search icon

Τράπεζες

Λύση step up προκρίνουν και οι servicers για τα δάνεια σε αναστολή

Μετά τις τράπεζες, οι οποίες φέρεται να βρίσκονται σε επαφές με τους Ευρωπαίους για τη σταδιακή άρση των μορατόριων από το 2021, με την πληρωμή του 50% της δόσης για ένα τρίμηνο ή εξάμηνο και κλιμακωτή αύξηση στη συνέχεια και οι εταιρείες διαχείρισης σχεδιάζουν να εφαρμόσουν την επίμαχη λύση κατά περίπτωση

Τη λύση της σταδιακής (step up) επαναφοράς στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων, τα οποία είχαν «παγώσει» ελέω πανδημίας, φέρεται να προκρίνουν για το 2021 και οι servicers.

Ειδικότερα, μετά τις τράπεζες, οι οποίες φέρεται να βρίσκονται σε επαφές με τους Ευρωπαίους για την σταδιακή άρση των μορατόριων από το 2021, με την πληρωμή του 50% της δόσης για ένα τρίμηνο ή εξάμηνο και κλιμακωτή αύξηση στη συνέχεια, και οι εταιρείες διαχείρισης σχεδιάζουν να εφαρμόσουν την επίμαχη λύση κατά περίπτωση.

Όπως εξηγούν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές, μολονότι τα μορατόρια δεν εφαρμόστηκαν αδιακρίτως για το σύνολο των δανειοληπτών, δεδομένου ότι πέρα από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια οι servicers είχαν να διαχειριστούν και τα δάνεια που έχουν τεθεί εκτός συστήματος, με την πώλησή τους σε funds, η αποπληρωμή σε… δόσεις θα συνέβαλλε, ώστε να μην παρεκκλίνουν από τους στόχους για την ανάκτηση απαιτήσεων.

«Μία δόση, η οποία θα ξεκινά από το 50% και θα αυξάνεται κλιμακωτά κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο, μπορεί να εξυπηρετηθεί πιο εύκολα από έναν οφειλέτη που έχει να πληρώσει το δάνειό του εδώ και κάποιους μήνες, βιώνοντας τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η επίμαχη λύση θα εφαρμοστεί, επίσης, κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι servicers διαχειρίζονται δάνεια πέριξ των 80 δισ. ευρώ, αποτελώντας, επί της ουσίας, τον τρίτο πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παράλληλα με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Η λύση του step up τέθηκε επί τάπητος από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες αντιλήφθηκαν – μετά και τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) – τον κίνδυνο μεγάλο μέρος των δανείων σε αναστολή να καταστούν «κόκκινα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρόσφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα σε 370.000 δανειολήπτες αναστολές δόσεων, συνολικού ποσού 20 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλου Μυλωνά, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το τέλος της αναστολής πληρωμών μπορεί να οδηγήσει τον δανειολήπτη σε αδιέξοδο, όταν ξαφνικά η δόση του δανείου του επανέλθει από μηδέν στο πλήρες ποσό της – κάτι, που για κάποιους, μπορεί να αποδειχθεί δυσβάστακτο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Andrea Enria, ένα – μικρό, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα – ποσοστό των δανειοληπτών, οι οφειλές των οποίων «πάγωσαν», επιδεικνύουν σημάδια κόπωσης, προειδοποιώντας, ωστόσο, για νέα προβληματικά δάνεια, ύψους άνω του 1,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ, στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις ποικίλουν, με τις διοικήσεις των τραπεζών να εκτιμούν πως τελικώς αυτά θα διαμορφωθούν κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, που είχε υπολογίσει η ΤτΕ.

Exit mobile version