search icon

Τράπεζες

Κουτεντάκης (Τρ. Πειραιώς): Συνεχής εγρήγορση για την κυβερνοασφάλεια στον χρηματοπιστωτικό χώρο

Ο κ. Κουτεντάκης έκανε λόγο για «ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο» (cyber resilience), όρο που είναι αντιπροσωπευτικότερος της κυβερνοασφάλειας

Σε συζήτηση με θέμα Digital Transformation and Cyber Security, στο διεθνές συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα «EU Banking Sector Challenges for Southern Europe» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επετείου για τα 95 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), συμμετείχε ο Βασίλης Κουτεντάκης, ανώτερος γενικός διευθυντής, Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης από όλα τα μέρη όσο αφορά την κυβερνοασφάλεια στον χρηματοπιστωτικό χώρο.

Ο κ. Κουτεντάκης έκανε λόγο για «ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο» (cyber resilience), όρο που είναι αντιπροσωπευτικότερος της κυβερνοασφάλειας, καθώς αποτυπώνει μια διαρκή πρόκληση που διατρέχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών και γενικότερα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Όπως τόνισε, ο πελάτης των τραπεζών απαιτεί τρία βασικά χαρακτηριστικά για τις συναλλαγές του: ταχύτητα, ασφάλεια, χαμηλό κόστος. Τα στοιχεία αυτά προϋποθέτουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό που ενσωματώνει συνεχώς νέες τεχνολογίες στις τραπεζικές λειτουργίες, οι οποίες όμως πρέπει να αποδεικνύονται συνεχώς ασφαλέστερες από τις προηγούμενες.

Ο κ. Κουτεντάκης υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις όσο αφορά την ασφάλεια είναι πολυδιάστατες και για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας και της ετοιμότητας πολλών πλευρών. Για το λόγο αυτό είναι πιο δόκιμος ο όρος «Cyber Resilience» καθώς υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια διαδικασία σε εξέλιξη που απαιτεί τον συνδυασμό:

-ενός σαφούς ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση «ύποπτων» περιστατικών,

-μιας ισχυρής παρουσίας της Πολιτείας, με τεχνογνωσία στην καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος

-της αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού με ταλέντο και τεχνολογικές δεξιότητες από την πλευρά των τραπεζών καθώς και

-μιας συνεχούς προσπάθειας από όλους τους φορείς για την εκπαίδευση του καταναλωτή.

Κρίσιμη είναι η δέσμευση όλων των πλευρών προκειμένου να διασφαλίζεται μια ολιστική προσέγγιση για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης και τόνισε ότι ειδικότερα οι τράπεζες πρέπει:

-να διασφαλίσουν ότι υφίσταται οι αναγκαίοι έλεγχοι για την ασφαλή υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών.

-να παρέχουν «αόρατη» προστασία, στο μέτρο του δυνατού. Η εμπειρία του χρήστη των τραπεζικών υπηρεσιών πρέπει να είναι απρόσκοπτη, έτσι ώστε ο πελάτης να μην αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στις συναλλαγές του.

-να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση (Machine Learning) ως πρώτη γραμμή άμυνας έναντι αυτών των διαδεδομένων απειλών.

-να συνδυάσουν την τεχνολογία με το ταλέντο μέσω της αναβάθμισης δεξιοτήτων, της πρόσληψης και της συμμετοχής τρίτων μερών.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Οι κίνδυνοι και τα οφέλη από την αποεπένδυση του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες (πίνακες)

ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε στο 28,12% ο «δείκτης φόβου» για την ελληνική αγορά

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πράσινο» σε νομοθεσία για προστασία εργαζομένων από έκθεση σε αμίαντο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version