search icon

Τράπεζες

Οι τράπεζες βγαίνουν στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις – Ο σχεδιασμός της Eurobank

Με εκδόσεις τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) και senior ομολόγων πραγματοποιείται η έξοδος των τραπεζών στις αγορές - Σε εξέλιξη το πλάνο της Eurobank - Τι αναφέρουν πηγές του Ομίλου

Με εκδόσεις τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) και senior ομολόγων πραγματοποιείται η έξοδος των τραπεζών στις αγορές, με τα κεφάλαια που αντλούνται να ενισχύουν τους κεφαλαιακούς δείκτες και τη ρευστότητα τους αντίστοιχα.

Ο σχεδιασμός της Eurobank βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πιο αναλυτικά, για την κάλυψη ενός ευρέος προγράμματος χρηματοδότησης, τόσο σε έργα υποδομών και εθνικής εμβέλειας (ΑΔΜΗΕ, Ελληνικό, έργα ΔΕΗ, μεγάλα επιχειρηματικά, αυτοκινητοδρόμους, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.), όσο και σε μικρότερα business plans, θα χρησιμοποιήσει η Eurobank μέρος της ρευστότητας που θα αντλήσει από τις αγορές με την έκδοση ομολόγου senior preferred, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό τονίζουν στο newmoney πηγές της τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας πως το υπό έκδοση ομόλογο Tier 2 που θα είναι διάρκειας έξι ετών, με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής στα πέντε χρόνια, δεν αφορά σε ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD), άλλωστε, διαμορφώθηκαν σε 13,9% και 16,3% στο τέλος του 2020 έναντι ελαχίστων εποπτικών ορίων (TSCR) για το 2021 6,2% και 11,0% αντιστοίχως, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη διετία θέλουν τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια να «αγγίζει» το 16,6%.
Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, μετά και την ολοκλήρωση των σχετικών επαφών με τους επενδυτές, με τις HSBC, Goldman Sachs, UBS, BNP και BofA να ενεργούν ως σύμβουλοι της έκδοσης.

Η έκδοση της Alpha Bank

Τη… σκυτάλη των ομολογιακών εκδόσεων έλαβε πρώτη η Alpha Bank, βγαίνοντας στις αγορές με Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τους Αμερικανούς της Davidson Kempner για το project Galaxy.

Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 5,5% και μαζί με το αντίστοιχο ομόλογο που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 η τράπεζα κατάφερε να ενισχύσει τα κεφάλαιά της με περίπου ένα δισ. ευρώ και μέσο κόστος 4,875%. Αυτό της έδωσε την απαραίτητη ευελιξία, ώστε να επικεντρωθεί περαιτέρω στις πρωτοβουλίες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στο σχέδιο μετασχηματισμού της.
Η κάλυψη της έκδοσης έφτασε περί τις δύο φορές, με τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών να ανέρχεται στο 75%, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ασία.

Οι επόμενες κινήσεις

Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και από τους υπόλοιπους συστημικούς Ομίλους, με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει ήδη πραγματοποιήσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους την προεργασία για την έκδοση χρεογράφων Additional Tier 1, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία, όπως έγραψε το newmoney αναμένεται να ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2021, γεγονός που συνδέεται και με την ανάγκη συμμόρφωσης με την οδηγία MREL (Minimum Required Eligible Liabilities).

Αυτή προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών να πληρούν μία ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) με την έκδοση επαρκών χρηματοοικονομικών μέσων (π.χ. ομόλογα Tier II, AT1 κ.ά.), τα οποία θα μπορούν να διαγραφούν ή και να απομειωθούν προς απορρόφηση ζημιών ή/και να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως είχε τονίσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν έλλειμμα άνω των 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τις λεγόμενες Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, το οποίο υποχρεούνται να καλύψουν εντός των επόμενων τεσσάρων με πέντε ετών.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, αυτή είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Οκτώβριο ανάλογη έκδοση senior preferred ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται λίγο κάτω του 3%.
Με βάση το ενημερωτικό δελτίο που είχε συντάξει η ΕΤΕ για τους επενδυτές, τα κεφάλαια της έκδοσης θα κατευθυνθούν στην πράσινη οικονομία και συγκεκριμένα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη στήριξη των projects του κλάδου, καθώς και της πράσινης ατζέντας της ελληνικής οικονομίας. Η τράπεζα θα κατευθύνει το 50% των κεφαλαίων σε υφιστάμενα έργα και το υπόλοιπο 50% σε νέες επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΕ: Στα σκαριά νέος αδειοδοτικός μηχανισμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σκέψεις για αλλαγές στα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ενίσχυση της εστίασης

Come back στην Ελλάδα με 50% στους φόρους για μια 7ετία

Exit mobile version