Μεγάλη ωφελημένη από την εν εξελίξει κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι η Bank of America, η οποία είδε τις καταθέσεις της να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια τις τελευταίες ημέρες.
Επενδυτές και καταθέτες, εν μέσω της κρίσης εμπιστοσύνης προς τα μικρότερα ιδρύματα, έσπευσαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στις μεγάλες τράπεζες της Wall Street, των οποίων η επωνυμία και η ισχύς εξασφαλίζουν περισσότερες εγγυήσεις.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι οι εισροές χρημάτων στις too-big-to-fail τράπεζες, δηλαδή αυτές που είναι «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν», έχει αυξηθεί σημαντικά από την περασμένη Τετάρτη, όταν ξεκίνησαν να αναδύονται τα προβλήματα της Silicon Valley Bank.
Η Bank of America, όπως προαναφέρθηκε, έχει καταγράψει τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς μέχρι στιγμής παρουσιάζει αύξηση των καταθέσεων κατά τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια.
Χθες, δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο για εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων και στην JP Morgan, ενώ και οι Bank of America – Citigroup – Wells Fargo εμφάνισαν εισροές μεγαλύτερες του συνηθισμένου.
«Οι top-6 τράπεζες στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν, όπως απέδειξε και η προ-10ετίας χρηματοπιστωτική κρίση» δηλώνει στο Bloomberg ο Μίκαελ Ίμερμαν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Έτσι, είναι ασφαλέστερο να πας τα χρήματά σου σε μια τράπεζα με υψηλότερο βαθμό ασφάλειας».
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή ήταν η μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία στις ΗΠΑ από την περίοδο 2007-2009, προκαλώντας μια μαζική εκροή κεφαλαίων και μια ευρεία αναταραχή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Την Κυριακή, οι εποπτικές αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα για την προστασία των καταθετών, ξεκαθαρίζοντας ότι το μάρμαρο της χρεοκοπίας θα το πληρώσουν οι μέτοχοι.
Παρ’ όλα αυτά, το κύμα απόσυρσης των καταθέσεων από τις μικρές περιφερειακές τράπεζες συνεχίζεται έως σήμερα. Και το μείζον ερώτημα είναι το εξής: Ποιο θα είναι το επόμενο «κανόνι» στην τραπεζική αγορά;
Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε σε αρνητικό το outlook του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, επικαλούμενος τις εκροές καταθέσεων στις χρεοκοπημένες Silicon Valley Bank, Silvergate και Signature Bank. Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής της State Street, Ρον Ο’Χάνλεϊ, έκανε λόγο για μια υπερβολική απόφαση του οίκου.
Διαβάστε ακόμα
Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα