Να ξαναπεράσει τα… σύνορα του «Ηρακλή», εντάσσοντας σε αυτόν το Frontier II, αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα, τη στιγμή που πυκνώνουν οι ανησυχίες στην αγορά – από συστημικούς και μη «παίκτες» – αναφορικά με το αυξημένο κόστος του μηχανισμού λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η ΕΤΕ κατέθεσε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα του project «Frontier II», συνολικής λογιστικής αξίας ενός δισ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξίας 460 εκατ. ευρώ. Το επίμαχο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ αποτελεί το… σίκουελ της πρώτης τιτλοποίησης που πραγματοποίησε η τράπεζα, συνολικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ και πλειοδότη την κοινοπραξία των Bain Capital, Fortress και doValue Greece.
Η ΕΤΕ, λοιπόν, αποτελεί το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα που προσδένεται στο «άρμα» του «Ηρακλή», μετά τις:
- Eurobank, με την τιτλοποίηση «Mexico» (σ.σ. αφορούσε κυρίως σε δάνεια λιανικής, εκ των οποίων το 85% ήταν ιδιωτών και το υπόλοιπο μεγάλων επιχειρήσεων), συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
- Alpha Bank, με το «Cosmos», ύψους 3,4 δισ. ευρώ, ένα multi-asset χαρτοφυλάκιο που περιλάμβανε 60.000 δάνεια κάθε κατηγορίας (στεγαστικά, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) και τέλος,
- Τράπεζα Πειραιώς, με την τιτλοποίηση «Sunrise II», ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Η τελευταία, μάλιστα, έχει δρομολογήσει προς ένταξη στο πρόγραμμα και το project Sunrise III που μαζί με το Solar, αλλά και τις τιτλοποιήσεις της Attica Bank, αναμένεται να κλείσουν τον δεύτερο κύκλο. Υπενθυμίζεται πως στον «Ηρακλή» έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί τιτλοποιήσεις, συνολικής αξίας 49,6 δισ. ευρώ, με τις κρατικές εγγυήσεις να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 17,6 δισ. ευρώ προήλθαν από την Τράπεζα Πειραιώς, τα 14,3 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, τα 10,7 δισ. ευρώ από την Eurobank και τα επτά δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.
Ανησυχίες για το αυξημένο κόστος
Την ίδια στιγμή που διεθνείς οίκοι συστήνουν την παράταση του «Ηρακλή» (βλ. DBRS), η αγορά εμφανίζεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά στην αξιοποίηση του επίμαχου εργαλείου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Κι αυτό γιατί, οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν συμπαρασύρει ανοδικά τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) που χρησιμεύουν για τον υπολογισμό του ποσού που οι τράπεζες καλούνται να πληρώσουν για να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου. «Το κόστος για τις τράπεζες θα αυξηθεί, λόγω των αυξανόμενων προμηθειών εγγύησης εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στα spreads swap», τόνισε η Κομισιόν στην 14η μεταμνημονιακή έκθεσή της και συνέχιζε: «Οι μελλοντικές προσπάθειες για τη μετατόπιση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ θα βασίζονται όλο και περισσότερο στην προσφορά νέων δανείων από τις τράπεζες, καθώς και στη διαχείριση δανείων και στην ικανότητά τους να προσφέρουν βιώσιμα μακροπρόθεσμες λύσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, η Attica Bank κάνει λόγο ανοιχτά για επανεξέταση της μέχρι σήμερα στρατηγικής ένταξης των τίτλων υψηλής σειράς εξόφλησης των τριών τιτλοποιήσεων (Omega, Astir 1 και 2, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, 320 εκατ. ευρώ και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και ενδεχομένως και ακόμη ενός χαρτοφυλακίου (του Metexelixis, αξίας 670 εκατ. ευρώ) στον «Ηρακλή», σημειώνοντας πως οι συνθήκες, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφορικά με το κόστος συμμετοχής στο σχήμα, είναι δυσμενείς.
Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα είχε θέσει και η KPMG στην προηγούμενη έκθεσή της, εστιάζοντας στη σημαντική αύξηση εντός του 2022 του κόστους της κρατικής εγγύησης, το οποίο βασίζεται στο spread των ελληνικών ομολόγων. «Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, το ποσό που αποδίδεται προς το Ελληνικό Δημόσιο έναντι της παροχής της κρατικής εγγύησης, εξοφλείται μέσω των εισπράξεων της τιτλοποίησης και κατά προτεραιότητα έναντι των ομολογιούχων, επηρεάζοντας έτσι – μεταξύ άλλων – το ποσό του διαθέσιμου κεφαλαίου προς αποπληρωμή του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής σειράς», σχολίαζε χαρακτηριστικά. Η τράπεζα, άλλωστε, που χθες, Τετάρτη, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022, καταγράφοντας ζημίες, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, αναμένει την παράδοση από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης των προκαταρκτικών εκθέσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης (preliminary ratings) για τις επίμαχες τιτλοποιήσεις, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των επιπλέον κεφαλαίων που θα πρέπει να καλύψουν οι μέτοχοι. Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, αυτές θα δοθούν εντός του γ’ τριμήνου του 2022, οπότε και πιθανολογείται πως θα απαιτηθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση.
Και η Τράπεζα Πειραιώς, πάντως, από την πλευρά της, στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις σημειώνει χαρακτηριστικά για το Sunrise III: «Οι αβεβαιότητες που επηρεάζουν την πρόθεση του Ομίλου να πραγματοποιήσει την προσδοκώμενη πώληση του χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης βασίζονται σε γεγονότα και περιστάσεις, στα οποία ο Όμιλος δεν έχει επιρροή και που σχετίζονται κυρίως με το αποτέλεσμα της διαδικασίας των κανονιστικών εγκρίσεων».
Διαβάστε ακόμη:
Στην κορυφή της ζήτησης για αγορά πολυτελών κατοικιών από τους ξένους το Ν. Αιγαίο
Πληθωρισμός: Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις (pics)