search icon

Τράπεζες

Καρώνης (Viva): «Δεν είμαστε τράπεζα – Το οικοσύστημα χρειάζεται έναν εξορθολογισμό»

Όσα είπε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της VIVA Wallet στο συνέδριο «Banking Summit Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη»

«Η Viva δεν είναι τράπεζα. Είναι ένας software provider με όλες τις άδειες. Αυτός ο διαχωρισμός δεν αφορά μόνον στη λειτουργία, αλλά κυρίως στη νοοτροπία». Αυτό τόνισε ο Χάρης Καρώνης, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της VIVA Wallet που μετά την εξαγορά ποσοστού 49% από την JP Morgan φέρει τον τίτλο του πρώτου ελληνικού «μονόκερου».

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο συνέδριο «Banking Summit Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη», πριν κάποιος φτάσει στον δανεισμό πρέπει προηγουμένως να έχει καλύψει όλο το κομμάτι του infrastructure που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη ενέργεια, έτσι ώστε να καταστήσει τον εαυτό του αναγκαίο σε μία διαδικασία πληρωμής.

«Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα πρώτο στάδιο, όπου έχουμε χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα της Ευρώπης. Μιλούν όλοι για μία Single European Market που δεν υφίσταται. Κάθε χώρα, όμως, έχει δικές της διαδικασίες, συστήματα, υποδομές, καρτέλ, συστημικές τράπεζες», τόνισε, σημειώνοντας πως το fintech πέθανε πριν καν ξεκινήσει το 2008.

Κληθείς να σχολιάσει το εγχώριο οικοσύστημα, ο κ. Καρώνης υπογράμμισε πως αυτό χρειάζεται έναν εξορθολογισμό. «Σαφώς έχουν γίνει πολλά πράγματα. Stakeholders είναι πάρα πολύ και όχι μόνον αυτοί που επιχειρούν. Λείπουν προμηθευτές – για να βοηθηθεί μία μικρή ομάδα χρειάζεται προμηθευτές – στελέχη, αλλά και επενδυτές. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν κριτικοί. Δεν μίλησε κανείς για τη Deca του Δασκαλόπουλου, δεν στηλιτεύθηκε το γεγονός ότι έβαλε λεφτά στην MLS ή την Akazoo, έτσι ώστε να μην δούμε ξανά τέτοια παραδείγματα εταιρειών», κατέληξε.

Ο κ. Κορώνης επεσήμανε ότι κάτι δείχνει το γεγονός πως κάποιος επένδυσε 1,1 δισ. σε μια εταιρεία σαν τη VIVA με ελληνικό ΑΦΜ, εξηγώντας πως «το περιβάλλον είναι σε ένα τέτοιο σημείο που είναι αρκετά καλό, δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πηγαίνει τόσο αργά, που ό,τι φαντάζεται κανείς πως μπορεί να αλλάξει τα επόμενα δύο χρόνια, θα αλλάξει τελικά σε 10 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Έλον Μασκ: Επίσημα εγκαίνια για το πρώτο εργοστάσιο της Tesla στην Ευρώπη – Τι τρέχει με το νερό

Γιατί δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ για να ξεφορτώσουν

Πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν; Τα αγάλματα των Ελλήνων θεών και το πιγκάλ των 850 δολαρίων

Exit mobile version