Το μήνυμα διαμαρτυρίας του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου για τα νέα εποπτικά μέτρα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και αύξηση των απαιτούμενων ορίων κεφαλαιακής επάρκειας μετέφεραν κορυφαία ονόματα της Wall Street προς τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας. Ωστόσο, δέχτηκαν με τη σειρά τους και τα πυρά των Γερουσιαστών που κατηγορούν τις τράπεζες για το πιθανό ρίσκο που προκαλούν με τη στάση τους συνολικά στην αμερικανική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή κατάθεση των CEOs των οκτώ μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών ενώπιον της Γερουσίας δεν αναμενόταν εύκολη, ούτε κύλησε σε ομαλό κλίμα δεδομένου των δραματικών γεγονότων της περασμένης άνοιξης, όταν η κατάρρευση της SVB δημιούργησε ερωτηματικά για τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος συνολικά και πυροδότησε επί μέρες ένα ντόμινο αναταραχής στις αγορές παγκοσμίως.
Good morning. Today the Wall Street CEOs will claim that they can’t afford rules to protect the public, despite their record profits for 2023.
We’re holding them accountable in @SenateBanking. https://t.co/m9RRDPBFAm
— Sherrod Brown (@SenSherrodBrown) December 6, 2023
Το blame game ήταν δεδομένο, όμως αυτή τη φορά η αφορμή ήταν ακόμη πιο σοβαρή, αν και η διαμάχη επικεντρώθηκε κυρίως στην επόμενη ημέρα και στις αλλαγές που δρομολογούνται στο εποπτικό πλαίσιο με στόχο τόσο την καλύτερη προσαρμογή του στα διεθνή πρότυπα της Βασιλείας ΙΙΙ όσο κυρίως στην κάλυψη των κενών που εντοπίστηκαν και στην αποφυγή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.
Φυσικά τα μεγάλα αφεντικά τραπεζικών κολοσσών όπως η JPMorgan, η BofA, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley υποστήριξαν ότι οι συστημικές τράπεζες ήταν αυτές που προσέφεραν ασφαλή άγκυρα για τη σταθεροποίηση του κλάδου από τη θύελλα της άνοιξης, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βρεθούν ενώπιον σκληρότερων απαιτήσεων και κριτηρίων. Μάλιστα, πριν την έναρξη της διαδικασίας, οι CEOs κατέθεσαν προς την Επιτροπή και γραπτά υπομνήματα, συνολικά 103 σελίδες, στις οποίες στέκονταν κυρίως στην ανθεκτικότητα του κλάδου και τη σημασία του για τη συνολική σταθερότητα και ανάπτυξη της οικονομίας.
Όμως, δεν βρήκαν ευήκοα ώτα κυρίως μεταξύ των Δημοκρατικών μελών της Επιτροπής που στάθηκαν στα υπέρογκα κέρδη που κατέγραψαν φέτος οι τράπεζες.
CEOs from Wall Street’s biggest banks are testifying before the US Senate Banking Committee’s annual oversight hearing
Get live updates ⤵️https://t.co/baWOzr0834
— Bloomberg (@business) December 6, 2023
«Όποιος έχει αμφιβολία για το αν θα πρέπει να εμπιστευτούμε την Wall Street να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της με υπευθυνότητα το μόνο που χρειάζεται είναι να δει τον τρόπο που το (τραπεζικό) λόμπι παλεύει το θέμα (τις αλλαγές). Έριξε χρήματα μέχρι και σε διαφημίσεις το βράδυ των κυριακάτικων αγώνων του Φουτμπολ. Πρόκειται για μια καμπάνια από τους λομπίστες σας για να αποτρέψουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του χρηματοπιστωτικού κλάδου από το να θέσουν απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν σαν στόχο να προστατέψουν το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, οργισμένος ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν.
«Η συζήτηση δεν θα πρέπει να κάνει με το αν θα έχουμε περισσότερους ή λιγότερους κανόνες, αλλά να έχουμε τους σωστούς κανόνες για να κρατήσουμε το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα να είναι το καλύτερο του κόσμου» υποστήριξε χαρακτριστικά ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase.
Βεβαίως, λεφτά… υπάρχουν με τους CEOs να παραδέχονται ότι ειδικά οι μεγάλες τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα νέα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας. Όμως, προειδοποίησαν ότι το βάρος αναπόφευκτα θα επιβαρύνει τελικά τους απλούς καταναλωτές. Επίσης υποστήριξαν ότι οι νέοι κανόνες θα περιορίσουν τα περιθώρια δανειοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις λειτουργώντας τελικά εις βάρος της οικονομίας.
Στο τελευταίο ειδικά στάθηκε τόσο ο Μπράιαν Μόινιχαν της Bank of America όσο και ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs κάνοντας λόγο για πλήγμα στη συνολική ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.
Οι δυσκολίες αυτές δε, κατά τον Ντίμον μπορεί να στρέψουν όσες επιχειρήσεις αναζητούν χρήματα στις ιδιωτικές αγορές, αντί των τραπεζών, όπως γίνεται ήδη πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, κάτι που – όπως τόνισε – συνιστά και ένα τεράστιο συστημικό ρίσκο.
Θυμίζουμε ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται για το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζών (πλέον και των μικρομεσαίων και περιφερειακών) απαιτούν πιο αυστηρά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλότερα διαθέσιμα αποθεματικά για περιπτώσεις κινδύνων, ώστε οι τράπεζες να μπορούν οι ίδιες να καλύψουν πιθανές απώλειες, χωρίς δηλαδή να απαιτείται παρέμβαση του κράτους, όπως έγινε με την περίπτωση της SVB. Για τις μεγαλύτερες τράπεζες η αύξηση των απαιτούμενων διαθεσίμων μπορεί να φτάσει και το 20%.
Επίσης, το νέο πλαίσιο ορίζει υψηλότερη διαφάνεια στις διαδικασίες και πιο αυστηρά ετήσια stress test έναντι ενός ευρύτερου φάσματος πιθανών ρίσκων.
Διαβάστε ακόμη
Πώς η φωτορύπανση «σβήνει» ολόκληρα οικοσυστήματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ