Επουσιώδη χαρακτήρισε την έκθεση της Eurobank σε Ρωσία και Ουκρανία ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, σημειώνοντας πως οι όποιες επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις θα προέλθουν καθαρά από το πεδίο της οικονομίας, ως απόρροια της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, μιλώντας στους αναλυτές, με αφορμή την δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2021, ο επικεφαλής της Eurobank αποκάλυψε πως το ύψος των δανειακών χαρτοφυλακίων στις δύο αυτές χώρες είναι κάτω από 80 εκατ. ευρώ, με το σύνολο του ποσού να εξασφαλίζεται είτε από μετρητά είτε από ακίνητα στο Λονδίνο. Όσον αφορά στην… εισαγόμενη έκθεση, δηλαδή, μέσω της Κύπρου, ο ίδιος ανέφερε πως η τράπεζα διενήργησε ένα γρήγορο stress test στην θυγατρική, με τα αποτελέσματα να δείχνουν, επίσης, μικρές επιπτώσεις, περί τα επτά εκατ. ευρώ ή το 10% των κερδών του Ομίλου, ενώ το τουριστικό προϊόν που αγγίζει έσοδα από Ρωσία και Ουκρανία υπολογίζεται σε 20% με 25% και αυτό εκτιμάται πως θα αντικατασταθεί από αφίξεις που θα προέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Γερμανία κ.λπ.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πάντως, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία θα μπορούσαν να είναι εμφανείς αφενός, στις νέες χορηγήσεις, επηρεάζοντας την ζήτηση για δανεισμό, αλλά και στις εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες.
«Η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της. Καθώς τα γεγονότα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνεπειών τους είναι πρόωρη. Ωστόσο, για την Ελλάδα αυτό είναι το τρίτο κύμα μιας δυσμενούς συγκυρίας, μετά από τη μακρά οικονομική κρίση και την πανδημία. Είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, για την οποία ένα έτος εντυπωσιακής ανάκαμψης έθεσε τα θεμέλια για την έναρξη ενός κύκλου ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, τα θεμελιώδη μεγέθη για την επικράτηση του θετικού σεναρίου εξακολουθούν να ισχύουν. Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής αναταραχής είναι πιθανό να μετριαστούν με συντονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως συνέβη και με την πανδημία», εξήγησε ο κ. Καραβίας.
Νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 800 εκατ. ευρώ την τριετία 2022 – 2024
Νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένει για την περίοδο 2022 – 2024 η Eurobank, με την τράπεζα να στοχεύει – μέσω κυρίως οργανικών πρωτοβουλιών – να μειώσει τον δείκτη NPE κάτω από 5% στο τέλος της επίμαχης περιόδου. «Οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων το α’ τρίμηνο του 2022 ήταν μηδαμινές, ενώ το ποσοστό αθέτησης στα δάνεια των ‘Γέφυρα Ι & ΙΙ’ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%», σχολίασε η διοικητική ομάδα της τράπεζας, υπογραμμίζοντας αφενός, τη μείωση της ανεργίας και αφετέρου, την αύξηση των μισθών, για την οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο δείκτης των NPEs μειώθηκε από 14% το 2020 σε 6,8% το 2021, καθιστώντας τη Eurobank την 1η ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη. Πιο αναλυτικά, τα συνολικά NPEs υποχώρησαν κατά 2,9 δισ. ευρώ το 2021 και διαμορφώθηκαν σε 2,8 δισ. ευρώ. Επίσης, οι κεφαλαιακοί δείκτες ενισχύθηκαν περισσότερο του αναμενομένου, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης κερδοφορίας και των θετικότερων επιπτώσεων από τις συναλλαγές «Mexicο», «Wave» και «Triangle». Κατά συνέπεια, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 16,8% και ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή των όρων της Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε σε 13,6%7 , έναντι πρόβλεψης 12,8%. Αξίζει να αναφερθεί πως η δεσμευτική συμφωνία με την Worldline B.V. για την πώληση 80% των υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (Project «Triangle») έναντι 320 εκατ. ευρώ συνεισφέρει θετικά 80 μονάδες βάσης στο δείκτη κεφαλαίων και η συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ (Project «Wave») συνεισφέρει 40 μονάδες βάσης. Η σημαντική μείωση των NPEs το 2021, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων, οδήγησαν στη βελτίωση του δείκτη Texas από 63% το 2020 σε 36% το 2021.
Διανομή μερίσματος
Τη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2022 σε ποσοστό περίπου 20% προβλέπει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Eurobank, με τον CEO της τράπεζας να τονίζει πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τις εποπτικές αρχές.
Ερωτηθείς εάν το ουκρανικό ενδέχεται να επηρεάσει τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η τράπεζα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς. Έχουμε ήδη παρουσιάσει το τριετές σχέδιο μας στους επόπτες, ενώ η έκθεσή μας στις δύο χώρες είναι μηδαμινή».
Διαβάστε ακόμα:
Απειλές Πούτιν: Αν επιμείνετε στις κυρώσεις οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν κι άλλο
Η πορεία της Better προς το… καλύτερο: Ο CEO απέλυσε 900 και ο πρόεδρος 3.000