Ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με την «Γέφυρα» που προβλέπει την επιδότηση για εννέα μήνες των δόσεων των δανείων των νοικοκυριών με εγγύηση στην πρώτη κατοικία, φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση και για τις επιχειρήσεις και δη, τις μικρομεσαίες, μεγάλος αριθμός των οποίων θα δυσκολευτεί να επανέλθει σε κανονικές πληρωμές μετά την λήξη των moratorium, ενώ συνεχίζει να μένει εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης.
Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου «υπάρχουν σκέψεις από τον Ιανουάριο του 2021 το κράτος να αναλάβει να καταβάλει όχι μόνον τους τόκους, αλλά και ένα μέρος της δόσης των επιχειρηματικών δανείων». Όπως σημειώνουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, για τους περισσότερους δανειολήπτες που είναι εκτός Γέφυρας οι αναστολές πληρωμών λήγουν τέλος του έτους, μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εισαγάγει το όριο των εννέα μηνών για κάθε αναστολή.
«Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να διευκολύνουν αυτούς που έχουν ένα προσωρινό ταμειακό πρόβλημα, εφαρμόζοντας λύσεις step up. Αυτές, ωστόσο, δεν μπορούν να είναι οριζόντιες, δεδομένου ότι τίθενται και εποπτικά ζητήματα. Με την κρατική επιδότηση, λοιπόν, θα μπορούσαν να καλυφθούν περισσότεροι και άρα, να επανέλθουν ομαλά σε κανονικές πληρωμές», σχολιάζουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) σε σύνολο δανείων, ύψους 20,6 δισ. ευρώ, που είχαν υπαχθεί μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων, τα 9,2 δισ. ευρώ αφορούσαν σε δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Πιο αναλυτικά, η Eurobank έχει αναστείλει τις πληρωμές έως τα τέλη του 2020 για δάνεια, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 29% εταιρικά και 23% δάνεια μικρών επιχειρήσεων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει «παγώσει» δάνεια, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, με το 1,7 δισ. ευρώ να αφορά σε επιχειρηματικά και το 1,3 δισ. ευρώ σε εταιρικά. Η Alpha Bank από την πλευρά της, έχει θέσει σε καθεστώς moratorium δάνεια, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,6 δισ. ευρώ εταιρικά και 600 εκατ. ευρώ μικρά επιχειρηματικά και, τέλος, η Εθνική Τράπεζα εγκεκριμένα υπόλοιπα δανείων, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,1 δισ. ευρώ επιχειρηματικά.
«Τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) θα μπορούσαν κάλλιστα να απορροφήσουν πολλά από αυτά τα δάνεια. Όπως, ωστόσο, αποδεικνύεται στην πράξη, η χρηματοδότηση κατευθύνεται πρωτίστως στις μεγάλες και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες αναφορές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έκανε λόγο για πιστωτική επέκταση της τάξεως του 9% για τις μεγάλες και μόλις 1,9% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η πιστωτική επέκταση ήταν η υψηλότερη από τα μέσα του 2009, ανερχόμενη στο 8,3%, καλύπτοντας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», έσπευσε να απαντήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας και εξήγησε: «Στο πλαίσιο, μάλιστα, των προγραμμάτων της ΕΑΤ οι τράπεζες χρηματοδότησαν 25.000 επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων ήταν μικρομεσαίες. Λάβαμε αιτήματα από εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, υπερδανεισμένες, με λόγο χρέους προς ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερο του οκτώ ή του 10 που είχαν ήδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ως οφείλαμε χρηματοδοτήσαμε αυτές τις 25.000 επιχειρήσεις με γνώμονα να είναι βιώσιμες την επόμενη ημέρα, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας».
Στο πλαίσιο αυτό, και ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ότι την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα «από το ΤΕΠΙΧ έλαβαν δάνειο – με μέσο όρο στα 60.000 ευρώ – 6.700 νέες επιχειρήσεις, οι οποίες σημειωτέον δεν είχαν πάρει απολύτως κανένα δάνειο από καμία προηγούμενη τράπεζα, από κανένα εργαλείο», προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα κάνει «ντεμπούτο» εντός του προσεχούς Ιανουαρίου. «Θα είναι ύψους 450 εκατ. ευρώ, με όριο τις 50.000 ευρώ, μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις, με μεγαλύτερη εγγύηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε εκ νέου επιχειρήσεις που θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομική στήριξη για να αντεπεξέλθουν στη μεγάλη κρίση που προφανώς φέρνει το κλειστό λιανικό εμπόριο στις γιορτές», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Έρχεται παράταση για τις προθεσμίες ρυθμίσεων – Ποιοι μπαίνουν στον 2ο γύρο
Lamda: Στην κρίση του ΥΠΠΟΑ η προμελέτη για τμήμα του πάρκου στο Ελληνικό
Δώρο Χριστουγέννων: Σήμερα η καταβολή – Πώς θα υπολογιστεί για εργαζόμενους σε αναστολή