Σαρωτικές αλλαγές στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών ανακοίνωσαν από κοινού τα εποπτικά όργανα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ με σκοπό τη καλύτερη θωράκιση της αγοράς από την πρόσφατη κρίση, αλλά και την ευθυγράμμιση της χώρας με τα διεθνή κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ.
Το νέο πλαίσιο που φέρει την υπογραφή της Federal Reserve, του Office of the Comptroller of the Currency και του Federal Deposit Insurance Corporation αφορά τις τράπεζες με assets άνω των 100 δισ. δολαρίων. Με τον τρόπο αυτό θα συμπεριλάβει και τις μεγάλες περιφερειακές τράπεζες που μέχρι τώρα υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρούς κανόνες με αποτέλεσμα την κρίση που ξέσπασε την άνοιξη, ωστόσο εξακολουθεί να… γλιτώνει τις πολύ μικρές τράπεζες, όπως είναι οι κοινοτικές.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ήταν αναμενόμενο με βάση τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει εδώ και εβδομάδες, τα κορυφαία ονόματα της Wall Street θα επιβαρυνθούν κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι επόπτες του συστήματος δίνουν διορία μέχρι τις αρχές του 2028, ήτοι άπλετο χρόνο προς τις τράπεζες για να συμμορφωθούν στους νέους κανόνες.
Οι αλλαγές έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την ακρίβεια και τη συνάφεια των κανόνων με τα διεθνή πρότυπα και εστιάζουν κυρίως σε δραστηριότητες υψηλότερου ρίσκου όπως είναι οι δανειοδοτήσεις, το trading, η εκτίμηση των παραγώγων και το λειτουργικό ρίσκο.
Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο ορίζουν και την αύξηση του κεφαλαίου που απαιτείται να διατηρούν οι τράπεζες έναντι πιθανών ζημιών, ειδικά για περιπτώσεις έκτακτων κρίσεων. Οι αλλαγές εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε μια συνολική αύξηση ύψους 16% στο δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (common equity Tier 1) όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις
Ειδικά σε συνέχεια με την κρίση της άνοιξης και την κατάρρευση της SVB το Μάρτιο το νέο πλαίσιο θα εξαναγκάσει μεγαλύτερο αριθμό τραπεζών να συμπεριλάβουν προβλέψεις για μη πραγματοποιηθείσες απώλειες αλλά και κέρδη στους κεφαλαιακούς τους δείκτες.
Με τον τρόπο αυτό «σφραγίζεται» το… παραθυράκι στους κανόνες που είχαν εντοπίσει και εκμεταλλεύονταν οι περιφερειακές τράπεζες, καθώς μέχρι τώρα την υποχρέωση αυτή είχαν μόνο μεγάλες τράπεζες με assets άνω των 250 δισ. δολαρίων. Με τον τρόπο αυτό διαπιστώθηκε ότι η SVB μπόρεσε να κρύψει την επιδείνωση στον ισολογισμό της έως ότου το bank run των καταθετών το Μάρτιο εξέθεσε το πόσο ευάλωτη ήταν με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.
Διαβάστε ακόμη
Ασύλληπτο: Στα $20 δισ. η ακίνητη περιουσία του Mr. Zara – Πού επενδύει τώρα
Ψάλτης: Σαφές ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών επενδυτών για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ