Εύσημα για την άνευ προηγουμένου μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά με… αστερίσκο, έδωσε στις ελληνικές τράπεζες ο γενικός διευθυντής προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Σπύρος Παντελιάς.
Ειδικότερα, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης που διοργανώνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), η οποία «μετρά» 30 μέλη, με υπό διαχείριση κεφάλαια, ύψους 27 δισ. ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μόλις πριν από πέντε – έξι χρόνια ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος βρισκόταν με ένα δείκτη ‘κόκκινων’ δανείων 45% – 46% ως προς το σύνολο του χαρτοφυλακίου και αυτή τη στιγμή και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε μονοψήφιο επίπεδο. Αυτό σαν εξέλιξη επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί σαν κάτι άνευ προηγουμένου.
Εξακολουθεί, όμως και είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που στα τέλη του 2022 κινείτο στο 1,8%». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το κενό που χωρίζει τις ελληνικές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες (περίπου έξι μονάδες, με τον εγχώριο δείκτη να βρίσκεται στο 8% και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 1,8%) πρέπει και είναι αναγκαίο να καλυφθεί. «Επίσης, το γεγονός ότι αυτά τα δάνεια έχουν φύγει από τους ισολογισμούς δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν κομμάτι της οικονομίας που πρέπει με κάποιο τρόπο να ρυθμιστεί, να αξιοποιηθεί και να μπει σε λειτουργία, όσον αφορά στο θέμα της αναπτυξιακής προσπάθειας της οικονομίας. Κατά συνέπεια, αυτό είναι μία ευθύνη όλων των φορέων», πρόσθεσε ο κ. Παντελιάς.
Αναφορικά με τη ρευστότητα, ο ίδιος εξήγησε πως στα τέλη του 2022 ο εγχώριος κλάδος διέθετε ένα σύνολο ιδιωτικών καταθέσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ. «Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εθελοντικά οι τράπεζες μπορούν να πάρουν και να μειώσουν στο μισό το TLTRO χωρίς επί της ουσίας καμία επίπτωση στη ρευστότητα, να εξακολουθήσουν να έχουν τους επίμαχους δείκτες σε ένα επίπεδο όχι απλώς αποδεκτό από εποπτικής πλευράς, αλλά με σημαντικό περιθώριο πάνω από τα ελάχιστα προαπαιτούμενα και κυρίως τη δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτήσουν, να είναι πίσω από ένα λογικό κομμάτι πιστωτικής επέκτασης σε μεσοπρόθεσμη βάση», πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί πως για το 2022 ο κλάδος εμφάνισε ROE της τάξεως του 12% με 13%, θεαματικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ δημιουργεί ικανές και αναγκαίες συνθήκες, τόσο για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, όσο και γενικά για το θέμα της πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές.
Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της κερδοφορίας, βέβαια, όπως τόνισε και ο γενικός διευθυντής προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης της ΤτΕ, έχει να κάνει με μία διεύρυνση του περιθωρίου ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, κάτι το οποίο θα έχει ημερομηνία λήξης. «Άρα, πρέπει οι τράπεζες να μπορούν να διευρύνουν τους ισολογισμούς , χωρίς να επιδεινώσουν τις συνθήκες διαχείρισης κινδύνου, να συμβάλλουν στην πιστωτική επέκταση και να μπορέσουν να δημιουργήσουν υπόλοιπα προς όφελος και των μετόχων τους, αλλά περισσότερο της ευστάθειας υπέρ των καταθετών», υπογράμμισε.
Επί του θέματος των spread μεταξύ δανείων και καταθέσεων, πάντως, η acting γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, σημείωσε πως σήμερα το 85% των λογαριασμών έχει υπόλοιπο που δεν ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επενδύσιμο, αλλά περισσότερο για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες. «Στα νέα καταθετικά προιόντα οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια σημαντικά υψηλότερα από αυτά της Ευρώπης, ενώ στα επιτόκια των νέων χορηγήσεων η χώρα μας κινείται με ρυθμούς χαμηλότερους από την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κεφαλαιακή επάρκεια
Από άποψης κεφαλαιακής επάρκειας ο κλάδος, σύμφωνα με τον κ. Παντελιά, βρίσκεται πέριξ του 17% για όλα τα εποπτικά προαπαιτούμενα ζήτησης κεφαλαίου συν περιθώριο. «Το ποσοστό αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό που μπορεί να επιτρέψει – όχι κατ’ ανάγκη – τις τράπεζες να εξετάσουν το θέμα διανομής μερισμάτων μετά από πολλές χρήσεις. Οι προκλήσεις, βέβαια, παραμένουν, όπως, για παράδειγμα, αυτή του αναβαλλόμενου φόρου (πάνω από 60%) που πρέπει να αντιμετωπιστεί τα αμέσως επόμενα χρόνια», σημείωσε.
Ανταγωνισμός
«Υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση κατά πόσο ο κλάδος εμφανίζει υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης, εάν υπάρχει χώρος για νέους ‘παίκτες’ να εισέλθουν κ.ο.κ.. Η άποψη της ΤτΕ είναι ότι φυσικά και υπάρχει χώρος, τόσο για μικρότερες τράπεζες, όσο και για δημιουργία νέων σχημάτων, αλλά το βασικό προαπαιτούμενο είναι το πώς τα συγκεκριμένα σχήματα θα μπορέσουν να φτάσουν σε ένα σημείο που να έχουν ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό μοντέλο, ένα μέγεθος ικανό να τους προσδώσει τα αναγκαία χαρακτηριστικά για ανθεκτικότητα και ευστάθεια και κυρίως, μία σαφή επενδυτική πρόταση για τη δυνατότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές». Αυτό τόνισε ο κ. Παντελιάς, παραδεχόμενος πως τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αρκετές κινήσεις, οι οποίες με την ικανοποίηση συγκεκριμένων κριτηρίων θα μπορούσε να τεθεί ένα πλαίσιο, το οποίο θα διευρύνει τον ανταγωνισμό μέσα στην αγορά.
Διαβάστε ακόμη
Το νέο «σήμα» από τις κεντρικές τράπεζες – Γιατί πάνε… πίσω οι μειώσεις επιτοκίων
Βρετανία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoE – «Φρένο» στο σερί των 14 συνεχόμενων αυξήσεων
Επικουρικές συντάξεις με fast track διαδικασία και ελάχιστο όριο τη 15ετία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ