Τους κλάδους της οικονομίας που έσπευσαν να στηρίξουν οι τράπεζες, εγκρίνοντας τα αιτήματά τους για αναστολή των πληρωμών των δανείων τους έως το τέλος του 2020 – αρχές του 2021 αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Όπως προκύπτει από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ένα τρίτο των ρυθμίσεων (ποσοστό 33%) αφορά στον κλάδο εστίασης και παροχής καταλύματος, ενώ ακολουθούν με 17% το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και με 12% ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευσης και η μεταποίηση. «Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο 2020 οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη προέβησαν σε ρυθμίσεις αναστολής των πληρωμών των δανείων των οφειλετών (moratorium), προκειμένου να διευκολύνουν τους δανειολήπτες. Βάσει των στοιχείων που υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην ΤτΕ, μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Άνω του 80% των δανείων με αναστολή πληρωμών είναι ενήμερα δάνεια (αποτελούν περίπου το 15% των ενήμερων δανείων) και έχουν σχετικά περιορισμένη κάλυψη με προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο (περίπου 3%).
Τα δάνεια με αναστολή πληρωμών είναι σε ποσοστό 60% προς επιχειρήσεις και 40% προς φυσικά πρόσωπα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Είναι αξιοσημείωτο ότι το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου βάσει του ΔΠΧΑ 9 (Stage 2). Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος κύκλος μη εξυπηρετούμενων δανείων από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Στα οκτώ με 10 δισ. ευρώ τα νέα «κόκκινα»
Στην εκτίμησή της που πόρρω απέχει από αυτή των τραπεζών, όσον αφορά στο ύψος των «κόκκινων» δανείων που θα προκύψουν ως συνέπεια της πανδημίας επιμένει η εποπτική αρχή.
Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, οι υπηρεσίες της, έχοντας βασιστεί στα οικονομετρικά μοντέλα της και τις πρόσφατες μακροοικονομικές παραδοχές, κάνουν λόγο για οκτώ με 10 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια το 2021 – έναντι εκτίμησης των τραπεζών για πέντε δισ. ευρώ – χωρίς να είναι δυνατή η εκτίμηση του πληθυσμού που θα προέλθει από τους ενήμερους δανειολήπτες σε καθεστώς αναβολής πληρωμών. «Γίνεται κατανοητό ότι παρά τα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση που έχει λάβει η πολιτεία για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινώσει οι τράπεζες για τη σταδιακή επιστροφή της δόσης των πιστούχων που βγαίνουν από καθεστώς αναστολής πληρωμών στα προηγούμενα επίπεδα, θα δημιουργηθούν νέα ΜΕΔ λόγω της πανδημίας.
Η χρονική στιγμή που είναι πιθανό να γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και το μέγεθος αυτών, θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την έκταση του εγκλεισμού, το βάθος της ύφεσης και η επακόλουθη πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, τα τυχόν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών που θα ληφθούν από το κράτος εντός των δυνατοτήτων του, αλλά και από την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που θα μπορέσουν να προσφέρουν οι τράπεζες», εξηγεί η ΤτΕ, συστήνοντας στις τράπεζες να αναγνωρίσουν στους ισολογισμούς τους τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο και να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφαλαιακά αποθέματα, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των ΜΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι το προβληματικό απόθεμα στο τέλος του εννεαμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 58,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 14,3% ή 9,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019 (68,5 δισ. ευρώ).
Και καταλήγει: «Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστριών τραπεζών τους, δεδομένων των συγκριτικά αρκετά υψηλότερων δεικτών ΜΕΔ ήδη προ της εμφάνισης των νέων ΜΕΔ λόγω της πανδημίας. Τα μαθήματα του παρελθόντος – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες – μας έχουν διδάξει ότι η εμπροσθοβαρής αναγνώριση και επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ είναι μονόδρομος για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την ανάδειξή του σε μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη».
Διαβάστε ακόμη
Μεγάλα επιχειρηματικά deals εν μέσω πανδημίας
Τράπεζα της Ελλάδος: Αυτές είναι οι 3 προκλήσεις των τραπεζών
Αυτοκίνητα plug-in: Οι κανόνες για την καλή λειτουργία τους μήνες του χειμώνα