search icon

Τράπεζες

Κομισιόν: Νέα NPLs και κόστος τιτλοποιήσεων οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες

Η εισροή νέων «κόκκινων» δανείων ως συνέπεια της πανδημίας και το κόστος των τιτλοποιήσεων οι βασικές προκλήσεις για τις τράπεζες - Κομισιόν: «Πράσινο φως» για δόση €765 εκατ. στην Ελλάδα

Την ανάγκη υιοθέτησης μιας συστημικής λύσης που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στον «Ηρακλή» υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εστιάζοντας στο 8ο report της, εστιάζοντας στους εξής δύο κινδύνους για τις εγχώριες τράπεζες: την εισροή νέων «κόκκινων» δανείων ως συνέπεια της πανδημίας και το κόστος των τιτλοποιήσεων. 

«Βασικό στοιχείο της στρατηγικής των τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει η διενέργεια των καθυστερημένων τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο του ‘Ηρακλή’. Μία συστημική τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη συναλλαγή, ενώ οι άλλες τρεις, μετά από μία σύντομη παύση λόγω της πανδημίας, προχωρούν τώρα με τις τιτλοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το αποτέλεσμα θα είναι μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ακόμη, ωστόσο και στην περίπτωση επιτυχούς εφαρμογής όλων των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων, ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, τόσο σε απόλυτα νούμερα, όσο και ως μερίδιο των συνολικών δανείων. Ο κίνδυνος υψηλότερων εισροών μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με το δυνητικό κόστος κεφαλαίου των περαιτέρω τιτλοποιήσεων, επισημαίνει την ανάγκη για συμπληρωματικές, δυνητικά συστημικές λύσεις που θα διευκολύνουν την επίλυση του προβλήματος». 

Αναφερόμενη δε, στο ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, η Επιτροπή σημειώνει πως «η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών επηρεάζεται βραχυ-μεσοπρόθεσμα από (i) το κόστος των επερχόμενων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, (ii) τους νέους κανόνες για την αντιμετώπιση των ιδίων κεφαλαίων βάσει του Πυλώνα II και (iii) την αναμενόμενη κατάργηση των μεταβατικών ρυθμίσεων προληπτικής εποπτείας. Επιπλέον, αυτά τα έξοδα θα αυξήσουν σημαντικά το ήδη υψηλό μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια (15,4 δισ. ευρώ ή 60,4% τον Ιούνιο του 2020)». 

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η σταδιακή πτωτική πορεία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν λιγότερο έντονη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και το 2019, καθώς μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, «αγγίζοντας» τα 59,7 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των «κόκκινων» στα συνολικά δάνεια έπεσε στο 36,7% στα τέλη Ιουνίου 2020, παραμένοντας το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Αναβαθμισμένα και με νέες δυνατότητες τα ΑΤΜ

Alpha Bank: «Ναι» στη νέα Cepal έχει ήδη πει το 90% των εργαζομένων

Στη Βουλή το ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών – Αφορμή δημοσίευμα του newmoney

Exit mobile version