Τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων επανεκκινούν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, μετά από μία – μικρή σχετικά – περίοδο στασιμότητας που επέβαλαν αφενός, η αύξηση του κόστους του χρήματος και αφετέρου, η αδυναμία των επενδυτών να προβλέψουν το εύρος της ύφεσης της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς οικονομίας.
Σήμερα, με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίζει τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά σαφώς με χαμηλότερο ρυθμό και την ελληνική οικονομία να αποδεικνύεται ανθεκτική, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη 2,2% για εφέτος, πολλά από τα projects οδεύουν προς ολοκλήρωση, διευκολύνοντας τους χρηματοδοτικούς φορείς στην επίτευξη των στόχων τους, δηλαδή, την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων για τις τράπεζες και την ενίσχυση των ανακτήσεων για τους servicers.
Τα project
Πιο αναλυτικά, θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η επίτευξη συμφωνίας πώλησης για το project Astir I της Attica Bank. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, το διοικητικό της συμβούλιο έδωσε πρόσφατα το «πράσινο φως» για την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με προτιμητέο επενδυτή (σ.σ. η αγορά προεξοφλεί πως αυτός είναι η Carval, με την τράπεζα, ωστόσο, να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, τουλάχιστον για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες), γεγονός που αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μείωσης του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, ύψους πέριξ των 2,6 δισ. ευρώ.
Το Astir I περιέχει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, ύψους 320 εκατ. ευρώ και είναι το μικρότερο σε ύψος κεφαλαίων από τα τρία συνολικά χαρτοφυλάκια που σχεδιάζει να μεταβιβάσει η Attica Bank (τα άλλα δύο είναι το Μetexelixis και το Omega). Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση το business plan στόχος είναι η μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων από 65,8% σήμερα σε κάτω από 35% σε βάθος τριετίας.
Ανακοινώσεις, ωστόσο, επίκεινται και για την πώληση του project Suez από την doValue. Πρόκειται για δάνεια του Νόμου Κατσέλη, ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ, που ανήκουν σε 1.880 δανειολήπτες, με τις πληροφορίες να θέλουν… νικητή της διαγωνιστικής διαδικασίας τη Fortress.
Επισημαίνεται πως η φύση του επίμαχου χαρτοφυλακίου ήταν τέτοια (σ.σ. η πλειονότητα των δανείων έχει υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη πριν το 2020 και έκτοτε τηρεί τη ρύθμιση) που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλων «παικτών», όπως των Bracebridge Capital και Lone Star.
Στην… ουρά προς πώληση στη δευτερογενή αγορά βρίσκεται ακόμη ένα χαρτοφυλάκιο από τη doValue, με την κωδική ονομασία Heliopolis. Αυτό περιλαμβάνει δάνεια μικρών επιχειρήσεων – στεγαστικά και καταναλωτικά – που αποκτήθηκαν μέσω της τιτλοποίησης Cairo και είναι συνολικής ονομαστικής απαίτησης 793,2 εκατ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 392,5 εκατ. ευρώ.
Έως το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2023 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το project Pronto της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων χρηματοδοτικών μισθώσεων, συμπεριλαμβανομένων: της πώλησης της συμμετοχής στη Probank Leasing A.E., της πώλησης χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της τράπεζας (πρώην FBB) και της πώλησης του χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της NBG Leasing S.A.
Την 31 Δεκεμβρίου 2022 η λογιστική αξία προ προβλέψεων των χαρτοφυλακίων μισθώσεων της Τράπεζας και της NBG Leasing διαμορφώθηκε σε 51 εκατ. ευρώ.
«Ηρακλής 3»
Τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα λάβει το… χρίσμα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αναμένει η αγορά, προκειμένου να προχωρήσουν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες: η παράταση – για τρίτη φορά – του προγράμματος «Ηρακλή» και ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων.
Ειδικότερα, ο «Ηρακλής 3» θεωρείται ότι θα είναι μία από τις πρώτες νομοθετικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης, καλύπτοντας, τόσο τις τιτλοποιήσεις που εκκρεμούν, όσο και τα «φρέσκα» δάνεια – συστημικών και μη τραπεζών – που θα έχουν στο μεταξύ προκύψει λόγω των πρόσφατων εξελίξεων.
Όπως είχε γράψει το newmoney, το «πράσινο φως» για ένταξη στο πρόγραμμα αναμένουν, τόσο η Εθνική Τράπεζα με το Frontier ΙΙ (αποτελείται κυρίως από εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, λογιστικής αξίας προ προβλέψεων περίπου ενός δισ. ευρώ), όσο και η Τράπεζα Πειραιώς με το Sunrise III (περιλαμβάνει περίπου 37.000 δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, συνολικής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 500 εκατ. ευρώ), ενώ στην «ουρά» βρίσκεται και το Solar, η κοινή τιτλοποίηση που «τρέχουν» από κοινού και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Όσον αφορά στον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή έχει «παγώσει» μέχρις ότου να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, αφού, όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, το επόμενο σκέλος – μετά τον ανταγωνιστικό διάλογο – απαιτεί την κυβερνητική… συνδρομή.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την Κομισιόν, η επίσημη λειτουργία του Φορέα μετατίθεται για το β’ εξάμηνο του 2024. «Η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανόμενης της επικύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή, αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο έως τα τέλη Ιουνίου του 2024, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα οντότητα θα τεθεί σε λειτουργία αργότερα εντός της χρονιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη