«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σε μεγάλη πίεση. Υπάρχει πίεση στο καλάθι της νοικοκυράς, στις τιμές της ενέργειας, ενώ πλέον λόγω της αύξησης των επιτοκίων κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να καταβάλει και μία μεγαλύτερη δόση για το δάνειό του. Άρα, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι επισφάλειες και οι τράπεζες πρέπει να παρακολουθούμε τα χαρτοφυλάκια πάρα πολύ στενά».

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά VI» του «Κύκλου Ιδεών», με κεντρικό θέμα: «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση», σημειώνοντας, ωστόσο, πως τα στοιχεία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 συνηγορούν υπέρ μιας θετικής εξέλιξης στο ζήτημα της εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κάποια γεγονότα, τα οποία αξιολογούνται ως πιστωτικά θετικά και συγκεκριμένα:

• Η ανάπτυξη της χώρας, η οποία ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για εφέτος, ενώ και το 2023 η διοίκηση της τράπεζας αναμένει θετικό πρόσημο (στο +2% με +2,5%).

• Η ανεργία συνεχίζει και υποχωρεί.

• Οι καταθέσεις, σε ονομαστικές τιμές, σε σχέση με τις αρχές του 2022 και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί.

• Το λεγόμενο wealth effect, δηλαδή, οι τιμές των ακινήτων που οπωσδήποτε επιδρούν ψυχολογικά στη διάθεση των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά τα δύο τελευταία χρόνια και δεν διαβλέπεται υποχώρηση.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή το φαινόμενο, αλλά ακόμη και να έχουμε αύξηση των επισφαλειών το 2023 θα είναι σε ποσά διαχειρίσιμα. Σίγουρα δεν θα πάμε σε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στα επιτόκια, ο κ. Καραβίας σχολίασε πως αδιαμφισβήτητα η αύξησή τους σημαίνει χαμηλότερη ζήτηση και χαμηλότερες επενδύσεις.

«Έχει ήδη διατυπωθεί μία κριτική στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες προχωρούν με γοργές αυξήσεις επιτοκίων, ότι τουλάχιστον στην Ευρώπη οι πληθωριστικές πιέσεις δεν οφείλονται τόσο πολύ σε υπερβάλλουσα ζήτηση , όσο σε διαταραχή της προσφοράς, η οποία θα απαιτούσε επιπλέον επενδύσεις, ιδίως στον χώρο της ενέργειας και αυτές οι επενδύσεις γίνονται δυσκολότερες με ένα υψηλότερο κόστος επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναμένουμε ότι τέλος Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια μάλλον κατά 75 μονάδες βάσης», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα η πιστωτική επέκταση το 2022 κινήθηκε σε καλά επίπεδα. «Κρίνοντας από τα νούμερα της τράπεζάς μας, περιμένουμε αύξηση των δανειακών υπολοίπων προς επιχειρήσεις περίπου κατά τρία δισ. ευρώ, με ένα μεγάλο ποσοστό να κατευθύνθηκε σε επενδύσεις. Το αυξημένο κόστος θα επιβραδύνει αυτή την τάση, αλλά στην χώρα μας έχουμε ένα εργαλείο – το Ταμείο Ανάκαμψης – το οποίο εν μέρει αμβλύνει το πρόβλημα», τόνισε, για να προσθέσει: «Όπως είναι γνωστό, για τις επενδύσεις, οι οποίες υπάγονται στο Ταμείο, περίπου το 50% των δανειακών κεφαλαίων τα χρήματα που αντλούνται είναι με πολύ ανταγωνιστικά, σταθερά και χαμηλά επιτόκια.

Για παράδειγμα, το 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις που έχει ήδη συμβασιοποιηθεί έκλεισε με επιτόκιο 0,90% για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, δηλαδή, για πέντε, επτά, 10 ή 12 χρόνια. Προφανώς, για τα έργα, τα οποία θα συμβασιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, το επιτόκιο θα αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει πολύ ελκυστικό και ανταγωνιστικό και κυρίως σταθερό για όλη τη διάρκεια. Ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν αυτό το Ταμείο».

Επενδυτική βαθμίδα

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα σε δύο από τους τέσσερις οίκους είναι μόλις μία κλίμακα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα εστίασε ο CEO της Eurobank, εκφράζοντας την άποψη πως εάν δεν υπήρχαν οι σημερινές εξωτερικές προκλήσεις ενδεχομένως η χώρα να μπορούσε να έχει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο «παράθυρο» που είχε προσδιοριστεί πέρυσι, ήτοι στις αρχές του 2023.

Πιο αναλυτικά, υπάρχουν κάποια μεγέθη, τα οποία έχουν εξελιχθεί προς το θετικότερο.

Ενδεικτικά:

· Πέρυσι δεν αναμέναμε ότι η ανάπτυξη του 2022 θα κινηθεί κοντά στο 6% και επίσης, να παραμείνει θετική.

· Οι άμεσες ξένες επενδύσεις εκπλήσσουν. Βρισκόμαστε σε επίπεδα ρεκόρ 20ετίας, γεγονός που δείχνει μία εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία που είναι ένας παράγοντας που οι οίκοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

· Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό, τι στο παρελθόν.

· Τα φορολογικά έσοδα πηγαίνουν πολύ καλύτερα.

· Έχουμε σημαντικότερη υποχώρηση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ κοντά στα επίπεδα του 170%, χωρίς να συνυπολογίσουμε την επίπτωση από την Eurostat λόγω των εγγυήσεων του «Ηρακλή».

· Τέλος, το τραπεζικό σύστημα ήταν συνεπές στην τήρηση της δέσμευσης για μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων εντός του 2022.

«Προτείνω να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές και τους οίκους, επιτυγχάνοντας ένα έλλειμμα το 2022 χαμηλότερο ακόμα και από την αναθεώρηση που είδαμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ήταν 2%, η αναθεώρηση ήταν στο -1,7%, υπάρχει η δυνατότητα να πάμε ακόμη χαμηλότερα. Και, φυσικά, πρέπει να τηρήσουμε τη δέσμευση ότι η χώρα θα κινηθεί σε θετικά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Καραβίας.

Διαβάστε επίσης

Η Εθνική ένα βήμα πριν από την… κελεμπία, οι Μπάκοι βγάζουν Flash, τα αυθαίρετα της Ωκεανίδας και τα σπίτια της Βούλας 

Motor Oil: Μεγαλώνει η πλωτή δεξαμενή LNG στην Κόρινθο – Δύο νέα τερματικά από Κοπελούζο και Elpedison

Beat: Η αλλαγή σε Free Νow, η άνοδος λόγω τουρισμού και οι… χαμένες κούρσες (pics)