«Κούρεμα» καταθέσεων απαιτεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ – Σθεναρή αντίσταση της ιταλικής κυβέρνησης που θέλει να προστατεύσει ομολογιούχους και καταθέτες – «Έχουν δίκιο οι Ιταλοί» σπεύδει να υποστηρίξει ο οίκος Moody’s
Νέους πονοκεφάλους δημιουργούν στους Ευρωπαίους τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών και κυρίως της Banca Monte dei Paschi di Siena, μετά την αποτυχία της αρχαιότερης τράπεζας του κόσμου να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους πέντε δισ. ευρώ. Εάν στην παραπάνω αποτυχία προστεθούν και τα επισφαλή δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ που έχει στα ταμεία της, καθίσταται απόλυτα σαφές ότι το μόνο που απομένει προκειμένου να διασωθεί είναι να υπάρξει κρατική παρέμβαση.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε φροντίσει να προετοιμαστεί όχι μόνο… ψυχολογικά αλλά και πρακτικά, με το κοινοβούλιο της χώρας να έχει εγκρίνει πριν από μερικές ημέρες το ποσό των 20 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα.
Βασικός στόχος της ιταλικής κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να προστατεύσεις τους 40.000 ομολογιούχους της τράπεζας, προκειμένου να μην κληθούν αυτοί να πληρώσουν τα… σπασμένα. Όπως ανακοινώθηκε το σχέδιο θα επιτρέπει στους ομολογιούχους λιανικής να λάβουν τίτλους αυξημένης εξασφάλισης της ίδιας αξίας με τους τίτλους μειωμένης εξασφάλισης.
«Η προστασία των μικρών καταθετών είναι συνολική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η κρατική στήριξη δεν θα ισχύσει μόνο για την Banca Monte dei Paschi di Siena, αλλά και για τις υπόλοιπες ιταλικές τράπεζες που τυχόν αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Όμως όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις οι Ιταλοί φαίνεται ότι δεν είχαν… συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους γι’ αυτήν την κίνηση, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup έσπευσε να ξεκαθαρίσει στο Reuters, ότι η Ιταλία οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν, δηλαδή να εφαρμοστεί η περίφημη τακτική του bail in, βάσει της οποίας πρώτα γίνεται «κούρεμα» καταθέσεων, «πληρώνουν» οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι μίας τράπεζας και εάν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε παρεμβαίνει το κράτος και χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογουμένων προκειμένου να τη διασώσει.
Όπως δείχνουν τα παραπάνω τεκταινόμενα, αν και βρισκόμαστε εν τω μέσω των Χριστουγέννων, τη γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης όπως την χαρακτηρίζουν αρκετοί, η Ρώμη μάλλον θα πρέπει να προετοιμαστεί για… πόλεμο με το Eurogroup το επόμενο διάστημα.
Αυτό που ίσως μπορεί να καθησυχάσει ελαφρώς τους Ιταλούς δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον κ. Ντάισελμπλουμ, κάποιοι παράγοντες της αγοράς στηρίζουν την απόφασή τους. Πρώτος εξ αυτών ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος χαρακτήρισε τα προτεινόμενα μέτρα ως «παράγοντα μείωσης του κινδύνου μετάστασης για τις άλλες τράπεζες»
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «η πρόταση είναι πιστωτικά θετική για τους senior ομολογιούχους και τους καταθέτες των εμπλεκομένων τραπεζών, καθώς αυξάνει την προστασία τους μέσω των επιπλέον κεφαλαίων».
«Θα μειώσει επίσης την πιθανότητα μετάστασης της κρίσης σε ισχυρότερες τράπεζες, μετά την πιθανή εκκαθάριση μιας αδύναμης τράπεζας».