Σε εγρήγορση βρίσκονται ήδη από χθες, Τετάρτη, οπότε και διέρρευσαν οι προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέο lockdown, οι διοικήσεις των τραπεζών, σπεύδοντας να εφαρμόσουν και στα… του οίκου τους την τακτική των ζωνών:
-
στο επίπεδο Α, δηλαδή, της επιτήρησης εντάσσονται τα στελέχη που ασχολούνται με το λειτουργικό κομμάτι και
-
στο επίπεδο Β, ήτοι του αυξημένου κινδύνου όσοι εμπλέκονται με τη διαχείριση των δανείων και δη, αυτών που τελούν υπό αναστολή.
«Στην καραντίνα του περασμένου Μαρτίου τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέδειξαν πως μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες», σχολιάζουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές. Πράγματι, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2020, οι τράπεζες κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενισχύσουν τα ψηφιακά κανάλια, διευκολύνοντας τις συναλλαγές από απόσταση, ενώ, ταυτόχρονα, έδωσαν στο προσωπικό τους τη δυνατότητα της τηλεργασίας.
Ενδεικτικά, στην ΕΤΕ οι συναλλαγές e-banking καταγράφουν αύξηση 32% μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε σχέση με τους μήνες πριν τον κορωνοιό. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες των ψηφιακών καναλιών άγγιξαν το 1,5 εκατομμύριο τον περασμένο Ιούνιο, αυξημένοι κατά 53% σε ετήσια βάση, ενώ περίπου 160.000 πελάτες έχουν εγγραφεί σε ψηφιακά δίκτυα από την αρχή του έτους έως σήμερα. Tο ποσοστό του προσωπικού που εργαζόταν εξ αποστάσεως, αλλά με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και αποδοτικότητα, ανερχόταν σε 70% στη διάρκεια της προηγούμενης απαγόρευσης κυκλοφορίας, για να πέσει σε περίπου 50% στη συνέχεια.
Η Alpha Bank από την πλευρά της, ενίσχυσε τις συναλλαγές μέσω των ψηφιακών καναλιών, με αποτέλεσμα το μερίδιο των εγχρήματων συναλλαγών να ανέλθει στο 91% το α’ εξάμηνο 2020 έναντι 85,5% πριν από ένα χρόνο. Επιπλέον, οι νέοι συνδρομητές του e-banking ανήλθαν σε 185.000, ενώ το ποσοστό των νέων συνδρομητών που απέκτησαν e-banking μέσω κινητής συσκευής (χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα) υπερδιπλασιάστηκε σε 52,4% έναντι 23,3% το α’ εξάμηνο 2019. Η ψηφιακή τραπεζική μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile banking) διατήρησε τη σταθερά ανοδική της πορεία, καθώς οι ενεργοί χρήστες ανήλθαν σε 687.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 51%, ενώ οι εγχρήματες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω κινητού τηλεφώνου έφτασαν τα 5,5 εκατομμύρια στο α’ εξάμηνο 2020, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά περίπου 66%. Επιπλέον, οι χρήστες του Apple Pay έφτασαν τις 65.000 σε λιγότερο από πέντε μήνες λειτουργίας, με τις αντίστοιχες συναλλαγές να ξεπερνούν τις 400.000 σε μηνιαία βάση.
Τέλος, στην Τράπεζα Πειραιώς τετραπλασιάστηκαν οι εβδομαδιαίες εγγραφές στη winbank από τις αρχές Μαρτίου 2020 έναντι του προηγούμενου έτους, με το 94% των συνολικών συναλλαγών να διεκπεραιώνονται μέσω αυτής σε σχέση με 89% το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, η τράπεζα έχει υιοθετήσει ψηφιακά μέσα επικοινωνίας και αποτελεσματικές πρακτικές εργασίας εξ αποστάσεως, οι οποίες συμβάλουν ενεργά στη διατήρηση της επιχειρησιακής της συνέχειας εν μέσω της κρίσης. Αποτελεσματικές πρακτικές αναπτύσσονται για εργασία από το σπίτι, τις οποίες κάνει χρήση περίπου το 15% του συνολικού εργατικού δυναμικού, ενώ καινοτόμα κανάλια επικοινωνίας έχουν χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση όλες τις ώρες (πύλη «Connected»).
Φόβοι για εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων
Στον αντίποδα, «συναγερμός» έχει σημάνει στα επιτελεία των τραπεζών για τις επιπτώσεις του νέου lockdown στη συναλλακτική συμπεριφορά των δανειοληπτών, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων.
«Στα πλάνα που υπέβαλαν προ του νέου κύματος της πανδημίας οι τράπεζες στον SSM εκτιμούσαν σε περίπου πέντε δισ. ευρώ τα κορωνοδάνεια. Σήμερα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει», σχολιάζουν οι παραπάνω πηγές, εκφράζοντας φόβους πως ακόμη και οι προβλέψεις για 10 δισ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) θα είναι… αισιόδοξες εάν δεν ανακοπεί άμεσα το νέο «κύμα».
Αξίζει να αναφερθεί πως ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Aντρέα Ενρία, επανέλαβε πριν από λίγες ημέρες την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες της Ευρωζώνης που θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, κρούοντας το… καμπανάκι για τα δάνεια που βρίσκονται σε μορατόρια. Σχετική προειδοποίηση έχει απευθύνει πολλάκις και η ΤτΕ, σημειώνοντας πως από τη συγκεκριμένη δεξαμενή θα προέλθει το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων «κόκκινων» δανείων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσέφεραν σε 370.000 δανειολήπτες αναστολές δόσεων, συνολικού ποσού 20 δισ. ευρώ. «Θεωρητικά η ισχύς των μορατόριων λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, ότι έχουμε δεύτερο lockdown δεν αποκλείεται αυτά να επεκταθούν για τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2021, αφού ακόμη και η λύση του step–up, της σταδιακής, δηλαδή, επαναφοράς της δόσης δεν θα είχε αποτελέσματα τη δεδομένη χρονική στιγμή», εξηγούν οι ίδιοι.
Στον «πάγο» Πτωχευτικός και Κατσέλης
Μικρό «καλάθι», τόσο ως προς την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Νόμου από τις αρχές του 2021, όσο και της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, κρατούν οι τράπεζες μετά και τις ανακοινώσεις για νέο lockdown. «Στον πρώτο εκκρεμούν περίπου 40 υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θεωρείται τουλάχιστον αδύνατον να εκδοθούν ενόσω είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (σ.σ. το οποίο, μάλιστα, ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη), είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα εκκαθαριστούν περίπου 40.000 υποθέσεις και δη, τη στιγμή που ο κόσμος θα προσπαθεί να συνέλθει από την πανδημία», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.