Υποδομές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός και Βιομηχανία. Αυτοί είναι, σύμφωνα με τη Eurobank, οι πέντε πυλώνες της οικονομίας που γνωρίζουν επενδυτική «άνοιξη», προσελκύοντας χρηματοδοτήσεις, ύψους 32 δισ. ευρώ, έως το 2025.
Πιο αναλυτικά, από αυτά τα 32 δισ. ευρώ τα 24 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις τράπεζες, σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως εξής:
- 7 δισ. ευρώ (29%) στην Ενέργεια
- 5,5 δισ. ευρώ (23%) στις Υποδομές
- 4,5 δισ. ευρώ (19%) στον Τουρισμό
- 4 δισ. ευρώ (17%) στη Βιομηχανία και
- 3 δισ. ευρώ (12%) στις Τηλεπικοινωνίες
«Η αίσθηση που έχουμε μιλώντας σχεδόν καθημερινά με επιχειρηματίες, αλλά και ερχόμενοι σε επαφή με διεθνή επιχειρηματικά κεφάλαια, είναι ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στην οικονομία μας. Ότι αυτό που συζητούσαμε επί σειρά ετών, δηλαδή, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέσω επενδύσεων έχει αρχίσει να γίνεται πράξη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, υπενθυμίζοντας πως πρώτη η τράπεζα μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. «Ήταν το 2009. Μεσολάβησε, όμως, η κρίση, υπήρξαν άλλες προτεραιότητες και το 2018 επανήλθαμε με μία μελέτη σχετικά με τρεις κλάδους της οικονομίας που θεωρούσαμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Μιλήσαμε τότε για τον τουρισμό, την ενέργεια και τα logistics. Οι εξελίξεις μας έχουν επιβεβαιώσει, αφού αυτοί οι τρεις κλάδοι της οικονομίας είναι που έλκουν σημαντικά κεφάλαια και επενδύσεις. Σήμερα προσθέτουμε άλλους δύο – τρεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με μελέτη της Eurobank δε, που παρουσίασε ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου, κ. Τάσος Αναστασάτος, επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ, μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας κατά 55,4 δισ. ευρώ στη 10ετία και κατά 95,9 δισ. ευρώ στην 20ετία, ενώ στα ίδια τα έργα – και στα υπόλοιπα που θα προκύψουν από αυτά – μπορούν να απασχοληθούν από 470.000 έως και 850.000 εργαζόμενοι.
Το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της Eurobank
«Από το 2019 μέχρι σήμερα το χαρτοφυλάκιο της Eurobank στην επιχειρηματική πίστη έχει αυξηθεί κατά 50%, φθάνοντας τα 14,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ‘αγγίζοντας’ τα 18 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2025. Η καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσει εφέτος τα 2,5 δισ. ευρώ», σχολίασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, υπενθυμίζοντας πως η τράπεζα ήταν η πρώτη που έχει ήδη διαθέσει πλήρως την πρώτη δόση των δανείων του ΤΑΑ και έχει αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης δόσης, χρηματοδοτώντας έργα που αφορούν στο σύνολο των παραγωγικών τομέων της οικονομίας».
Όσον αφορά στις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες, επίσης, μπορούν να επωφεληθούν από τα μεγάλα επενδυτικά έργα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, τόνισε πως αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει γύρω στις 150.000 επιχειρήσεις, όταν στο peak, το 2008, ο αριθμός τους «άγγιζε» τις 250.000. «Εμείς είμαστε η Νο1 τράπεζα στην Ελλάδα σε υπόλοιπα χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων (2,4 δισ. ευρώ), με 33% μερίδιο αγοράς. Πρόκειται για περίπου 47.000 χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις. Εφέτος έχουμε εγκρίνει σε 9.000 επιχειρήσεις προγράμματα χρηματοδότησης γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίναμε 1.000 εγγυητικές επιστολές για φωτοβολταϊκά πάρκα, μετά και την αλλαγή του πλαισίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως οι «κάνουλες» δεν έχουν κλείσει, με τις τράπεζες να εστιάζουν στον εντοπισμό επενδυτικών σχημάτων και από τους πέντε πυλώνες μικρών επιχειρήσεων για να τα στηρίξουν.
Επιτόκια και πολιτικό κλίμα
Στο αυξημένο κόστος χρήματος που «μεταφράζεται» σε επιβράδυνση των επενδύσεων αναφέρθηκε ο κ. Καραβίας, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει. «Πάντα υπάρχει μία διαφορά φάσης από τη στιγμή που θα έχουμε την αύξηση των επιτοκίων μέχρι να δούμε το πραγματικό effect στην οικονομία. Πρόκειται για περίπου 18 μήνες, επομένως οι όποιες επιπτώσεις θα φανούν στο τέλος του 2023. Ειδικά στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουμε ένα εργαλείο που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προσφέρει ανταγωνιστικά επιτόκια, πολύ χαμηλότερα από την αγορά και το κυριότερο σταθερά για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, με αποτέλεσμα να δίνει το πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις να έχουν μεικτό κόστος δανεισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, ο προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, κ. Γιώργος Ζανιάς, σχολίασε: «Ό, τι έχει αβεβαιότητα δεν είναι καλό για την οικονομία. Χαίρομαι που βλέπω την κυβέρνηση να αντιστέκεται στη μείωση του ΦΠΑ, γεγονός που θα ενίσχυε το παλιό μοντέλο ανάπτυξης και αντ’ αυτού μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές».
Διαβάστε ακόμη
Μυτιληναίος: Νέος εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου με το βλέμμα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου