search icon

Τράπεζες

Καραβίας (Eurobank): «Ευθύνη όλων μας η διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών»

«Η Eurobank υλοποίησε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μείωσης κόκκινων δανείων, χάρη στο οποίο καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη στο 15%», είπε μεταξύ άλλων

«Το 2021, που αναμένεται να είναι χρονιά ανάπτυξης, περιμένουμε σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία, που θα φέρουν ανάπτυξη και πάντα η ανάπτυξη αμβλύνει τα προβλήματα. Πρέπει ωστόσο, να διαφυλάξουμε το θέμα της κουλτούρας πληρωμών. Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω. Και αυτό αποτελεί ευθύνη τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης, των φορέων. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα νομοθετήματα που περνάμε στη Βουλή». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο του 3ου Athens Investment Forum, κάνοντας αναφορά και στον νέο Πτωχευτικό Νόμο, ο οποίος θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα – εκτός απροόπτου – για ψήφιση στη Βουλή. «Το νέο πλαίσιο καλύπτει τρεις κατηγορίες: επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και απλά φυσικά πρόσωπα. Είχαμε αρκετά καλές συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών στη διάρκεια προετοιμασίας του Νόμου. Έχουμε διατυπώσει κάποιες ανησυχίες όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα και για το κατά πόσο προάγει την κουλτούρα των πληρωμών και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά», πρόσθεσε, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα να σχολιάζει:

«Από την επόμενη βδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το νέο πλαίσιο, το οποίο αποτελεί μια ώριμη νομοθετική πρωτοβουλία. Είναι σημαντικό ότι  για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε συνολικά το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και παρέχουμε μια σημαντική δεύτερη ευκαιρία με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο και κοινωνική δικαιοσύνη. Θετικά έχουν εκφραστεί επ’ αυτού ο επόπτης δηλαδή η ΤτΕ, οι θεσμοί, το Eurogroup, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι φορείς. Ενσωματώσαμε πολλές παρατηρήσεις που έθεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν ταυτιζόμαστε με όλες, η ελληνική πολιτεία νομοθετεί και θα επιδιώξουμε το βέλτιστο. Επίσης, οι ανησυχίες των τραπεζών, όπως τις εξέφρασαν οι συνάδελφοι από το τραπεζικό σύστημα, καταρρίπτουν το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι νομοθετούμε υπέρ των τραπεζών».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eurobank, όσον αφορά στα παλαιά κόκκινα δάνεια, τα οποία ήταν αποτέλεσμα της 10ετούς κρίσης έχει σημειωθεί έως τώρα σημαντική πρόοδος. Το υψηλό των 110 δισ. ευρώ το 2016 σήμερα έχει μειωθεί στα 61 δισ. «Η Eurobank υλοποίησε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μείωσης κόκκινων δανείων, χάρη στο οποίο καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη στο 15% περίπου και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλες οι τράπεζες ακολουθούν αντίστοιχα προγράμματα. Η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντική τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την οικονομία.

Προς αυτή τη θετική κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο που εκπόνησε η ΤτΕ για την bad bank, το οποίο αναμένουμε να λάβουμε για να το εξετάσουμε πολύ σοβαρά», τόνισε, για να προσθέσει: «Όσον αφορά στη νέα γενιά κόκκινων δανείων. Θα θέσω έναν στόχο αντί να κάνω κάποια εκτίμηση. Ο στόχος αυτός αν και φιλόδοξος θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικός. Και ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε τα 5 δισ. νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας. Και είναι ρεαλιστικός για τρεις λόγους.

Καταρχάς η συμπεριφορά των δανειοληπτών είναι ενθαρρυντική. Έχουμε πολλούς δανειολήπτες οι οποίοι παρότι μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναστολής δόσεων, με συνειδητή τους επιλογή συνέχισαν να πληρώνουν κανονικά. Δεύτερον, το πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών εξασφάλισε μια ομαλή μετάβαση από το καθεστώς μορατορίων στην κανονικότητα. Ήδη στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 δανειολήπτες κι οι τράπεζες ενθαρρύνουν την ένταξη των πελατών τους στο πρόγραμμα».

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις που θέλουν μόνο 20.000 επιχειρήσεις να πληρούν τα κριτήρια δανειοδότησης, ο κ. Καραβίας απάντησε: «Η χώρα μας χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερο μέσο μέγεθος επιχειρήσεων. Θα πρέπει να απαλλαγούμε από την κουλτούρα της μικρής μη ελεγχόμενης επιχείρησης Αυτό είναι ένα μοντέλο που έχει εξαντλήσει τα όριά του. Θα πρέπει να το εξετάσουμε μέσα από αυτό το πρίσμα».

Για τις διαφωνίες που υπήρξαν με τις τράπεζες όσον αφορά στον τρόπο απόδοσης των πόρων στην πραγματική οικονομία μίλησε από την πλευρά του, ο κ. Σταικούρας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι στόχος όλων είναι η ενίσχυση της οικονομίας. «Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε όλοι. Το ζήτημα της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων προσπαθούμε να το διατυπώσουμε ως κυβέρνηση και αποτελεί μέρος των προτάσεων του εθνικού ευρωπαϊκού σχεδίου που θα υποβληθεί, για να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα λειτουργήσει προς αυτόν τον σκοπό, μέσα από μια σειρά παροχής κινήτρων», κατέληξε.

Bad Bank

«Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι βασική τραπεζική εργασία. Θα πρέπει να απαλλαγούμε από το βραχνά αυτό, ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία, να αφιερωθούμε στην εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Ως Eurobank πήραμε σωστές αποφάσεις υλοποιήσαμε ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων και στο εξής όσο περισσότερα εργαλεία διαθέτουμε – και αναφέρομαι στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος – τόσο το καλύτερο», σημείωσε ο κ. Καραβίας. Είχε προηγηθεί σχόλιο του κ. Σταικούρα, ο οποίος υπογράμμισε πως όσο περισσότερα εργαλεία παρέχονται, τόσο καλύτερα. «Οι τράπεζες ανάλαβαν και από μόνες τους πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, το οποίο άρχισε να συρρικνώνεται χάρη και στις πρωτοβουλίες και στο σχέδιο Ηρακλής. Συστημικές λύσεις, υπό τον όρο και την προϋπόθεση ότι είναι επ’ ωφέλεια του ελληνικού δημοσίου, η ελληνική πολιτεία έχει υποσχεθεί από το καλοκαίρι του 2019 ότι θα βοηθήσει να υλοποιηθούν», κατέληξε.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ως ένα τεράστιο βήμα για τον ευρωπαϊκό χώρο περιέγραψε ο κ. Καραβίας το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως πρόκειται, ταυτόχρονα και μία μεγάλη επιτυχία της χώρας μας, καθώς κατάφερε να δεχτεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ της. «Η δυσκολία δεν είναι στην εξεύρεση κεφαλαίων. Η δυσκολία έγκειται στο να βρούμε τα έργα που θα έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή για την οικονομία της χώρας. Να δούμε πώς θα παρακάμψουμε τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια. Να βρούμε κάποια σχήματα όπως διαδικασίες έγκρισης που είχαμε στα ολυμπιακά έργα. Πραγματικά στη διαχείριση πόρων η ελληνική οικονομία έχει προχωρήσει σε άλλο επίπεδο», σχολίασε, εστιάζοντας στα εξής:

Exit mobile version