Η Ευρώπη πήρε τα μαθήματά της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και είναι τώρα σε ισχυρή θέση να αντιμετωπίσει περαιτέρω πιέσεις στο τραπεζικό της σύστημα, λένε αρκετοί οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Κεντρικό θέμα στο Φόρουμ Ambrosetti στην Ιταλία την Πέμπτη και την Παρασκευή ήταν το ενδεχόμενο περαιτέρω αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που προκύπτει από προβλήματα στον τραπεζικό τομέα – ιδίως σε ένα περιβάλλον αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Η κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και πολλών άλλων περιφερειακών πιστωτικών ιδρυμάτων στις αρχές Μαρτίου προκάλεσε φόβους για «μετάδοση», που ενισχύθηκαν από την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την ελβετική UBS.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανέλαβαν αποφασιστική δράση και δεσμεύτηκαν για περαιτέρω στήριξη, αν χρειαστεί. Οι αγορές ανέκαμψαν κάπως αυτή την εβδομάδα.
Ο Βαλέριο Ντε Μόλι, διευθύνων σύμβουλος του The European House – Ambrosetti, δήλωσε στο CNBC ότι η κατάρρευση της SVB θα ήταν πιθανότατα «η πρώτη από μια σειρά» χρεοκοπιών τραπεζών. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «τα διδάγματα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως στην Ευρώπη» επέτρεψαν στην ευρωζώνη να υποστηρίξει τη «χρηματοπιστωτική ευρωστία και σταθερότητα» του τραπεζικού της συστήματος, καθιστώντας την επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 αδύνατη».
Η έμφαση στα «διδάγματα» στην Ευρώπη τονίστηκε και από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου – καθηγητή και κοσμήτορα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας – ο οποίος εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις Η.Π.Α.
«Μάθαμε για την ανάγκη συνεργασίας της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, μάθαμε ότι πρέπει να είσαι μπροστά από τις αγορές και όχι πέντε δευτερόλεπτα πίσω, πάντα, μάθαμε για την ταχύτητα απόκρισης και την ανάγκη για συντριπτική απάντηση μερικές φορές. Αυτό είναι καλό», είπε ο Παπακωνσταντίνου στο CNBC.
Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις της SVB και της Credit Suisse οφείλονται σε «αστοχίες στη διαχείριση κινδύνου» και, στην περίπτωση της SVB, οφείλονται επίσης σε «αστοχίες πολιτικής στις ΗΠΑ».
Διαβάστε ακόμη
Cedar Capital: Πλάνο για επενδύσεις μισού δισ. ευρώ στον ελληνικό τουρισμό