search icon

Τράπεζες

Η μάχη και το ανοιχτό μέτωπο για τα μερίσματα – Το μήνυμα του SSM και οι επόμενες διανομές

Οι τέσσερις τράπεζες θα διανείμουν 875 εκατ. ευρώ, από συνολικά κέρδη, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, το 2023, ενώ η μερισματική τους πολιτική για την τριετία 2024 – 2026 είναι πιο «επιθετική» - Υπό αξιολόγηση και κατά περίπτωση οι επόμενες κινήσεις τονίζουν οι επόπτες

Τη «μάχη» για τη διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους τους από τα κέρδη του 2023 κέρδισαν οι ελληνικές τράπεζες, επιστρέφοντας στο επίμαχο καθεστώς μετά από σχεδόν 16 χρόνια, ωστόσο, το μέτωπο εξακολουθεί να υφίσταται, με τον SSM να διατηρεί στο… μικροσκόπιό του τη μερισματική πολιτική που έχει προγραμματιστεί για την τριετία 2024 – 2026.

Ειδικότερα,  από το 2014, οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, είχε επιβληθεί περιορισμός στις ελληνικές τράπεζες να μην πληρώνουν μέρισμα. Επρόκειτο για μια ποιοτική απαίτηση, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες διατηρούν επαρκή κεφάλαια για την απορρόφηση των ζημιών που συνδέονται με τη μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων.

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα ο Ευρωπαίος επόπτης έδωσε στον εγχώριο κλάδο το πολυπόθητο «πράσινο φως» για να επιστρέψει μέρος των κερδών της προηγούμενης χρήσης στους μετόχους, σηματοδοτώντας την ολική επαναφορά του σε συνθήκες κανονικότητας.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις τράπεζες θα διανείμουν 875 εκατ. ευρώ (342 εκατ. ευρώ η Eurobank, 332 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα, 122 εκατ. ευρώ η Alpha Bank και 79 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς), από συνολικά κέρδη, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, με τις σχετικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» και τυπικά στις προγραμματισμένες για το αμέσως επόμενο διάστημα γενικές συνελεύσεις.

Τα νέα της θετικής απόκρισης από πλευράς του SSM δε, βρήκαν τις διευθυντικές ομάδες των ελληνικών τραπεζών στο συνέδριο της Goldman Sachs στη Μαδρίτη, μονοπωλώντας κατά κάποιο τρόπο τις συζητήσεις με τους επενδυτές. «Θα μπορούσαμε να δούμε θετικά τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις διανομές των τραπεζών, διότι υποδηλώνουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του βρίσκεται σε θέση σχετικής ισχύος. Η κερδοφορία είναι εδώ και καιρό η αχίλλειος πτέρνα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, επομένως το γεγονός ότι έχει ανακάμψει τα τελευταία χρόνια εν μέσω της αλλαγής του κύκλου των επιτοκίων θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτο», σχολίασε χαρακτηριστικά το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κυρία Kerstin af Jochnick, κατά τη συμμετοχή της στο επίμαχο συνέδριο. 

Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται σε εύρωστη θέση συνολικά, οι προκλήσεις παραμένουν. «Το τοπίο κινδύνου για τις τράπεζες έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια λόγω των εξελίξεων στο μακροοικονομικό περιβάλλον, των γεωπολιτικών κραδασμών και των προκλήσεων που σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και στο μέλλον. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα παρουσιάσει μια λιγότερο δυναμική συμπεριφορά προσεχώς από ό, τι τα τελευταία δύο χρόνια», εξήγησε, τονίζοντας πως το μήνυμα του SSM είναι το εξής: ο μεσοπρόθεσμος κεφαλαιακός σχεδιασμός τους πρέπει να λαμβάνει υπόψη δυσμενή σενάρια, τα οποία, αν και δεν αποτελούν μέρος της βασικής γραμμής, είναι ακόμα εύλογα. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι εποπτικές αρχές έχουν προσαρμόσει τις συζητήσεις με τις εποπτευόμενες τράπεζες, για να αξιολογήσουν τις προγραμματισμένες διανομές μερισμάτων και την κεφαλαιακή τους τροχιά κατά περίπτωση», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι για την επόμενη τριετία η Τράπεζα Πειραιώς προσβλέπει σε επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία ένα δισ. ευρώ ανά έτος και η Alpha Bank αναμένει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 14% και κέρδη ανά μετοχή 0,35 ευρώ το 2026, με τα πλεονάζοντα κεφάλαια να ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Η Eurobank από την πλευρά της, «βλέπει» σταθερή οργανική κερδοφορία σε όλη την τριετία, με οργανικά λειτουργικά κέρδη άνω του 1,5 δισ. ευρώ εφέτος και περίπου 1,6 δισ. το 2026 και η Εθνική Τράπεζα προσδοκά οργανικά κέρδη μετά φόρων 1,2 δισ. ευρώ την τριετία. Όπως έγραψε το newmoney δε, οι συγκεκριμένοι στόχοι τελούν υπό αναθεώρηση, καθώς σε αρκετά σημεία οι επιδόσεις των τραπεζών είναι καλύτερες. 

Όσον αφορά στο σχεδιασμό των ελληνικών τραπεζών για τη διανομή μερισμάτων την τριετία 2024 – 2026, αυτός είναι πιο «επιθετικός». Συγκεκριμένα:

Σε αντίθεση, πάντως, με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης, η Ελλάδα παρουσιάζει αναπτυξιακή δυναμική. Κι αυτό γιατί, είχε χαμηλό σημείο εκκίνησης εξαιτίας της 10ετούς κρίσης. «Όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε κρίση οι άλλες χώρες μεγάλωναν και σήμερα η χώρα μας είναι αναπτυσσόμενη οικονομία που προσφέρει και θα εξακολουθήσει να προσφέρει τα επόμενα χρόνια μεγάλες ευκαιρίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο», ανέφερε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου

Διαβάστε ακόμη

H λίστα του Politico: Αλεξανδράκη και Παναγιώτου κορυφαίοι freak νέοι ευρωβουλευτές

H Goldman Sachs ανεβάζει για τρίτη φορά την τιμή-στόχο για τον S&P 500

Κίνδυνος για την ελληνική μελισσοκομία: Η αγορά έχει βουλιάξει από «ελληνοποιημένα» μέλια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version