To “πάντρεμα” των τιτλοποιήσεων και της χρηματοδότησης της οικονομίας με περισσότερα κεφάλαια μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη στο διεθνές συνέδριο της Ενωσης των Κεφαλαιαγορών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν τον τρόπο για χρηματοδοτήσεις από την πλευρά του πιστωτικού συστήματος και για επενδύσεις από την πλευρά μεγάλων διεθνών επενδυτών.

Αναμόρφωση των τιτλοποιήσεων

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μίλησε για την ανάγκη της αναμόρφωσης των τιτλοποιήσεων στην Ευρώπη και για μια διευρυμένη και ενοποιημένη εποπτεία στις Κεφαλαιαγορές που θα βοηθούσε σημαντικά τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού και επιχειρηματικού τομέα.
“Συσκευάζοντας και πουλώντας δάνεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια, επιτρέποντας περαιτέρω δανεισμό σε ΜΜΕ” σημείωσε.
Αυτό σημαίνει πως αν στο μέλλον οι πόροι δεν είναι αρκετοί μπορούν να εξευρεθούν μέσα από δάνεια που ήδη έχουν χορηγηθεί ανά τομέα δραστηριότητας.

Στη γραμμή του Μάριο Ντράγκι

Συγχρόνως ο ίδιος με αναφορές στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι εξήγησε πως οι τιτλοποιήσεις δανείων αποτελεί την απαραίτητη εκείνη μόχλευση που θα δώσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Ντράγκι στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, μπορεί να απαιτούνται 800 δισ. επιπλέον ως το 2030 για αμυντικές δαπάνες και για την πράσινη μετάβαση. Ούτε η δημόσια ούτε η ιδιωτική χρηματοδότηση αρκούν για τον σκοπό αυτόν.

Αποτελεσματική Εποπτεία

Η αποτελεσματική ωστόσο εποπτεία αποτελεί προϋπόθεση για την ακεραιότητα της αγοράς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τόσο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις τράπεζες στην ΕΕ όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) στις ΗΠΑ, απετέλεσαν προϋπόθεση για την απόσπαση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Το κενό των χρηματοδοτήσεων θα καλυφθεί μέσα από τις κεφαλαιαγορές με χρήση των τιτλοποιήσεων.
Η τιτλοποίηση μετατρέπει τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία σε εμπορεύσιμους τίτλους, επιτρέποντας στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια και να παρέχουν περισσότερα δάνεια. Τα δάνεια αυτά θα φέρουν ανταγωνιστικότερα επιτόκια.
Οι τίτλοι εξάλλου παίζουν σημαντικό ρόλο στην συγκέντρωση αποταμιεύσεων στις κεφαλαιαγορές, δημιουργώντας διαφορετικές επιλογές στους επενδυτές που στη συνέχεια οι τράπεζες τις διαμορφώνουν σε δανεισμό στους τομείς που απαιτούνται. Ετσι μπορούν να διοχετευτούν κεφάλαια σε τομείς με κίνδυνο υψηλό όπως νεοσύστατες τεχνολογικές εταιρίες σε τομείς καινοτομίας σε πράσινες δράσεις κ.λπ.

Μία ενιαία πλατφόρμα

Η Ευρώπη στο σύνολό της είναι πίσω στις τιτλοποιήσεις έναντι των ΗΠΑ
Απαιτείται απλοποίηση και τυποποίηση των διαδικασιών ώστε οι επενδυτές να καταλαβαίνουν που επενδύουν και να το πράτουν.
Η έκθεση Ντράγκι ζητά την επαναβαθμονόμηση των απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας
Ο Υπουργός μίλησε για τον Ελληνικό Ηρακλή προτείνοντάς τον ως σχήμα λειτουργίας στην Ευρώπη.
Η δημιουργία μιας ειδικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας τιτλοποιήσεων, που να υποστηρίζεται από δημόσιες εγγυήσεις για τα senior ομόλογα θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του θεσμού.

Η ελληνική πραγματικότητα και ο Ηρακλής

Μιλώντας για την ελληνική εμπειρία ο Υπουργός σημείωσε πως το Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων Ηρακλής βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.
Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μειώθηκε από πάνω από 40% το 2019 στο 7,2% σήμερα. Ετσι οι τράπεζες ξαναμπήκαν στο παιχνίδι των χρηματοδοτήσεων.
Το σχέδιο Ηρακλής δείχνει πώς η τιτλοποίηση μπορεί να σταθεροποιήσει τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη.

Προτεραιότητα για την Κομισιόν

Η αναβίωση της αγοράς τιτλοποιήσεων αποτελεί προτεραιότητα για την καινούρια Κομισιόνκαι η χώρα μας μπορεί να συνεισφέρει επί τη βάσει της εμπειρίας της στο θέμα.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά ο ίδιος μίλησε για τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων που θα χρηματοδοτήσουν πράσινες προτεραιότητες και επενδύσεις. Το έργο αυτό μπορεί να προσελκύσει πολλούς επενδυτές εκτιμά η οικονομική ηγεσία της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα «χρυσά» ελληνικά deals με διαθέσιμα κεφάλαια άνω του 1,5 δισ. ευρώ

60 δόσεις, από 50 ευρώ το μήνα και… στον εξωδικαστικό τα χρέη προς τους δήμους

«Κτήμα Βασιλείου»: Προς νέο σφυρί, αλλά με ανατροπή στην τιμή για το γνωστό οινοποιείο της Νεμέας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα