«Ραντεβού» για το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν τυχόν βελτιώσεις στον Ηρακλή, οι οποίες θα μπορούσαν να πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους, έδωσαν κυβέρνηση και τράπεζες.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο τελευταίο Eurogroup η κυβέρνηση, αφού παρέθεσε στοιχεία για τη σημαντική μείωση του τραπεζικού κινδύνου στην Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα, δεσμεύτηκε διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταικούρα, για τη συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέσω του «Ηρακλή».
«Η δέσμευση αυτή βρίσκει σύμφωνες και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες, μάλιστα, στην επόμενη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για τυχόν βελτιώσεις του επίμαχου μηχανισμού. Πριν, δηλαδή, η κυβέρνηση ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες – πιθανότατα εντός του ίδιου μήνα – θα πρέπει να γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα των προβληματικών χαρτοφυλακίων, τι θέλει να επιτύχει και τι βελτιωτικές ρυθμίσεις θα μπορούσε να διεκδικήσει στη δεύτερη φάση του ‘Ηρακλή’», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο newmoney, τονίζοντας πως αυτές θα μπορούσαν να αφορούν είτε στη μεγαλύτερη διασφάλιση του ελληνικού κράτους είτε στην περαιτέρω διευκόλυνση των τραπεζών.
«Η Ιταλία, για παράδειγμα, που μέχρι στιγμής έχει κάνει τρεις τέτοιες παρατάσεις –ετοιμάζεται για την τέταρτη– προσδοκώντας να… καθαρίσει από “κόκκινα” δάνεια, ύψους 120 δισ. ευρώ, συμπεριλάμβανε προτάσεις που βελτίωναν ακόμη περισσότερο το σύστημα», εξηγούν και συνεχίζουν: «Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας, θα προσπαθήσει να επιτύχει τους καλύτερους όρους λειτουργίας του “Ηρακλή”, προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών. Μέσω αυτού, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν απαλλαγεί από τον μεγαλύτερο όγκο των προβληματικών χαρτοφυλακίων, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
«Κλειδί» οι μικρότερες τιτλοποιήσεις
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να γίνονται jumbo τιτλοποιήσεις. Κάλλιστα, όμως, θα μπορούσαν αυτές να «σπάσουν» σε μικρότερες.
«Είναι σαν να πρέπει να πας οδικώς στην Θεσσαλονίκη. Εάν πηγαίνεις με 200 χλμ. θα κάψεις την βενζίνη πολύ νωρίτερα, ενδεχομένως και στα μισά. Εάν, όμως, οδηγείς με 80 χλμ. τότε με την ίδια βενζίνη φτάνεις στην Καβάλα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τα κεφάλαια που “καίει” η κάθε τιτλοποίηση. Μπορείς σπάζοντάς τη σε μικρότερες να σου έρθει πιο βολικά», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με την υποβολή αίτησης στον «Ηρακλή» από την Εθνική Τράπεζα για το project Frontier, συνολικής αξίας έξι δισ. ευρώ, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του μηχανισμού. Την αρχή σε αυτόν έκανε η Eurobank, εντάσσοντας την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενώ την «σκυτάλη» έλαβε η Alpha Bank, υποβάλλοντας αίτημα για το project Galaxy, ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς χρησιμοποιεί τον «Ηρακλή» για τα χαρτοφυλάκια «Phoenix» και «Vega» – 1,9 δισ. ευρώ και πέντε δισ. ευρώ αντίστοιχα – με την διοίκηση της τράπεζας να έχει ήδη προαναγγείλει την αποαναγνώριση ακόμη πέντε δισ. ευρώ δανείων εντός του 2021.
«Ο “Ηρακλής ΙΙ” θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και τα κορωνοδάνεια», σχολιάζουν οι παραπάνω πηγές, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι προηγουμένως οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν βρει τα κεφάλαια.
Διαβάστε ακόμα
Ενοίκια: Πώς ενοικιαστές εξαπατούν ιδιοκτήτες – «Κούρεμα» για μη δικαιούχους
Βαγγέλης Καραλής (Qivos): Η Black Friday είναι γυναίκα, 40άρα και ψωνίζει έξυπνα
Η περιουσία του CEO της Airbnb εκτινάχθηκε στα $11,4 δισ. μετά την ΙΡΟ