού συμβούλου θα αναλάβουν και οι νομικοί σύμβουλοι ο εγχώριος και ο διεθνής.

Τι θα αναλάβει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος

Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα προχωρήσει σε δύο πράξεις:

– Στη μελέτη της συναλλαγής και την κατάθεση της σχετικής πρότασης στο ΤΧΣ η οποία αναμένεται να μιλάει για πώληση μέχρι του συνολικού ποσοστού που κατέχει το Ταμείο δηλαδή 18,39%.

Σημειώνεται η κατατεθημένη βούληση της τράπεζας να προχωρήσει και αυτή σε ένα buy back πιθανότατα μέχρι 5% το οποίο και θα ακυρώσει υπέρ των μετόχων της, δίδοντας με τον τρόπο αυτόν υπεραξία στη μετοχή κάνοντας με τον τρόπο αυτόν πιο εύκολη τη δουλειά του Ταμείου.

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά το θέμα δεν πρόκειται να αναζητηθεί ένας επενδυτής για το ποσοστό. Αυτό είναι κάτι που έγινε χωρίς επιτυχία στο παρελθόν. Θα αναζητηθούν ωστόσο ή θα προτιμηθούν εν πάση περιπτώσει επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

– Η δεύτερη πράξη του χρηματοοικονομικού συμβούλου είναι να διερευνήσει την αγορά και να μιλήσει με ένα πλήθος υποψηφίων επενδυτών προετοιμάζοντας την πώληση. Στη συνέχεια θα οριστεί η ομάδα εκείνη που θα τρέξει την έκδοση.

Ας σημειωθεί πως τα χρονικά όρια είναι στενά εξαιτίας των αμερικανικών εκλογών αλλά και των προθεσμιών που υπάρχουν το Ταμείο να ολοκληρώσει τη δραστηριότητά του.

Από την άλλη πλευρά το Ταμείο θα επιδιώξει η πώληση να διενεργηθεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην αγορά.

Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται λίγο κάτω από τα 6,7 δισ. ευρώ.

Η διάθεση είχε διενεργηθεί με  τιμή των 5,30  ευρώ ανά μετοχή, μόλις 2,6% χαμηλότερα από το άνω εύρος των τιμών προσφοράς (5,00-5,44), όπως ανακοίνωσε και επισήμως η ΕΤΕ. Το Ταμείο είχε ξεπεράσει σε εισπράξεις το 1 δισ ευρώ για το 22% της τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη 

Αλέξανδρος Μπεχράκης: Η αναδιάρθρωση της Digital Realty Hellas και ο επενδυτικός «πονοκέφαλος» για το …ρεύμα

ΑΑΔΕ: Ψηφιακό δελτίο αποστολής «από το χωράφι ως το ράφι» και στην οικοδομή

ΛΑΡΚΟ: Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ