search icon

Τράπεζες

«Ηρακλής ΙΙΙ» και στο βάθος ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Πώς υποδέχθηκε η αγορά την τοποθέτηση Χατζηδάκη για εκκίνηση του «Ηρακλή», προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί και από τις μη συστημικές τράπεζες – Καίριος ο ρόλος του και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - «Κόκκινα» δάνεια: Ιδιωτική bad bank σχεδιάζουν οι servicers – Το ιταλικό μοντέλο που προωθούν και στην Ελλάδα

«Θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος».

Η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, την οποία έκανε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, προκάλεσε χαμόγελα και γνώρισε θετικότατη υποδοχή από την αγορά. Και αυτό γιατί η εκκίνηση του «Ηρακλή ΙΙΙ» βρίσκεται προς μία απολύτως σωστή και δίκαιη κατεύθυνση, καθώς για πρώτη φορά θα δοθεί η ευκαιρία και στις μη συστημικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια – επί ίσοις όροις με τις συστημικές-, για τα οποία, άλλωστε, διαθέτουν ικανές εξασφαλίσεις. Όπως, άλλωστε, σημείωσε πρόσφατα από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού, η αναβίωση του «Ηρακλή» αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, την οποία η τράπεζα δεν μπορεί να αγνοήσει.

«Έτσι, αντί να πάμε σε απευθείας πωλήσεις θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού μας, τόσο για το Metexelixis και το Ωμέγα, όσο, ενδεχομένως και για τον Αστέρα ΙΙ», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται πως ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θα ξεμπλοκάρει και τις τρεις τιτλοποιήσεις, οι οποίες εκκρεμούν, δηλαδή:

Επενδυτική βαθμίδα

Την ίδια στιγμή, στην αγορά βλέπουν ότι ο «Ηρακλής ΙΙΙ» όχι μόνο θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των μη συστημικών τραπεζών, αλλά και στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και εν τέλει τη θεμελίωση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία για να κάνει το άλμα της προς το αύριο.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που είναι αποδεκτοί από το Ευρωσύστημα, με αποτέλεσμα η καλύτερη αποδιδόμενη διαβάθμιση να είναι σήμερα ΒΒ+, δηλαδή μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει ευρύτερες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς θα σηματοδοτήσει τη μείωση του κινδύνου χώρας (country risk), με αποτέλεσμα τη μείωση της αντίστοιχης παραμέτρου κινδύνων (country risk premium) στις ομολογιακές αποδόσεις και το κόστος δανεισμού των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη

Θερινές εκπτώσεις: Σε διψήφια αύξηση πωλήσεων προσβλέπουν οι έμποροι

Ο Μητσοτάκης «κοιτάει» τους ακτοπλόους, ο Παππάς… τοποθετείται στον ΣΥΡΙΖΑ, η επίδοση κατασχέσεως στον κυρ Παντελή και η μεγάλη μέρα της Attica Group 

Τεκμήρια: Οριστικό τέλος για 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενους το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version