search icon

Τράπεζες

Intrum: «Πωλητήριο» σε δάνεια 140 εταιρειών στους κλάδους οινοποιίας και τροφίμων

Μετά το deal με την κοινοπραξία που συγκρότησαν το επενδυτικό ταμείο SMERC του Νίκου Καραμούζη, ισραηλινά κεφάλαια και το family office του Θανάση Λασκαρίδη για χαρτοφυλάκιο δανείων 72 ξενοδοχείων, η Intrum δρομολογεί τα επόμενα projects

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του deal με την κοινοπραξία που συγκρότησαν το επενδυτικό ταμείο SMERC του Νίκου Καραμούζη, ισραηλινά κεφάλαια και το family office του Θανάση Λασκαρίδη για χαρτοφυλάκιο δανείων 72 ξενοδοχείων (project Tethys), η Intrum έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση ακόμη δύο χαρτοφυλακίων με εξασφαλίσεις σε συνολικά 140 εταιρείες από τους κλάδους οινοποιίας και τροφίμων.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο χαρτοφυλάκιο – που θεωρείται και το πιο ώριμο, με τις πληροφορίες να θέλουν αυτό να βγαίνει στην αγορά μέχρι τέλος του χρόνου – αφορά σε δάνεια 40 οινοποιητικών μονάδων, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών είναι μεγάλο, με την εταιρεία διαχείρισης να εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό να «σπάσει» σε μικρότερα χαρτοφυλάκια (clusters), με βάση, για παράδειγμα, τη γεωγραφική περιοχή. Μία τέτοια κίνηση θα διευκόλυνε τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε πιο τοπικό επίπεδο και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε συνέργειες.

Όσον αφορά στο δεύτερο χαρτοφυλάκιο, αυτό αναμένεται να «τρέξει» το β’ εξάμηνο του 2023 και θα αφορά σε δάνεια περίπου 100 εταιρειών, αξίας σχεδόν ενός δισ. ευρώ. Οι επίμαχες εταιρείες δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον σε τέσσερις τομείς: κατεψυγμένα τρόφιμα, ζύμες, φρούτα και πρώτες ύλες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο project θα μπορούσε κάλλιστα να προσεγγίσει, τόσο στρατηγικούς επενδυτές, όσο και μεμονωμένους «παίκτες» της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως η Intrum ήταν η πρώτη που αποφάσισε να βγάλει προς πώληση στην αγορά χαρτοφυλάκια με κλαδικά χαρακτηριστικά, επιτρέποντας σε assets που παρέμεναν αναξιοποίητα λόγω «κόκκινων» δανείων να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Όπως με τα ξενοδοχεία ο αγοραστής είχε το δικαίωμα είτε να ρυθμίσει/αναδιαρθρώσει τον δανεισμό των επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες είτε να συνεχίσει τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, έτσι και στην περίπτωση των οινοποιείων ή των εταιρειών τροφίμων οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν τη μία ή την άλλη λύση, ανοίγοντας, ωστόσο, τον δρόμο για εργασίες αναβάθμισης/επέκτασης σε δύο πολλά υποσχόμενους κλάδους.

Διαβάστε ακόμη:

Wonder of the Seas: Ολα όσα συμβαίνουν μέσα στο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου

Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας “Maternitè II” του Πολ Γκογκέν, των 105 εκατομμυρίων δολαρίων

Έλληνες εφοπλιστές: Γιατί δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τo λόμπι από τις εταιρείες Liners

Exit mobile version