Σε μια δράση υπολογισμών ακριβείας έχουν αναδυθεί οι τράπεζες προκειμένου να αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως τα νέα business plans που διαμορφώνουν είναι αξιόπιστα και υπολογίζουν με ακρίβεια την αντικατάσταση των μειωμένων εσόδων από τόκους με άλλα έσοδα που θα προκύψουν από άλλες πηγές όπως αυξημένη πιστωτική επέκταση προμήθειες κλπ.
Στην Αθήνα πάλι κλιμάκια του SSM
Ο SSM θα έχει αυτήν την εβδομάδα επαφές με τις τράπεζες επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει την σχετική προετοιμασία τους μιας και επόπτης σύντομα θα κληθεί να δώσει έγκριση για διανομές και μερίσματα στις συστημικές τράπεζες. Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι μέσα στο Δεκέμβριο ο επόπτης θα δώσει στις τράπεζες και τα αποτελέσματα της διαδικασίας του εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP).
Σε πέντε καίρια ζητήματα επικεντρώνεται η μελέτη των νέων τριετών business plans των τραπεζών:
–Ευαισθησία ισολογισμών στη μείωση των επιτοκίων. Η κουβέντα για τα επιτόκια αν και παλινδρομεί συχνά πυκνά οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: Η Ευρώπη θα τρέξει γρηγορότερα από την Αμερική σε ότι αφορά τη μείωση των επιτοκίων διότι οι βασικές της οικονομίες, Γαλλία και Γερμανία απαιτούν αναθέρμανση. Ετσι οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση επιτοκίων που θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ τουλάχιστον στο 2% του 2025.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ελληνικών τραπεζών για το 2025 κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης δημιουργεί μια μείωση στα έσοδα των τόκων των συστημικών τραπεζών από 12 εκατ. ευρώ έως 45 εκατ. ευρώ αναλόγως της διάρθρωσης των δανείων και των καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
– Πιστωτική επέκταση. Οι τράπεζες δίνουν ως πρόβλεψη 6%-7% αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ έκαστη (σ.σ. με την Eurobank κοντά στα 3 δισ. λόγω δραστηριοτήτων εξωτερικού) για το 2025.
Πλην όμως σε όλη την Ευρώπη και ασφαλώς και στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έχει πιέσει τρομερά τα εισοδήματα στοιχείο το οποίο διαμορφώνει την ανάγκη διαφοροποίησης των πολιτικών για να επιτευχθεί ο στόχος, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις χορηγήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας, το πρόγραμμα Σπίτι μου 2 αποτελεί μια τέτοια διαφοροποίηση. Ωστόσο προκειμένου οι τράπεζες να προσελκύσουν πελατειακή βάση που να μπορεί να πάρει δάνειο θα πρέπει να δημιουργήσουν και δικά τους προγράμματα με προστιθέμενη αξία στο προϊόν που να κάνει ελκυστική την προοπτική δανειοδότησης. Για τις επιχειρήσεις οι τράπεζες ως γνωστόν θα επιταχύνουν όσο γίνεται τις διαδικασίες για τις εκταμιεύσεις δανείων του RRF πλην όμως τα business plans είναι τριετή και θα πρέπει να αναπτύξουν και δράσεις για την επόμενη ημέρα εκτός δανείων RRF.
–Προμήθειες: Το αντιστάθμισμα από τις προμήθειες έχει και αυτό την αξία του ωστόσο περιορίζεται κυρίως σε πολύ συγκεκρικμένες τραπεζικές εργασίες (wealth κλπ) ενώ φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ανοίξει εκ νέου τα θέματα που αφορούν τις προμήθειες ζητώντας περαιτέρω περιορισμό στον κύριο όγκο τους.
–Διανομές: Οι τράπεζες δουλεύουν σθεναρά το κομμάτι των μερισμάτων και ιδιαίτερα τι θα διανείμουν ως μετρητά και τι θα αποφασίσουν ως buy back για τα κέρδη του 2024 που θα διανεμηθούν τη χρήση του 2025.
Oι διανομές στο σύνολό τους αναμένεται να φθάσουν πιθανότατα και να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα όσα έχουν οι ίδιες οι τράπεζες ανακοινώσει ως ποσοστά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 2024. Ετσι η Eurobank αναμένεται να ξεπεράσει τα 760 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ τα 650 εκατ. η Πειραιώς τα 360 εκατ. και Alpha Bank τα 220 εκατ. ευρώ.
Το κομμάτι της διανομής μετρητών και το buy back αποτελεί ένα μείγμα που μπορεί να επηρεάσει εν πολλοίς την πορεία των μετοχών των τραπεζών σε ότι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται πως πέρισυ μόνον η Alpha Bank προχώρησε σε buy back ωστόσο οι διανομές για τη χρήση 2023 ήταν περιορισμένες από όλες τις τράπεζες.
–Κεφάλαια: Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και ο δείκτης Tier 1 βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο 16,5% με στοιχεία 9μήνου 2024 .Tα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν κατά πολύ καλύψει τους στόχους των MREL όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί στο 28% ενώ εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα μειώσει αυτούς τους στόχους από το 28% στο 27,5%.
Τα παραπάνω κεφάλαια που συλλέχθηκαν μέσω των εκδόσεων MREL από τις τράπεζες θα αποτελέσουν buffers ενώ επίσης θα χρηματοδοτήσουν εκδόσεις που λήγουν.
Διαβάστε ακόμη
Τα μηνύματα Νεμπή στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και ο «νέος» ΟΤΕ
Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στον πυρήνα της τραπεζικής (γράφημα)
Καλώδιο: Τα φρένα στο έργο και οι διαφωνίες με τους Κύπριους τινάζουν στον αέρα το χρονοδιάγραμμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα