search icon

Τράπεζες

Κυβέρνηση VS Τράπεζες: Σε ποιες περιπτώσεις διασταύρωσαν τα… ξίφη τους και ποιος επικράτησε

Ποιες… μάχες δόθηκαν στο παρασκήνιο την τελευταία διετία – Ποια «μέτωπα» παραμένουν ανοιχτά

Τα… ξίφη τους διασταύρωσαν ουκ ολίγες φορές την τελευταία διετία κυβέρνηση και τράπεζες, με αμφότερες να βάζουν εντέλει πολύ νερό στο κρασί τους, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες σε μία σειρά από ζητήματα.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη μεγάλη… σύγκρουση έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας και αφορούσε στις προμήθειες που κρατούν οι τράπεζες για την παροχή υπηρεσιών, τόσο στο γκισέ, όσο και στο ebanking.

Για την ακρίβεια, το καλοκαίρι του 2019 τα ιδρύματα – μέλη του συστήματος ΔΙΑΣ αποφάσισαν να ανεβάσουν την… ταρίφα για τους χρήστες που χρησιμοποιούν το ATM άλλης τράπεζας σε έως και τρία ευρώ, σπάζοντας το άτυπο μορατόριουμ για χρεώσεις από 1,30 ευρώ έως και 2,20 ευρώ, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist o κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως άδικο το γεγονός ότι επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το μηχάνημα μιας τράπεζας, επειδή στο χωριό του δεν υπάρχει άλλη, με τις τράπεζες να παίρνουν τελικά πίσω, αλλά κατά το ήμισυ, τις αυξήσεις: εξαίρεσαν, δηλαδή, μόνον τους κατοίκους ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών, όπως Αστυπάλαια, Κάσο και Καστελόριζο.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζιτών με αφορμή και την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στον Νόμο Δένδια (4307/2014).

Ειδικότερα, μετά το… τελεσίγραφο που φέρεται να απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στους επικεφαλής τραπεζών και servicers ότι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών είναι πολιτική απόφαση, η κίνηση της κυβέρνησης να αλλάξει τον Νόμο περί πτωχεύσεων και ειδικής διαχείρισης, αφαιρώντας από τους πιστωτές τα πρωτεία επί του πλειστηριάσματος, φέρεται να αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το άρθρο 40 του σχεδίου Νόμου «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού Covid-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει την κατάταξη όσων πρέπει να ικανοποιηθούν από μία τέτοια διαδικασία προς όφελος των εργαζομένων και σε βάρος, τόσο των πιστωτών, όσο και του ίδιου του Δημοσίου.

Όσον αφορά στον νέο Πτωχευτικό Νόμο, κυβέρνηση και τράπεζες επιδόθηκαν για μακρύ χρονικό διάστημα σε ένα ιδιόμορφο μπρα – ντε – φερ, με τις τελευταίες να έχουν ενστάσεις σε σειρά ζητημάτων, όπως την ένταξη στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης και των ενήμερων δανείων, αλλά και το χρονικό διάστημα απαλλαγής του οφειλέτη μετά την πτώχευση. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα ο Νόμος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όριζε ότι όταν πτωχεύεις μπορείς μετά από τρία έως πέντε έτη από τη διαγραφή όλων των χρεών να είσαι εκ νέου επιλέξιμος για δανειοδότηση. Η κυβέρνηση με το νέο πλαίσιο ορίζει πως για όσους χάνουν την πρώτη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το 10% των υποχρεώσεών τους και είναι αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ θα επανέρχονται στην κανονικότητα μέσα σε έναν χρόνο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αμά τη αναλήψει των καθηκόντων της παρέτεινε τη διάρκεια του Νόμου 4605/2019 για επιπλέον επτά μήνες (σ.σ. μέχρι την 31η Ιουλίου 2020) και κάλεσε τις τράπεζες και τα funds να παρέχουν βιώσιμες ρυθμίσεις προς τους οφειλέτες, με σκοπό να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς και να προστατευτεί η α’ κατοικία τους. Έτσι, 415.225 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν διμερώς και επιτυχώς μεταξύ τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και οφειλετών από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Την ίδια στιγμή, πολύς ντόρος έγινε ως προς το άνοιγμα της κάνουλας προς τις επιχειρήσεις. «Είναι, βέβαια, γεγονός και αυτό το έχουμε επισημάνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα άργησαν να συγχρονιστούν με τον βηματισμό της κυβέρνησης σε ό, τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Όπως, επίσης, είναι γεγονός ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Και αυτό πρέπει να αλλάξει, με ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν, φυσικά με προσοχή, μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν», τόνιζε σε μία από τις πολλές – τέτοιου τύπου – παρεμβάσεις του ο κ. Σταικούρας, με τις τράπεζες να σχολιάζουν πως η πρόκληση της χρηματοδότησης οικονομικών μονάδων, οι οποίες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από το κράτος που μπορεί να μεταφέρει πόρους, εάν το κρίνει εφικτό, προς αυτό τον σκοπό, μέσω επιδοτήσεων (βλ. το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και η επιδότηση των θέσεων εργασίας). Αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση δρομολογεί την λειτουργία ενός Μητρώου Χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία του… χρήματος.

Τέλος, τον αιφνιδιασμό των τραπεζιτών προκάλεσε η απόφαση του κ. Σταϊκούρα να προαναγγείλει αλλαγές στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου επιδοτούνται για οκτώ μήνες οι δόσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε ότι σε ό, τι αφορά τα ενήμερα δάνεια θα υποχρεώσει τις τράπεζες:

α) να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης και

β) να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

«Δεν συμφωνήσαμε ποτέ με αυτές τις διευκολύνσεις που επικοινώνησε η κυβέρνηση. Είχαμε πει ναι σε ορισμένες εξ αυτών, αποκλειστικά, όμως, για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση», τόνιζαν στο newmoney τραπεζικές πηγές, υπογραμμίζοντας πως στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων κατέστη σαφές πως σε κάθε περίπτωση εκτός του νέου… κάδρου θα μείνουν τα ενήμερα δάνεια.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος στην «ομηρία» 400.000 φορολογούμενων με «χρέος» έως 0,99 ευρώ στην εφορία

Ακίνητα: Αλλάζουν οι αντικειμενικές από 1ης Ιανουαρίου – Πού θα εκτιναχθούν οι τιμές

Ο σκοτεινός κόσμος της βιομηχανίας Έργων Τέχνης – Τι αποκαλύπτει ο ακριβότερος πίνακας στον πλανήτη

Exit mobile version