Xαμηλότερες προμήθειες, τιτλοποιήσεις και σχέδιο Ηρακλής και προστασία πρώτης κατοικίας ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλες χρεώσεις σε ψηφιακές και μη τραπεζικές συναλλαγές όταν με την πολιτική της προωθεί προς τους πολίτες τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με πηγές ο πρωθυπουργός, καλέσε συγκεκριμένα τους εκπροσώπους των τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά υπηρεσιών αναφέροντας, «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο».
Από την πλευρά των εκπροσώπων των τραπεζών, ειπώθηκε ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα». Δεσμεύθηκαν όμως να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών και το ισχύον καθεστώς καθώς από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις έχουν εγκριθεί ελάχιστες.
Το θέμα συμφωνήθηκε να εξεταστεί διεξοδικά και σε συνδυασμό με τον Νόμο Κατσέλη αλλά και τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Όπως είπε θα συζητήσει με τους θεσμούς τον οδικό χάρτη για την ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων που εφαρμόζονται σήμερα, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μέσα στο 2020 ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Οι τράπεζες έθεσαν και το θέμα κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου το οποίο αφορά κυρίως δανειοδοτήσεις του παρελθόντος από την Αγροτική, την ΕΤΒΑ κλπ. ζητώντας το Δημόσιο με κάποιον τρόπο να αποκαταστήσει τις συγκεκριμένες εγγυήσεις προς τις τράπεζες.
Οι τράπεζες επιβεβαίωσαν και τη συμμετοχή τους στο σχέδιο Ηρακλής για την τιτλοποίηση 30 δισ. κόκκινων δανείων, ενώ έθεσαν και φορολογικά θέματα που συνδέονται με τις τιτλοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση που έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, τονίστηκε η θετική επίδραση που έχει στην οικονομία και στις τράπεζες το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με το νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, τη μεγάλη υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την άρση των capital controls και την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων. Εκτιμήθηκε δε ότι η επίδραση αυτή θα ενισχυθεί μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.
Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαβός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.