search icon

Τράπεζες

«Καρτέλ» στην αγορά ομολόγων: Το κόλπο των τραπεζών που δεν ξεγέλασε τη DG Comp

Τρεις από μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 28,5 εκατ. ευρώ - Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στο μικροσκόπιο των αρχών

Πρόστιμο ύψους 28,5 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ στις BankofAmerica, Credit Agricole και Credit Suisse για συμμετοχή σε καρτέλ στην αγορά ομολόγων.

Η Bank of America έλαβε το μεγαλύτερο πρόστιμο ύψους 12,6 εκατομμυρίων ευρώ, η Credit Suisse 11,9 εκατομμύρια ευρώ και η Credit Agricole 3,9 εκατομμύρια ευρώ.

Η Deutsche Bank AG, αν και συμμετείχε στο καρτέλ, φέρθηκε έξυπνα και γλίτωσε την επιβολή προστίμου που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 21,5 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, αξιοποίησε πρόβλεψη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ανταγωνισμού που απαλλάσσει από κάθε ευθύνη όσους καταθέτουν πληροφορίες για παράνομες αντιανταγωνιστικές πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν τις αρχές στην εξιχνίαση συμπεριφορών που βλάπτουν την ευρωπαϊκή οικονομία και τους καταναλωτές.

H συνεργασία των «ανταγωνιστών»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ορισμένοι χρηµατιστές-διαπραγµατευτές (traders) στις τράπεζες αντάλλαζαν επί πέντε χρόνια ευαίσθητες εμπορικά πληροφορίες και συντόνιζαν επενδυτικές στρατηγικές για την αγορά και πώληση ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Για τον καλύτερο συντονισμό τους οι traders, που αυτοαποκαλούνταν «οι Κουμάρ», εμπνευσμένοι από μια τηλεοπτική κωμωδία του BBC, αξιοποίησαν την υπηρεσία ανταλλαγής άμεσων μυνημάτων του Bloomberg, για την καθημερινή τους επικοινωνία, φροντίζοντας να αλλάζουν συχνά chatrooms και να μιλούν και τηλεφωνικά ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές. Ουσιαστικά, οι τράπεζες με τη βοήθεια των traders εναρμόνιζαν τη συμπεριφορά τους και χειραγωγούσαν τις συναλλαγές ομολόγων, ανταλλάσσοντας δεδομένα για τη διαμόρφωση των τιμών.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που μοιράζονταν αφορούσαν στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, και κυρίως στα ομόλογα που εξέδιδαν τα κράτη και οι υπερεθνικοί οργανισμοί, καθώς και σε εκδόσεις ομολόγων που ήταν εκπεφρασμένα σε δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, οι τράπεζες συμφώνησαν να απέχουν από την υποβολή προσφορών ή να αποσύρουν ήδη υποβληθείσες προσφορές ώστε να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Επιπλέον αποφάσισαν να μοιράσουν τις συναλλαγές με τρόπο που θα κάλυπτε τη ζήτηση ενός πελάτη και να πραγματοποιούν ξεχωριστές συναλλαγές μέσω των διαπραγματευτών. Αυτές οι συνεννοήσεις λάμβαναν χώρα χωρίς ενημέρωση του πελάτη “κάτι που σήμαινε ότι στην πράξη ο πελάτης είχε περιορισμένη επιλογή”, δήλωσε η ΕΕ.

Η Credit Suisse δήλωσε ότι θα προσβάλει δικαστικά την απόφαση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.«Η Credit Suisse εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο μοναδικός πρώην υπάλληλος η συμπεριφορά του οποίου γέννησε υποψίες δεν προχώρησε σε κάποια επιλήψιμη ενέργεια», ανέφερε η ελβετική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Στρέβλωση του Ανταγωνισμού

Οι πρακτικές των τραπεζών παραβίασαν το άρθρο 101 της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, που απαγορεύει τις συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων που δύνανται να επηρεάσουν το εμπόριο μεταξύ κρατών μελών και που έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς.

«Οι τράπεζες συμμετείχαν σε αθέμιτες συναλλαγές, αντάλλαξαν ευαίσθητες πληροφορίες και προέβησαν σε συντονισμό των τιμών», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.«Η συμπεριφορά των επενδυτικών τραπεζών περιόρισε τον ανταγωνισμό σε μια αγορά στην οποία τα επενδυτικά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία συμμετέχουν στις αγοραπωλησίες ομολόγων για λογαριασμό των επενδυτών και των συνταξιούχων», πρόσθεσε.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στο μικροσκόπιο των αρχών

Αν και τα πρόστιμα αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ρήξη στην φήμη των τραπεζών, είναι αρκετά χαμηλότερα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την ευρωπαϊκή αρχή σε προηγούμενα καρτέλ λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς συναλλαγών ομολόγων SSA σε δολάρια. Το 2019 οι τράπεζες Citigroup Inc., Royal Bank of Scotland Group Plc και JP Morgan Chase &Co αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,07 δισεκατομμυρίων ευρώ για συντονισμένες στρατηγικές συναλλαγών ξένου συναλλάγματος.

Πάντως τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν μπει για τα καλάστο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. H Credit Suisse εμπλέκεται, μαζί με άλλες τράπεζες, σε εν ενεργεία έρευνα για πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά ξένου συναλλάγματος. Επιπλέον, εκκρεμεί η απόφαση για ένα άλλο καρτέλ στην αγορά ομολόγων με εμπλεκόμενους την RBS και την Nomura Holdings Inc.

Οι ρυθμιστικές αρχές επισημαίνουν ότι τα πρόστιμα δείχνουν ότι η ΕΕ «παραμένει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αντιανταγωνιστικές πρακτικές σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα χρησιμοποιηθεί το κτηματολόγιο στους ελέγχους της εφορίας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θέμα λίγων εβδομάδων η επενδυτική απόφαση ύψους 300 εκατ. για τη μονάδα Φ/Α στην Κομοτηνή

Saudi Aramco: Γιατί ο «γίγαντας» του πετρελαίου αλλάζει σελίδα

Exit mobile version