Με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά συνεδριάζει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για να δοθεί διέξοδος στη διοικητική κρίση της Εθνικής τράπεζας.
Καταβάλλονται προσπάθειες να γεφυρωθούν τα προβλήματα προκειμένου να μην κλιμακωθεί η κρίση εκθέτοντας την Εθνική Τράπεζα σε συστημικούς κινδύνους, ωστόσο οι πληροφορίες είναι πως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εύκολο.
Οπότε τον τόνο στις εξελίξεις θα δώσει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, το οποίο φαίνεται να είναι μοιρασμένο μεταξύ αυτών που ζητάνε να προχωρήσει η Εθνική χωρίς παραιτήσεις μελών του ΔΣ και με παραίτηση των υποψηφίων Προέδρων και αυτών που θέτουν στο τραπέζι την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Λ. Φραγκιαδάκη λόγω της δυσαρμονίας των αποφάσεων του με τον μέτοχο (ΤΧΣ).
Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου είχε ξεκινήσει ήδη απο χθες, ωστόσο διεκόπη. Σύμφωνα με πληροφορίες την πιο σκληρή στάση κράτησαν τα ξένα στελέχη -μέσω τηλεδιάσκεψης- που μετέχουν στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, ενώ οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους κράτησαν πιο ήπιους τόνους, στηρίζοντας την άποψη της σταδιακής εκτόνωσης της κρίσης με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.
Στη συνεδρίαση χθες συμμετείχαν επίσης ο Λ. Φραγκιαδάκης καθώς και ο κ. Π. Σαμπατακάκης, ο οποίος εκτελεί χρέη καθήκοντα προσωρινού προέδρου στην Εθνική Τράπεζα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φραγκιαδάκης υπερασπίσθηκε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας όσον αφορά την επιλογή του Παναγιώτη Θωμόπουλου και τόνισε πως ακολουθήθηκαν μέχρι κεραίας οι κανόνες που προβλέπονται από τον κανονισμό.
Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αποτελείται από 9 μέλη, 4 Έλληνες και 5 ξένους. Στους Έλληνες περιλαμβάνονται ο πρόεδρος Γ. Μιχελής, ο απερχόμενος Διευθύνων Συμβουλος Χριστόφορος Στράτος, ο εκπρόσωπος της ΤτΕ Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Κερασίνα Ραυτοπούλου.
Η κρίση πυροδοτήθηκε απ’ την στάση του διευθύνοντος συμβούλου, η οποία υποστηρίχθηκε από άλλα 7 μέλη του ΔΣ, να εκλεγεί στη θέση του Προέδρου ο κ. Παν. Θωμόπουλος έναντι της επιλογής του ΤΧΣ για τον κ. Δημ. Τσιτσιράγκο. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του μεγαλομετόχου της τράπεζας (ΤΧΣ), το οποίο εξετάζει ακόμα και την πρόκληση έκτακτης ΓΣ για την άρση της εμπιστοσύνης στη σημερινή Διοίκηση της τράπεζας.
Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η διοικητική κρίση και η ΤτΕ επιχειρεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά προτάσσοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μία λύση τέτοια που δεν θα εκθέτει σε καμία περίπτωση την Εθνική σε συστημικούς κινδύνους.
Θέση υπέρ της διοίκησης έλαβε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής, χαρακτηρίζοντας «ωμή παρέμβαση» τη στάση του ΤΧΣ.