Την πλήρη ανάλυση των κόκκινων δανείων και τις προοπτικές τους συζήτησαν οι θεσμοί με τις τράπεζες στο πλαίσιο της έκθεσης που διαμορφώνουν οι τελευταίοι για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Η συζήτηση ήταν πολύ διαφορετική από κάθε άλλη φορά αφού οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον άμεσα συγκρίσιμες με τις ευρωπαϊκές, κεφαλαιακά, σε προοπτικές, σε μεγέθη. Εξού και το ερωτηματολόγιο των θεσμών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κάπως παρωχημένο αφού τα θέματα αυτά σε σημαντικό βαθμό αφορούν το παρελθόν.

Οι ελληνικές τράπεζες σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή στο 3% ενώ πολύ σύντομα θα υποχωρήσουν και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Νέα κόκκινα δάνεια δεν δημιουργούνται ενώ έχει πολύ ατονίσει η συζήτηση για την εξαγορά εξυγιασμένων κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους δεδομένου πως προσβλέπουν πιστωτική επέκταση που για το 2025 θα φθάσει στο 10%. Οπότε έχουν εκλείψει και οι λόγοι για τους οποίους ήθελαν οι τράπεζες να επαναφέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα εξυγιασμένα δάνεια.

Στις συζητήσεις με ESM, ΕCB, ΔΝΤ οι τράπεζες μίλησαν για τις απορροφήσεις των δανείων του RRF όπου η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα αφού για το 2024 συμβασιοποιήθηκαν δάνεια 13,5 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 4,4 δισ. ευρώ ήταν κεφάλαια τραπεζών.

Σε ότι αφορά την κερδοφορία των τραπεζών αυτές ολοκλήρωσαν τα αποτελέσματά τους τα οποία ήταν εντυπωσιακά και προχωρούν σε σημαντικές διανομές κερδών έως και 50% για το 2024.

Σε ότι αφορά την πτώση των επιτοκίων και την ευαισθησία στα έσοδα από τόκους αυτήν κινείται μεταξύ 10 εκατ ευρώ έως 40 εκατ. ευρώ για κάθε 25 μονάδες βάσης υποχώρησης των επιτοκίων, απώλειες που θα αναπληρωθούν από την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.

Σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποιούν πρωταθλητισμό καταγράφοντας απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 13% έναντι 10,5% που ήταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, εξαιτίας της υψηλής κερδοφορίας που ανήλθε στα 4,4 δισ. ευρώ έναντι 3,6 δισ. ευρώ το 2023 . Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ήταν αρνητική μέχρι το 2021 έχει περάσει σε θετικό έδαφος από το 2022 και μετά, λόγω της μείωσης των αναγκών για προβλέψεις από τα κόκκινα δάνεια του παρελθόντος.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες για τα δάνεια που φέρουν κρατικές εγγυήσεις και είναι ένα θέμα που απασχολεί τους θεσμούς, έγιναν κάποιες πολύ καλές κινήσεις το 2024 και αναμένεται να συνεχιστούν και φέτος μιας και τα δάνεια που υπολείπονται και αφορούν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Η παρουσία των τραπεζών στο εξωτερικό αλλά και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια , σχέδια για ψυφιοποίηση και ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών αναλύθηκαν επαρκώς στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Ακκάς: Μετά τα «ιμάτια» της ΕΛΥΦ στο σφυρί οικόπεδο στη Χαλκιδική (pics)

ΔΕΗ: O στόχος για 2 δισ. EBITDA τo 2025 και το σχέδιο για mega data center στην κοιλάδα της Δυτικής Μακεδονίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Από την πινακίδα του αυτοκινήτου μέχρι την πίστα της δεξίωσης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα