search icon

Τράπεζες

Intrum – Cepal: Κέρδη €132 εκατ. και δάνεια υπό διαχείριση €50 δισ. για τους «Big 2» των servicers

Οι οικονομικές επιδόσεις των δύο εταιρειών που μαζί με τη doValue Greece συγκεντρώνουν πάνω από το 90% των υπό διαχείριση δανείων – Σε 15 ημέρες η «ετυμηγορία» της ΤτΕ για τις νέες άδειες

Με κέρδη προ φόρων, ύψους 132 εκατ. ευρώ, έκλεισαν το 2023 Intrum Hellas και Cepal, οι δύο από τους mega servicers που συνολικά διαχειρίζονται δάνεια, ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα, η μεν, Intrum εμφάνισε πέρυσι κύκλο εργασιών, ύψους 223,45 εκατ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με το 2022 (232 εκατ. ευρώ), με τα κέρδη προ φόρων, ωστόσο, να καταγράφουν ιστορικό υψηλό, «αγγίζοντας» τα 112,5 εκατ. ευρώ έναντι 110,8 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανήλθαν σε 286 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 108,5 εκατ. ευρώ, με το μέρισμα χρήσης να υπολογίζεται στα 83,4 εκατ. ευρώ.

Η Cepal από την πλευρά της, ολοκλήρωσε την περυσινή χρήση με καθαρά λειτουργικά έσοδα, ύψους 134,9 εκατ. ευρώ (2022: 142,3 εκατ. ευρώ), με το αποτέλεσμα προ φόρων να είναι κέρδος 19,2 εκατ. ευρώ (2022: κέρδος 34 εκατ. ευρώ). Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Cepal την 31.12.2023 ανέρχεται σε 194,4 εκατ. ευρώ έναντι 218,7 εκατ. ευρώ το 2022 και το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων σε 20,8 εκατ. ευρώ από 32,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων και των δεσμευμένων καταθέσεων. Η γενική συνέλευση των μετόχων της 20ης Δεκεμβρίου 2023 ενέκρινε τη διανομή μερίσματος, ύψους 40 εκατ. ευρώ, από τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2022 και 2021, τα οποία θα διανεμηθούν το 2024.

Όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2023 η Intrum Hellas διαχειριζόταν 26 χαρτοφυλάκια, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας, ύψους 23,8 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια (HAPS) με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Phoenix, Vega & Sunrise), συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 15,3 δισ. ευρώ, καθώς και τα χαρτοφυλάκια Piraeus SNF DAC και Τράπεζας Πειραιώς, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Η Cepal είχε στα τέλη του περασμένου έτους υπό τη διαχείρισή της περιουσιακά στοιχεία, ύψους 26,4 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα πολυάριθμων μεταβιβάσεων, στις οποίες συμμετείχαν τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η εν λόγω πλατφόρμα της εταιρείας, μάλιστα, εξυπηρετεί, τόσο τα εποπτευόμενα ιδρύματα, όσο και τους περισσότερους ενεργούς επενδυτές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τιτλοποιήσεων, βάσει του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS), ύψους 14 δισ. ευρώ, από εξασφαλισμένα και μη ανοίγματα. Παράλληλα, όπως σημειώνει, υπήρξε η πρώτη εταιρεία διαχείρισης που ολοκλήρωσε συναλλαγή στη δευτερογενή αγορά βάσει του «Ηρακλή», ενώ ήταν και η πρώτη εταιρεία που προχώρησε στην πώληση επαναεξυπηρετούμενων δανείων σε ελληνική τράπεζα.

Συνολικά ο κλάδος που προς ώρας απαρτίζεται από 23 εταιρείες διαχειρίζεται δάνεια, ύψους άνω των 90 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες.

Σε 15 ημέρες η «ετυμηγορία» της ΤτΕ

Στο μεταξύ, μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την επαναδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να έχει ολοκληρώσει το σχετικό έλεγχο των φακέλων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όλοι οι διαχειριστές πιστώσεων έπρεπε να ακολουθήσουν διαδικασία εκ νέου αδειοδότησης και υποχρεούνταν να υποβάλουν ενημερωμένα έγγραφα νομιμοποίησης στην ΤτΕ έως τις 31.03.2023. Βάσει αυτών, η εποπτική αρχή θα επιβεβαιώσει ή θα αποσύρει την άδεια έως τις 30.06. 2024.

Όπως είχε γράψει το newmoney, τέσσερις εκ των 23 servicers που είχαν λάβει το «πράσινο φως» από την ΤτΕ να δραστηριοποιούνται στη χώρα και συγκεκριμένα οι Pepper, Cerved, SFS και Hoist έχουν ήδη πετάξει… λευκή πετσέτα, ενώ όσον αφορά στη Resolute, η οποία δεν υπέβαλε αίτημα επαναλειτουργίας εντός των περιθωρίων που είχαν τεθεί, θεωρείται ότι έχει θέσει εαυτόν εκτός αγοράς.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η διαδικασία της αξιολόγησης για τους υπόλοιπους 18 servicers εξελίσσεται ομαλά, με τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή των στοιχείων να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα κατανόηση από πλευράς του επόπτη. Σε κάθε περίπτωση, από τις αρχές Ιουλίου θα αρχίσει να διαμορφώνεται ο νέος χάρτης της επίμαχης αγοράς, μετά τα «λουκέτα» και τις όποιες συγχωνεύσεις προκύψουν.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται εξπρές-ρυθμίσεις α λα καρτ και νέο πλαίσιο προστασίας κατοικίας για οφειλέτες

Το μεγάλο στοίχημα της Νoval Property: Στόχος χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ (pics)

«Πρωτεύς»: Τρίτη φορά με… «ρότα» για το ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version