search icon

Τράπεζες

Υψηλή η ρευστότητα των τραπεζών – «Εκκρεμεί» η αποπληρωμή 16,9 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ

Από τους υψηλότερους δείκτες ρευστότητας στην Ευρώπη διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες – Πόσο μειώθηκε εφέτος η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα και οι εκκρεμότητες έως τα τέλη του 2024 – Πρόκληση οι νέες εκδόσεις MREL

Από τους υψηλότερους δείκτες ρευστότητας στην Ευρώπη διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά την… υποχρεωτική αποπληρωμή έως το τέλος του 2024 στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των φθηνών δανείων της πανδημίας, ύψους 16,9 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε αντίθεση με τις τράπεζες της Ευρωζώνης, όπου ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio − LCR) παρουσίασε υποχώρηση – από 161,3% το Δεκέμβριο του 2022 σε 158,0% τον περασμένο Ιούνιο – οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν αύξηση – από 197,4% σε 215,7% το Σεπτέμβριο του 2023.

Υπενθυμίζεται πως ο επίμαχος δείκτης εστιάζει στην επαρκή κάλυψη αναγκών ρευστότητας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα (30 ημέρες). Αντίστοιχη, ωστόσο, ήταν η πορεία και του δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (Net Stable Funding Ratio − NSFR), ο οποίος στις εγχώριες τράπεζες ενισχύθηκε σε 135,4% από 133,1% τα αντίστοιχα διαστήματα έναντι 126,3% από 125,8% στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης. «Για τις ελληνικές τράπεζες, οι δείκτες LCR και NSFR αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2023 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας αμφότεροι σε υψηλότερο επίπεδο από τους αντίστοιχους δείκτες των τραπεζών της ευρωζώνης», σχολιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, υπενθυμίζοντας πως «οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν επαρκή ρευστότητα για τη συνέχιση της αποπληρωμής των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) του ευρωσυστήματος». Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις προς το ευρωσύστημα ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο 16,9 δισ. ευρώ, ενώ το στοιχείο ενεργητικού «ταμείο και διαθέσιμα στην Κεντρική Τράπεζα» ήταν 42,6 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

Πρόκληση οι εκδόσεις MREL

Τις εκδόσεις ομολόγων, με σκοπό την κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), θα πρέπει να συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες και δη, σε ένα περιβάλλον αυστηροποίησης των νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών διεθνώς.

Πιο αναλυτικά, έως το τέλος του 2025 θα πρέπει να καλυφθούν από ομολογιακές εκδόσεις ή άλλους τύπους επιλέξιμων στοιχείων παθητικού περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Το 2023, πάντως, εκδόθηκαν:

Διαβάστε ακόμη

Αναστηλωτική ΑΤΕ: Γιατί κινδυνεύει να χάσει μεγάλο επαγγελματικό κτίριο στην πλ. Αττικής (pic)

ΑΑΔΕ: Ο νέος κατάλογος με τους «φορολογικούς παραδείσους»

Η αποφράδα ημέρα, το γεύμα (και το θέμα) Βορίδη-Πατέλη, ο εφοπλιστικός καυγάς, οι μπελάδες του Μίλτου και ο εμφύλιος του Market In 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version