search icon

Τράπεζες

Η συμβιβαστική φόρμουλα για τις προνομιούχες των τραπεζών

Τι σημαίνει επί της ουσίας η ανταλλαγή τους με ομόλογα Tier II και ο αντίκτυπος τους στα εποπτικά Κεφάλαια των τραπεζικών ιδρυμάτων - Ποιες τράπεζες αφορά

Το υπ. Οικονομικών με μία συμβιβαστική φόρμουλα έδωσε λύση στο πρόβλημα των προνομιούχων μετοχών που ταλαιπωρούσε την Εurobank και την Τράπεζα Αττικής και το οποίο δημιουργούσε ερωτηματικά σε σχέση με τα επικείμενα stress tests. Και αυτό καθώς από 1/1/2018 έπαυε πλήρως η δυνατότητα να υπάγονται οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου στα εποπτικά κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι οι προνομιούχες μετοχές «του προγράμματος Αλογοσκούφη», όπως λέγονταν, εκδόθηκαν με την κρίση του 2008 και έχουν αποπληρωθεί από Αlpha Βank και Πειραιώς ενώ έχουν μετατραπεί σε κοινές μετοχές υπέρ του Δημοσίου από την Εθνική.

Οι προνομιούχες βαρύνονταν με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο, το οποίο έφθανε το 12% μετά τα πέντε χρόνια παρακράτησης. Ωστόσο οι τράπεζες δεν πλήρωναν το συγκεκριμένο επιτόκιο επειδή είχαν συσσωρευμένες ζημιές και δεν διαθέτουν επαρκή διανεμητέα κέρδη/αποθεματικά. Με τη νέα ρύθμιση, όπου οι προνομιούχες αντικαθίσταται με ομόλογα Tier II οι τράπεζες επιβαρύνονται με κόστος εξυπηρέτησης 6,5% (περίπου 65-70 εκ. ετησίως από όλες τις Τράπεζες) αλλά αίρεται μία σοβαρή αβεβαιότητα ενόψει των επικείμενων stress test, και αυτό είναι πολύ θετικό.

Βέβαια, όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, το γεγονός ότι τα ομόλογα είναι Tier II σημαίνει ότι θα αποτυπώνονται λογιστικά στον ισολογισμό της τράπεζας, αλλά δεν θα υπολογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια τα οποία πρέπει να είναι Tier I.

Πέραν τούτου, κατά τις ίδιες πηγές, επειδή οι προνομιούχες μετοχές είναι αορίστου διάρκειας ενώ τα ομόλογα Tier II έχουν 10ετή διάρκεια, υπάρχει βεβαιότητα για το Δημόσιο ότι θα εισπράξει στο άρτιο τα χρήματά του στο τέλος της δεκαετίας το αργότερο, έχοντας στο ενδιάμεσο εισπράξει και τόκους άνω των 600 εκ. ευρώ. Ωστόσο, και πάλι η αόριστη διάρκεια των προνομιούχων μετοχών είναι μία τεχνική ρύθμιση, αφού πρόκειται για κρατική ενίσχυση και δεν μπορεί να διαιωνίζεται.

Τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν πως με την ανταλλαγή ενισχύονται τα κεφάλαια των συγκεκριμένων τραπεζών, χωρίς νέα κρατική βοήθεια και χωρίς κόστος για το Δημόσιο ενώ παράλληλα τα ομόλογα Tier II παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο Δημόσιο στην περίπτωση εκκαθάρισης κάποιου εκ των τραπεζικών ιδρυμάτων. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, στην απευκταία αυτή περίπτωση πρώτα ικανοποιούνται οι καταθέτες της Τράπεζας, μετά οι κάτοχοι ομολόγων και ακολούθως οι κάτοχοι κεφαλαίου δηλαδή οι κοινοί και προνομιούχοι μέτοχοι. Άρα μειώνεται σημαντικά και η πιθανότητα «κουρέματος».

Η νέα ρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη ΤτΕ, SSM και DGcom.

Exit mobile version